Liikenteen kilpailutuksilla pyritään puhtaaseen ja esteettömään kalustoon

Kilpailutamme vuosittain noin seitsemäsosan liikennöitävistä linjoistamme. Vuonna 2024 kilpailutamme noin 20 % linjoista. Liikenteen kilpailutuksemme kannustavat bussiliikennöitsijöitä vähentämään päästöjä.

 

Laatupisteet kannustavat liikennöitsijöitä päästöjen vähentämiseen

Liikennöitsijät saavat kilpailussa laatupisteitä lähipäästöjen, hiilidioksidipäästöjen ja melun vähentämisestä sekä muun muassa ajotavan seurantajärjestelmästä ja matkustusmukavuutta ja turvallisuutta parantavista toimenpiteistä.

 

Olemme tehneet VTT:n kanssa useita vuosia tutkimusta kaupunkibussien – sekä sähkö että dieselbussien – päästöistä ja energiankulutuksesta. Näin meille on syntynyt kattava bussipäästöjen tietokanta, joka auttaa meitä kehittämään kilpailutuksiamme.

 

Vaadimme, että liikenteeseen uutena hankittavien linja-autojen on oltava etuosaltaan matalia tai täysmatalia päästöttömiä sähkö- tai polttokennobusseja. Uusimmassa ajoneuvoteknologiassa sekä lähipäästöt että hiilidioksidipäästöt ovat merkittävästi pienemmät kuin vanhemmassa teknologiassa.

 

Kilpailutusvaatimusten ansiosta liikenteessämme on 1320 bussia, joista uusimpia EURO6-dieselbusseja 776 kpl ja Euro EEV-busseja 106 kpl. Päästöttömiä sähköbusseja oli vuoden lopussa 428 kappaletta.

 

Vuosittain kilpailutamme myös ympäristöbonuksen, josta voit lukea lisää Hiilineutraali tulevaisuus -osiosta. Kaikki HSL-liikenteessä olevat ajoneuvot ovat esteettömiä.

 

Esteettömyysvaatimuksiin kuuluvat muun muassa kuljettajan taakse ensimmäiseen penkkiriviin sijoitettava opaskoiran kanssa kulkevan näkövammaisenpaikka, liikuntarajoitteisille varattavat paikat, turvalaitteilla varustettu invaramppi sekä painonappien sijoittelu ja muotoilu esteettömiksi.