Kollektivtrafik och coronavirus

Också vi vill minska risken för spridningen av coronaviruset på alla möjliga sätt. Kollektivtrafiken fungerar i Helsingforsregionen men vi uppmanar att man undviker onödigt resande.

Uppdaterad 26.5.2020

Undvik om möjligt onödiga resor. HRT uppmanar att man undviker onödigt resande så att de som verkligen behöver resa kan göra det på ett tryggt sätt. Om det är möjligt att göra nödvändiga resor till exempel med cykel eller till fots, så rekommenderar vi det.  Vi har intensifierat städningen av trafikmedlen och stationerna, och vi har installerat dispensrar för handsprit på Helsingfors centralstation. Tillsammans kan vi minska risken för smittspridning för alla som reser och för alla som jobbar i trafiken.

Vi har vidtagit flera åtgärder på grund av situationen med coronaviruset för att trygga arbetssäkerheten för förarna, biljettkontrollanterna och kundrådgivarna.  Busschaufförerna säljer inga biljetter. Chaufförerna har säkerhetshytten som skyddar och de främsta sätena på bussarna och spårvagnarna har tagits ur bruk. Biljettkontrollanterna städer kortläsare och ledstänger i samband med biljettkontrollen.

Coronaviruset har minskat resandet till under hälften av det vanliga. Eftersom antalet resenärer har minskat så är det i genomsnitt gott om plats ombord. Kom ihåg att trots minskat resande så kan det snabbt uppstå trängsel i rusningstrafik på vissa turer. Vi rekommenderar att man går eller cyklar de korta resorna framförallt under rusningstid så att de som måste åka kollektivt kan göra det tryggt.

Råden till dig som passagerare:

Res bara om du är helt frisk

  • Om du har några som helst symptom på luftvägsinflammation, åk inte kollektivt.


Kom ihåg att hålla avståndet

  • Håll avståndet till andra passagerare på stationerna, hållplatserna och trafikmedlen i den mån det är möjligt.
  • Ta en sittplats, men sitt inte bredvid någon annan om det är möjligt.
  • Om möjligt, vänta på nästa avgång om det börjar bli fullt ombord. Det lönar sig att reservera mer tid för dina resor.
  • Om du kan åka utanför rusningstid (mån-fre ca kl. 7-9 och 15.30-18), vi rekommenderar det.


Hosta i ärmen eller en näsduk

  • Hosta eller nys mot din egen överarm eller i en engångspappersnäsduk.


Kom ihåg att tvätta dina händer

  • Det är viktigt ta hand om god handhygien genom att tvätta dina händer ofta. På vissa metrostationer och Helsingfors centralstation finns även dispensrar för handsprit. Du kan också ha en egen handsprit med dig.


Köp din biljett via appen om möjligt

  • Undvik att röra ytor i onödan. Du kan köpa mobilbiljetter i din egen smarttelefon. Engångsbiljetten kostar det samma som värdebiljetten som köps med HRT-kortet.
  • Om du använder automaten eller kortläsare, tvätta dina händer före och efter det.

Förändringar i kollektivtrafiken

Passagerarantalet i kollektivtrafiken har minskat med till och med 70 procent på grund av situationen med coronaviruset. Bussarna och metron går enligt sommartidtabellen och turtätheten i spårvagnstrafiken är glesase. Nattbussar är inte i trafik under veckosluten. Sveaborgsfärjan kör inte utökad trafik under sommarsäsongen. De giltiga tidtabellerna har uppdaterats i Reseplaneraren.

De aktuella förändringarna:

Antalet resenärer på Sveaborgsfärjorna begränsas. Läs mer

Tågen och bussarna kör till flygplatsen fr.o.m. 14.5.2020. Läs mer

Biljetter och ersättningar

Ersättning för periodbiljetter. Om du har en periodbiljett som är köpt 16.3.2020 eller före detta datum, och biljetten är giltig 16.4 eller efter det, kan du få ersättning för biljetten. Man kan också säga upp beställningen av den fortlöpande sparbeställningen i HSL-appen utan uppsägningsavgift i april. Fr.o.m. 1.5 måste du betala uppsägningsavgiften igen, om du säger upp din beställning. Mer information hittar du här.

Ersättning för personer över 70 år som har en periodbiljett Om du är över 70 år eller du försätts i karantän, kan du få ersättning för din periodbiljett.

Period som finns på HRT-kortet ändras inte till värde. Vi ändrar inte period till värde vid våra servisetällen eftersom vi vill undvika onödiga kundkontakter.

Tills vidare säljer busschaufförerna inga biljetter. Tills vidare säljer busschaufförerna inga biljetter för att undvika kundkontakter. Den giltiga biljetten ska dock visas till föraren när du stiger på. Om du reser med en periodbiljett på HRT-kortet ska du visa ditt kort för kortläsaren eller köpa en värdebiljett vid kortläsaren. Annars fungerar biljettförsäljningen normalt.

Gör så här för att få ersättning på peroiodbiljetten på HRT-kortet

Ändringar i HRT:s kundservice

Servicestället på Helsingfors centralstation är stängt. Mer information hittar du här

Spårvagnsförarna har slutat med kundbetjäning. För att minska kontakten mellan förare och passagerare har man beslutat att spårvagnsförarna slutar med kundbetjäningsuppgifter. Detta gäller tills vidare.

Stadscyklar

Stadscykelsäsongen har startat i Helsingfors, Esbo och Vanda. Stadscyklarna är ett tryggare sätt att röra sig än kollektivtrafiken under epidemin. Kom ihåg god handhygien och håll avstånd. Läs mer om stadscyklarna

Mer information om coronaviruset

Du kan läsa mer om den aktuella situationen med coronaviruset i Finland och i resten av världen på THL:s webbplats:

Det aktuella läget gällande coronaviruset på THL:s webbplats

 

Tillbaka till toppen

Lägg till ny kommentar

You can post comments after logging in with your HSL account.