Stadscykelsäsongen är igång

Stadscyklarna har återvänt till Helsingfors, Esbos och Vandas gator. Välkommen att registrera dig som användare på den förnyade webbplatsen för stadscyklar. Stadscykelsäsongen avslutas i alla tre städer i slutet av oktober.

Med våren kommer även stadscyklarna. Stadscyklarna rullar nu i Helsingfors, Esbo och i Vanda.

Om du vill registrera dig för hela säsongen, kan du göra det via den nya cykelsajten. Om du vill köpa ett abonnemang för en dag eller en vecka, kan du göra det nu när säsongen har startat.

Stadscykelsidorna

Helsingfors och Esbo har en gemensam stadscykeltjänst men Vanda har en egen. Cyklarna från dessa två olika system kan inte användas med ett och samma abonnemang.

Priser i Helsingfors och Esbo

Ett abonnemang för hela säsongen, dvs. sju månader, kostar 35 euro. Abonnemang för en dag kostar 5 euro och för en vecka 10 euro.

Alla abonnemang innehåller ett obegränsat antal cykelturer på upp till 30 minuter under deras giltighetstid. Ifall du cyklar längre än 30 minuter åt gången debiteras en euro för varje påbörjad halvtimme.

Den maximala användningstiden för stadscyklarna är 5 timmar per gång.  För överskriden tid debiteras en förseningsavgift på 80 euro.

Priser i Vanda

Ett abonnemang för hela säsongen, dvs. sju månader, kostar 30 euro. Alla abonnemang innehåller ett obegränsat antal cykelturer på upp till 60 minuter under deras giltighetstid. Förra säsongen var tidsbegränsningen 30 minuter.

Ifall du cyklar längre än 60 minuter åt gången debiteras 1 euro/60 minuter Den maximala användningstiden för stadscykeln är 5 timmar per gång även i Vanda och förseningsavgiften är 80 euro.

Nya stationer och cyklar

I början av säsongen finns det sammanlagt 3 520 cyklar i Helsingfors och Esbo. Det finns 242 cykelstationer i Helsingfors och 110 cykelstationer i Esbo. Alla stationer är dock inte i bruk i början av april på grund av snön.

Under säsongen får Helsingfors 105 nya stationer och 1 050 nya cyklar. De nya stationerna installeras stegvis under maj och juni.  Alla nya cyklar kan tas i bruk senast i början av juli.

I Vandas stadscykeltjänst ingår i början av säsongen 1 000 cyklar och 100 cykelstationer.

Stationsnätverket kommer att få nya stationer så att det blir ännu lättare att använda stadscyklarna.  I Dickursbyregionen installeras under april månad 15 nya cykelstationer som har placerats utifrån invånarnas önskemål. Det planeras en ny station vid Hanaböle träsk.

De stationer som är i bruk ser du enkelt via Reseplaneraren, som du når enkelt via stadscykelsajten.

Cyklar i Vanda har nya kortläsare

Utifrån responsen från stadscykelanvändarna beslöt vi byta ut kortläsarna på cyklarna.  De nya läsarna finns i bakhjulets låsanordning.  Om du vill använda ditt HRT-kort för att låsa upp cykeln, ange kortets nummer i samband med registreringen på stadscykelsajten.

Du kan lägga till numret också senare i dina egna stadscykeluppgifter när du är inloggad på ditt HRT-konto.

Förnyad stadscykelsida

Vi har förnyat stadscykelsajten (hsl.fi/kaupunkipyörät) under vintern. Tjänsten har genomgått många små och även lite större ändringar och förbättringar. Här är några: Man har tagit i bruk stark autentisering vid betalningen, vilket förbättrar informationssäkerheten för din betalning. Vi har också uppdaterat våra användarvillkor och dataskyddsbeskrivning.

Vårt mål är att stadscykelsidorna betjänar våra kunder ännu bättre. Du ska skapa ett HRT-konto oberoende av om du köper abonnemang för hela säsongen, för en dag eller för en vecka. På så sätt kan du själv administrera och redigera dina personuppgifter och se din rese- och betalningshistoria.

I din resehistoria ser du ett årligt sammandrag av dina stadscykelresor. Via resehistorian kan du enkelt lämna respons om cyklar eller stationer.

Du får lätt fram de närmaste stadscykelstationerna och tillgängliga cyklar med den nya funktionen i Reseplaneraren. Om du har tillåtit positionering, visasr Reseplaneraren cykelstationer nära dig, antalet tillgängliga cyklar och rutten till stationen. Samma uppgifter får du när du anger din adress i Reseplaneraren.

Några viktiga tips

  • Cykla alltid på cykelväg eller på körbanan ifall cykelväg saknas.  På trottoarer ska cykeln ledas. 
  • Håll avstånd och ta hand om handhygien för att undvika smittspridning. Använd också handskar.
  • Kolla när du returnerar cykeln att skärmen på cykeln visar att återlämningen lyckats.
  • Du kan återlämna cykeln till en fullsatt station i Helsingfors och Esbo om du kan välja ”Återlämning” på skärmen. På en Helsingforscykel (på styret HST:s logo) är återlämningen nummer 1 och på en Esbocykel (på styret Esbos logo) nummer 2.  När cykelstyret är låst, dra ännu vajern från styret runt ramen på cykeln bredvid och fäst vajern tillbaka i vajerhålet på ramen på den cykel som du returnerar.
  • Hyr gärna en cykel som har returnerats bredvid ett cykelställe - så håller vi stationerna rena.
  • Om du upptäcker att en cykel är sönder, vänd sadeln bakåt som tecken åt servicepersonalen och andra stadscyklister. Gör också en felanmälan.
  • Felanmälan kan göras på adressen hsl.fi/sv/kundservice/respons eller via länken i din resehistoria.

Kontaktuppgifter till kundservice i Helsingfors och Esbo

Telefonnummer till kundservicen är 09 4257 8810 och e-postadress contact@citybikefinland.fi Kundservicen har öppet mån–fre kl. 7–19 och lör–sön kl. 9–17.

Bakom genomförandet av systemet står HST dvs. affärsverket Helsingfors stads trafikverk och Esbo stads Teknik- och miljösektor. Tjänsten upprätthålls av CityBike Finland. Helsingforsregionens trafik HRT ansvarar för digitala tjänster, marknadsföring samt kundrelationer. Clear Channel Suomi oy ansvarar för reklammedium och för partners.

Kontaktuppgifter till kundservice i Vanda

Telefonnummer till kundservicen är 09 4257 8815 och e-postadress contact@citybikevantaa.fi Kundservicen har öppet mån–fre kl. 7–19 och lör–sön kl. 9–17.

Om stadscykeltjänsten ansvarar Stadsmiljöns verksamhetsområde i Vanda stad Tjänsten upprätthålls av CityBike Finland. Helsingforsregionens trafik HRT ansvarar för digitala tjänster, marknadsföring samt kundrelationer. Clear Channel Suomi oy ansvarar för reklammedium och partnerskap.

Kaupunkipyöräily_hs.fi_nostokuva_2000x1200_29_3_2020.jpg