Vastaa kyselyyn lipuista ja vyöhykemallin vaihtoehdoista

Koronan myötä liikkumisen tavat ja tarpeet ovat muuttuneet, mikä luo kysyntää uudenlaisille lipuille kerta- ja kausilippujen rinnalle. Myös vyöhykemallia ja hinnoittelun periaatteita on hyvä tarkastella: onko nykyinen ABCD-malli paras mahdollinen vai voisiko sitä säätämällä löytää vielä paremman ratkaisun?

Keskeinen periaatteemme kaikessa palvelukehityksessämme on asiakaslähtöisyys ja asiakkaiden osallistaminen. Nyt osallistumiseen ja vaikuttamiseen on erinomainen tilaisuus! Kutsumme kaikkia asiakkaitamme ja seudulla liikkuvia arvioimaan ehdotuksiamme uusiksi lipuiksi ja vyöhykemalliksi. Olemme suunnitelleet liput ja mallit yhdessä asiakkaiden, sidosryhmien, asiantuntijoiden ja päättäjien kanssa. Odotamme innolla palautetta siitä, miten arvioitte eri mallien vaikuttavan liikkumiseenne.

Nyt on mahdollisuus vaikuttaa!
Tutustu ehdotuksiin vyöhykemalleista ja uusista lipuista ja vastaa kyselyihin 28.2.–13.3. 

Nykyinen malli tai sen muunnos, kolmen vyöhykkeen ABC vai tasahinnoittelu?

ABCD-vyöhykkeet korvasivat kuntarajat keväällä 2019. Selvitysten ja kyselyiden mukaan malli palvelee seudun asukkaita hyvin, mutta osana laajaa Lipputilihanketta selvitämme vaihtoehtoja myös vyöhykemallille.

Tavoitteena on löytää lippujen hinnoitteluun malli, joka edistää kestävien kulkutapojen eli kävelyn, pyöräilyn ja joukkoliikenteen käyttöä ja kasvattaa niiden osuutta kaikista HSL-alueella tehtävistä matkoista. Samaan aikaan mallin pitää turvata vähintään nykyisen suuruiset lipputulot, jotta voimme säilyttää riittävän hyvän joukkoliikenteen palvelutason.

Liikennemallinnusten mukaan kestävien kulkutapojen kulkumuoto-osuus kasvaisi eniten, jos uloimpien eli etäällä Helsingin keskustasta olevien vyöhykkeiden lipun hintoja laskettaisiin. Se kannustaisi siirtymään henkilöautosta joukkoliikenteeseen nimenomaan pitkillä matkoilla. Jos sisempien vyöhykkeiden lipun hintoja korotettaisiin, osa valitsisi joukkoliikenteen sijaan kävelyn tai pyöräilyn, eikä siirtymää henkilöautoiluun tapahtuisi yhtä paljon kuin uloimmilla vyöhykkeillä. Pyrimme kyselyllä selvittämään, miten seudulla liikkuvat vastaajat kokisivat nämä hinnoittelun muutokset.

Vyöhykekyselyssä on mukana neljä mallia:

  1. nykyisen vyöhykemallin muunnos, jossa C- ja D-vyöhykkeillä on yhteinen CD-lippu
  2. kolmen vyöhykkeen ABC-malli, jossa C- ja D-vyöhykkeet yhdistettäisiin C-vyöhykkeeksi.
  3. kolmen vyöhykkeen ABC-malli, jossa B- ja C-vyöhykkeet yhdistettäisiin B-vyöhykkeeksi ja nykyinen D-vyöhyke muuttuisi C-vyöhyke.
  4. tasahinnoittelu, jossa koko HSL-alueella olisi vain yksi hinta ja lippu.

Olemme laskeneet erilaisten vyöhykemallien hinnat liikenne-ennustemallilla siten, että ne tuottaisivat saman verran lipputuloja kuin nykyisin käytössä oleva ABCD-malli. Esitetyt hinnat ovat siis laskennallisia ja vertautuvat nykyisiin lippujen hintoihin. Malleissa on yhdistetty vyöhykkeitä ja muutettu hinnoittelua vyöhykkeiden välillä. Mallien laskennallisia esimerkkihintoja on korotettu paremman palvelutason alueilla ja laskettu siellä missä palvelutaso on heikoin.

Kertalippujen rinnalle sarjalippu, ryhmälippu tai hintakatto

Tutkimme mahdollisuutta tuoda kerta- ja kausilippujen rinnalle uudenalaisia lippuja, jotka sopivat etätyön myötä yleistyvään epäsäännöllisen säännölliseen matkustamiseen. Oletuksenamme on ollut, että asiakkaat tekisivät koronan jälkeen 20 joukkoliikennematkaa kuukaudessa, mikä vastaisi kahta tai kolmea lähityöpäivää viikossa. Sarjalipulla ja hintakatolla matkustaminen olisi siis nykyistä edullisempaa, jos matkoja olisi 20 kuukaudessa. Lisäksi tutkimme mahdollisuutta ottaa käyttöön ryhmälippu, jolla neljä aikuista matkustaisi kahden aikuisen lipun hinnalla.

Toivomme palautetta uudistusten vaikutuksista liikkumiseen ja asiakastyytyväisyyteen

Keräämme palautetta lippujen ja vyöhykemallin jatkosuunnittelua varten. Kyselyn vastausten ja mallinnusten perusteella pystymme tekemään arviot uusien lippujen ja vyöhykemallien vaikutuksesta liikkumiseen, lipputuloihin ja asiakaskokemukseen.

Vaikutusarviointien valmistuttua lähetämme esitykset uusista lipuista ja vyöhykemalleista lausunnoille jäsenkuntiimme kesäkuussa 2022. Kunnat antavat lausuntonsa elokuun loppuun mennessä. Sen jälkeen HSL:ssä tehdään päätökset jatkokehitykseen vietävistä uusista lipuista ja vyöhykemallista. Käyttöön uudet liput saadaan viimeistään vuonna 2024, jonka jälkeen myös mahdollinen vyöhykemallin uudistus tehdään.

Lue lisää Lipputilihankkeesta