HRT är med i huvudstadsregionens Cykelvecka 3–12.5

Huvudstadsregionens Cykelvecka ordnas i år mellan den 3 och 12 maj. Du behöver inte ha en egen cykel för att delta utan kan använda till exempel en stadscykel. Cykelveckan invigs på Medborgaretorget lördagen den 4 maj. Samma dag öppnas också den nya gång- och cykeltunneln Kajsatunneln.

Årets tema är trafikfred

Cykelveckan har trafikfred som tema i år. Teman hänvisar till en strävan att lugna ner trafikmiljön och att uppmuntra dem som rör sig i trafiken att ta det lugnt. En lugn och säker trafikmiljö och -kultur gör cyklingen mer attraktiv för människor i alla åldrar.

”Genom att kombinera cykling, gång och kollektivtrafik kan vi skapa en säkrare och mer trivsam och välfungerande miljö. Vi vid HRT vill för vår del vara med i att utveckla lösningar och en kultur som passar huvudstadsregionen”, berättar Samuli Mäkinen som är sakkunnig i hållbart resande vid HRT.

Målet för huvudstadsregionens städer och med Cykelveckan är att uppmuntra invånarna att cykla och att använda cyklar mer på alla slags resor.

"När trafikmiljön är tillräckligt säker och smidig för barn som självständigt rör sig med cykel, är den också lämplig för äldre och för dem som först håller på att lära sig cykla – oberoende av ålder”, säger Henni Ahvenlampi, verksamhetsledare för Helsingforsregionens cyklister rf (Hepo).

Hoppa upp på stadscykel och delta i Cykelveckans invigning och evenemang

Cykelveckan invigs av Hepo tillsammans med sina samarbetspartner på Medborgartorget (bredvid biblioteket Odet) i Helsingfors lördagen den 4 maj kl. 11–16. I det mångsidiga programmet finns säkert något för alla. Du kan till exempel provköra stadscyklar och cykla genom den nya Kajsatunneln. Tunneln invigs samma dag.

I evenemanget ordnas även en cykelparad för trafikfred. Paraden startar från Medborgartorget ca kl. 13.00 och avslutas på samma ställe ungefär en timme senare. Du kan delta i paraden också med en stadscykel. Du hittar stadscykelstationer bland annat på Tölöviksgatan, i Tölöviksparken och vid Kiasma. Det går enkelt att låna en cykel och delta i paraden! Alla cykelstationer och antalet lediga cyklar ser du i Reseplaneraren.

Under Cykelveckan ordnas gratisevenemang med låg tröskel för cyklister i alla åldrar och på alla nivåer. Du behöver inte ha en egen cykel för att delta utan kan till exempel använda en stadscykel. Mer information om evenemangen och programmet finns på adressen hepo.fi/pyorailyviikko.

I huvudstadsregionen koordineras Cykelveckan av Helsingforsregionens cyklister (Hepo) rf. Veckans evenemang ordnas i samarbete med städerna Helsingfors, Esbo och Vanda, Helsingforsregionens trafik HRT och andra aktörer inom cykelbranschen. I evenemanget deltar också volontärer från Hepo.