Lipputilihanke

Olemme aloittaneet laajan Lipputilihankkeen, jossa uudistamme matkalippuja ja maksamista siten, että ostamasi lippu tallennetaan jatkossa käyttäjätilillesi. Voit valita sinulle sopivimman tavan käyttää lippuja: puhelimesi HSL-sovelluksen, HSL-kortin, maksukorttisi tai vaikkapa Apple Payn tai Google Payn. Uudistuksen myötä voimme ottaa käyttöön myös lähimaksun ja uusia hinnoittelumalleja, jotka voivat perustua uusiin, automaattisiin tunnistustapoihin ja -teknologioihin.

Tavoitteet ja osallistuminen

Mitä uudistuksella tavoitellaan?

Asiakkaiden kannalta tavoittelemme entistä helpompaa matkalippujen ostamista ja sujuvampaa matkustamista.

Omassa toiminnassamme pyrimme kustannustehokkuuteen yhtenäistämällä lipunmyyntikanavia ja niiden teknisiä ratkaisuja.

Miten työhön voi osallistua ja vaikuttaa?

Täydennämme selvitystä vyöhykemallin vaihtoehdoista. Maaliskuussa 2022 tehty kysely saa jatkoa tammikuussa 2023, kun tuomme selvitykseen vielä yhden mallin. Siinä on kaksi vyöhykettä siten, että pääkaupunkiseudun kunnat Helsinki, Espoo, Kauniainen ja Vantaa ovat A-vyöhykettä ja muut HSL:n jäsenkunnat Sipoo, Kerava, Tuusula, Kirkkonummi ja Siuntio B-vyöhykettä.

 

Voit käyttää käyttäjätilisi lippuja HSL-kortilla, älypuhelimella tai maksukortillasi

Jatkossa liput tallennetaan käyttäjätilillesi. Voit käyttää lippua matkustamiseen tunnisteella, jonka liität tiliisi. Tunniste voi olla HSL-kortti, puhelimen HSL-sovellus tai maksukorttisi. Jos tunnisteena käyttämäsi kortti tai laite katoaa, liput säilyvät turvassa tililläsi. Voit vaihtaa tunnistetta helposti käyttäjätililtäsi.

Voit tarkastella ja hallita matkustustietojasi verkossa

Tiedot ostamistasi lipuista ja matkoista tallennetaan käyttäjätilillesi. Voit tarkastella matkustushistoriaasi ja matkakulujasi verkossa. Voit halutessasi myös poistaa tietoja tililtäsi. Matkustustiedot on vahvasti suojattu, ja voit itse valita, millä tarkkuudella tietojasi tallennetaan.

Voit käyttää käyttäjätiliäsi, hallita tietojasi ja ostaa lippuja joko HSL:n verkkosivustolta tai puhelimesi HSL-sovelluksesta. Jos et käytä nettiä tai älypuhelinta, tili voidaan luoda sinulle myös palvelupisteessä. Myös lippuja voi jatkossakin ostaa myyntipisteistä.

Selvitämme lippujen ja vyöhykkeiden uudistamista

Kun uusi tilipohjainen lippujärjestelmä otetaan käyttöön vuonna 2024, matkan hinta perustuu vyöhykkeisiin ja liput ostetaan ennakkoon kuten nytkin. Selvitämme kuitenkin, onko vyöhykkeiden välisiä hintasuhteita tarpeen hienosäätää tai onko syytä ottaa käyttöön uudenlaisia lippuja tai muuttaa vyöhykkeiden määrää. Kaikkein yksinkertaisimpana vaihtoehtona tutkimme mahdollisuutta tasahinnoitteluun, jossa koko HSL-alue olisi yhtä vyöhykettä.

Lipputilihanke pähkinänkuoressa

 1. Suunnittelemme uudenlaisia maksamisen tapoja, lippuja ja vaihtoehtoisia vyöhykemalleja.
  Paitsi lippuja ja maksamista uudistamme myös taustajärjestelmiä: valmistelemme valtakunnallista lippujen myynnin taustajärjestelmää, hankimme uusia laitteita ja uudistamme käyttöliittymiä. 

 2. Testaamme lippuja ja malleja valmistelun aikana.
  Osallistamme asiakkaitamme ja keräämme ymmärrystä siitä, mikä toimii ja mikä ei. Lisäksi selvitämme, mitä kaikkea toteutuksessa on otettava huomioon.

 3. Otamme käyttöön uuden lippujärjestelmän.
  Kun uusi tilipohjainen lippujärjestelmä otetaan käyttöön, matkan hinta perustuu vyöhykkeisiin ja liput ostetaan ennakkoon kuten nytkin. Näillä näkymin tämä tapahtuu vuonna 2024.    

 4. Uudistamme maksutapoja.
  Kun lippujärjestelmä on käytössä, voimme ottaa käyttöön uusia maksutapoja, joista odotetuin on lähimaksaminen maksukortilla. Lisäksi lippuja voi käyttää tutulla HSL-kortilla ja puhelimen HSL-sovelluksella. Myös vyöhykemallia voidaan uudistaa, kun uusi lippujärjestelmä on käytössä.