Työmatkaetu: Infopaketti työnantajalle

Työmatkaetu, työsuhdelippu, työmatkakortti… pidetyllä edulla on monta nimeä. Samaa tarkoittavista termeistä virallisin on “työsuhdematkalippu”.  

Idea on yksinkertainen. Työmatkaedun avulla kannustat henkilöstöäsi kulkemaan työpaikalle julkista liikennettä käyttäen.

Mikä on työmatkaetu?

Työmatkaetu on työnantajan tarjoama julkisen liikenteen lippu kodin ja työpaikan väliseen liikkumiseen. Se on luontoisetu, jota voi tarjota myös rajatusti osalle henkilöstöä. 

Etu on työntekijälle veroton jopa 3400 euroon asti vuodessa. Palkan päälle tarjotusta edusta työnantaja ei maksa palkan sivukuluja ja kulut voi vähentää yrityksen verotuksessa.

Työmatkaliikkumisen tukeminen on kestävä valinta, josta hyötyvät kaikki: työnantaja, työntekijä ja ympäristö. 

Miten työmatkaetu käytännössä toimii?

Voit tarjota edun työntekijöillesi kahdella vaihtoehtoisella tavalla: kausilippuna tai joustavana saldona. Työntekijä käyttää eri lipputyyppejä HSL-sovelluksellaan.

Työmatkaetu ja verotus

Mitä pitää huomioida? Työntekijälle työmatkaetu on verovapaa jopa 3400 euroon asti vuodessa. Sääntely muuttui vuonna 2021, jolloin aiempi veronalainen osuus (300 eurosta alkaen) poistui. 

Jos tarjoat edun työntekijöillesi jatkuvana kausilippuna, se täyttää aina verovapauden edellytykset, sillä työmatkaetu annetaan automaattisesti kodin ja työpaikan välisille vyöhykkeille. Ja koska raja on korkealla, voit olla huoletta: kaikkien HSL-kausilippujen hinnat jäävät selkeästi 3400 euron vuosittaisen rajan alapuolelle.

Jos tarjoat edun työntekijöillesi saldona, otathan huomioon, että matkakuluvähennysten omavastuuosuus on 750 € vuodessa yhtä henkilöä kohden. Se tarkoittaa, että enintään 750 € arvoisesta edusta ei tarvitse tehdä verottajalle erillistä selvitystä. Etu voi olla myös suurempi, mutta silloin työnantajan on selvitettävä verottajalle työntekijän todelliset matkakulut kodin ja työpaikan välisiltä matkoilta. 

Katso tarkemmat ohjeet työsuhdematkalipun ja muiden luontoisetujen verotuksesta Verohallinnon sivuilta.

Millainen työmatkaetu sopii parhaiten työntekijöillesi?

Etsitään toimivin ratkaisu yhdessä.