Merparten av resenärer i HRT-området använder redan munskydd i kollektivtrafiken. Tack för alla som tillsammans med oss gör att det är tryggt att åka kollektivt. Vi följer kontinuerligt användning av munskydd i kollektivtrafiken. Efter att antalet coronafall börjat öka har munskydd blivit allt mer populärt. Nästan 76 procent av resenärer använder munskydd, säger säkerhetssakkunniga Sami Hulkkonen vid HRT.
Risken för att smittas för coronaviruset inom stadstrafiken är mycket liten, tack vare korta restider och bra luftventilation.
Enligt utredningen är risken för att smittas för coronaviruset i stadstrafiken mycket liten om säkerhetsanvisningarna följs. Säkerhetsanvisningarna har inte ändrats under pandemin. Det är också viktigt att hålla avstånd till andra passagerare, eftersom det minskar mängden luftburna aerosolpartiklar i transportmedlen. Det lönar sig också att undvika att tala med hög röst: högljudda passagerare utsöndrar droppar upp till fyra gånger mer än en tyst passagerare, fortsätter Sami Hulkkonen.
Vi vill göra vår del för att minimera antalet coronavirussmittor för att undvika vidare restriktioner och att hålla samhället öppet. "Vi förutsätter användning av munskydd i kollektivtrafiken" betyder att alla resenärer borde använda munskydd, om det inte finns hälsoskäl att inte använda det. Trafikmedlen i HRT:s trafik städas fortfarande oftare och noggrannare än vanligt. De som arbetar i kollektivtrafiken och är i nära kontakt med kunder ska använda munskydd, t.ex. biljettkontrollanter. Däremot gäller detta inte busschaufförer eftersom största delen av chaufförerna i HRT:s trafik arbetar i en förarhytt som har plexiglas och på grund av situationen med coronaviruset säljer de inte biljetter eller arbetar i andra kundrådgivningsuppgifter.
Under coronakrisen har coronapasset blivit mer populärt. För tillfället planerar HRT inte att ta i bruk passet i kollektivtrafiken.