Lipuista ja hinnoista

Tärkeimmät tulonlähteemme ovat lipputulot sekä jäsenkunniltamme tuleva rahoitus. Subventioaste kertoo osuuden, jonka kuntaosuudet kattavat kokonaiskustannuksistamme. Vuonna 2020 kuntien subventioaste oli 57,5 prosenttia.

Lipputuloja keräsimme viime vuonna noin 234 miljoonaa euroa, kun vuonna 2019 lipputuloja kertyi 383 miljoonaa euroa. Mittava pudotus kertoo koronapandemian vaikutuksista joukkoliikenteen käyttöön.

Tutustu tarkemmin tuloihimme ja menoihimme vuonna 2020

Neljä vyöhykettä

Tariffijärjestelmämme perustuu siihen, että HSL-alue on jaettu neljään vyöhykkeeseen. Matkan hintaan vaikuttaa etenkin etäisyys Helsingin keskustasta.

Nykyinen vyöhykemalli tuli käyttöön keväällä kaksi vuotta sitten, ja se korvasi  kuntarajoihin perustuvan hinnoittelun.

Asiakkaiden kokemukset nykyisestä mallista ovat olleet pääosin myönteisiä. Se on tuonut lisää joustavuutta matkustamiseen ja hinnoittelu mielletään oikeudenmukaisemmiksi kuin ennen.

Liput ja hinnat verkkosivuillamme 

Tavoitteemme on kasvattaa digiostamisen suosiota

Kun katsomme kanavia, joista lippujamme hankitaan, digitaalisesti  ostettavien lippujen osuus kasvaa jatkuvasti esimerkiksi HSL-kortilla ostettavien lippujen kustannuksella.

Asiakkaittemme ohjaaminen digipalveluihimme on tavoitteemme, joka edellyttää niiden jatkuvaa kehittämistä.

Lipputulojen jakauma vuonna 2020, % 

Mobiili        42
HSL-kortti       53
Kertalippu/-kortti       4
Kausilippu       52
Kertalippu        45
Vuorokausilippu        3

 

Lisätietoa lippujen hinnoittelusta

Tulevaisuuden liput

Lippujen ja matkojen maksamisen on vastattava asiakkaittemme muuttuvia liikkumistarpeita. Tulevaisuuden suuri uudistus on tilipohjainen maksaminen.