Stadscyklarna rullar igen 2018.

Antalet stadscyklar och stationer ökar. År 2018 finns det 150 stationer i bruk i Helsingfors i ett område som sträcker sig från innerstaden till Drumsö och Munksnäs. I Esbo kommer det att finnas 105 stationer som ligger nära metrostationer samt i Alberga. Totalt kommer det att finnas 2550 cyklar.

Kom med 2018!

 

Titta på videon om säsongen 2017

Så här använder du stadscyklar

1

Registrera dig

Köp ett abonnemang för en dag, en vecka eller för en hel säsong.

Du får en personlig cyklistID samt PIN-kod för att kunna ta en stadscykel i bruk.

2

Ta i bruk

Du kan hyra cykeln på vilken station som helst där det finns tillgängliga cyklar. Var stationerna ligger och cyklarnas reserveringssituation kan du se i Reseplaneraren.

Ange din cyklistID och PIN-kod. Om du har HRT:s resekort, kan du använda det i stället för cyklistID.

Så här tar du en stadscykel i bruk

Cykla

Du kan låna cykeln så många gånger du vill så länge varje cykeltur inte överstiger 30 minuter. Överskriden tid debiteras separat.

Justera sadelhöjden och cykla iväg. Kom ihåg trafikregler och gott humör!

Så här låser du cykeln under resan

4

Återlämna

Du kan återlämna cykeln till vilken station som helst med tillgängligt cykelställ.

Kontrollera att en grön indikatorlampa tänds när du återlämnar cykeln – då är cykeln fastlåst.

Så här återlämnar du cykeln

 

Vad kostar användningen av en stadscykel?

 

Användningspriset för en stadscykel består av en periodavgift och en eventuell tilläggsavgift. 

Som användningsperiod kan du välja antingen en dag, en vecka eller hela säsongen. I alla alternativ ingår en halvtimmes användningstid för varje användningsgång. På 30 minuter hinner man cykla genom området från kant till kant.

Om du lånar cykeln mer än 30 minuter, betalar du en tilläggsavgift enligt tabellen. En stadscykel får användas högst fem timmar per gång. Om tiden överskrids, debiterar vi en förseningsavgift på 80 euro.

Här hittar du stadscyklar

När stadscykelsäsongen är på gång, hittar du stationer och lediga cyklar i realtid i Reseplaneraren. Där kan du också göra ruttsök där stadscyklarna ingår som ett av färdmedlen.

Det är bara att börja cykla!

Cykelstationer 2018


Ofta förekommande frågor

Vad är en stadscykel?

Stadscykeln är en sambrukscykel som vem som helst som rör sig i Helsingfors och Esbo kan hyra. Som användningsperiod kan du välja antingen en dag, en vecka eller hela säsongen. I alla alternativ ingår en halvtimmes användningstid för varje användningsgång. Mot en tilläggsavgift kan du använda stadscykeln max. fem timmar per gång. Efter användningen återlämnas cykeln till en cykelstation.

Det finns 150 stationer i Helsingfors innerstad, Drumsö och Munksnäs. Esbo har 105 stationer nära till metro och i Alberga.

Det enklaste och bekvämaste sättet att använda stadscyklar är att registrera sig i tjänsten. Efter registreringen är det lätt att alltid ta en cykel i bruk när du behöver den.

Det finns betalterminal på fem cykelstationer där du kan hyra en stadscykel utan att registrera dig på förhand. Dessa cykelstationer är Brunnsparken, Unionsgatan, Järnvägstorget/öst, Kiasma och Hagnäs metrostation. Via en betalterminal kan du registrera dig för en dag eller en vecka. Om du köper en användningsperiod på en dag kan du välja 1–4 cyklar som du för var och en betalar en användningsavgift för en dag.

Registrering

Var kan jag registrera mig som användare?

Du kan registrera dig som användare med dator eller mobil (på adressen hsl.fi/sv/stadscyklar). Vid behov får du instruktioner av kundservice eller på Kampens cykelcentral på Narinkens torg.

Hur registrerar jag mig som användare av stadscyklar?

1. Välj användningsperiod (en, en vecka eller hela säsongen)

2. Om du valt en vecka eller hela säsongen som användningsperiod, behöver du ett HRT-konto för att registrera dig. Om du redan har ett HRT-konto, kan du logga in med det. Om du inte har ett HRT-konto, skapar du enkelt ett med en e-postadress och önskat lösenord. För att kunna fortsätta registreringen måste du bekräfta HRT-kontot via en länk som du får per e-post.

3. Ange den fyrsiffriga PIN-koden du har valt och dina kontaktuppgifter. Godkänn användarvillkoren för stadscykelservicen och registerbeskrivningen. Om du vill kan du samtycka till att ta emot information, nyheter och marknadsföringsmeddelanden om stadscykelservicen. För en användningsperiod på en dag kan du välja 1–4 cyklar som du för var och en betalar en användningsavgift för en dag.

4. Fyll i uppgifterna om ditt betalkort. Följande debit- och credit-betalkort är giltiga för betalning: Visa, MasterCard och American Express.

5. Efter registreringen får du en personlig cyklist-ID, som du behöver tillsammans med PIN-koden för att få tillgång till en cykel. Din cyklist-ID och anvisningar skickas också till din e-post.

6. Om du valt en vecka eller hela säsongen som användningsperiod hittar du din cyklist-ID, cyklingshistorik och andra uppgifter om servicen på din egen cyklistsida. På sidan kan du t.ex. skaffa dig mer användningsperiod och hantera dina betalkort. Du kommer till din stadscykelsida genom att logga in på adressen hsl.fi/sv och välja ”Stadscykel” i menyn uppe till höger.

Betalning

Hur tar jag i bruk en cykel på en station om jag redan har registrerat mig?

Gå fram till den cykel du vill ha, tryck på den gröna Enter-knappen på den panel som finns mitt på styret och följ instruktionerna på skärmen. För att identifiera dig behöver du din cyklist-ID och PIN-kod. Du kan också använda ditt resekort för att identifiera dig som cyklist när du tar i bruk en cykel på en cykelstation och i fortsättningen använda resekortet i stället för att ge din cyklist-ID. Dessutom behöver du din PIN-kod, så att vi kan vara säkra på att resekortet används av rätt person.

Kan jag använda stadscyklarna med mitt resekort?

Först måste du registrera dig i systemet på webben och betala med bank- eller kreditkort, men efter det kan du identifiera dig med ditt resekort när du hämtar en cykel på en station. Du får tillgång till cykeln när du på cykelstyrets panel slår in din sjusiffriga cyklist-ID som du kan ersätta med ditt resekort samtidigt som du tar cykeln i bruk. Då kan du i fortsättningen visa ditt resekort i stället för att ge cyklist-ID. Förutom ID eller kort behöver du också din egenvalda PIN-kod.

Hur ersätter jag cyklist-ID med resekort?

När du identifierat dig på cykelstyrets panel gör du så här:

Aktivera panelen genom att trycka på den gröna Enter-knappen.

Visa ditt resekort mot skärmen.

Ge din egenvalda PIN-kod.

Välj 1.

Ge din sjusiffriga Cykel-ID.

Visa kortet mot skärmen en gång till.

Ta cykeln ur cykelstället efter att du hört en ljudsignal.

Nu kan du använda cykeln.

I fortsättningen behöver du inte längre din sjusiffriga cyklist-ID, eftersom du nu ersatt den med ditt resekort. Det är bara att visa ditt resekort och slå din PIN-kod.

Finns det en maximal användningstid för cyklarna?

En stadscykel får användas högst fem timmar per gång. Om tiden överskrids kan användaren få betala en ersättning som motsvarar avgiften för resa utan biljett i den övriga kollektivtrafiken, 80 €.

Får man använda cykeln bara på bestämda områden?

Användningsområdet för stadscyklarna är Helsinki och Esbo. Den tillgängliga användningstiden och priserna gynnar korta sträckor eftersom vi vill att cyklarna är tillgängliga för många användare.

Kan jag låsa cykeln på andra platser än på en cykelstation om jag till exempel gör ett snabbesök i en affär?

I allmänhet är det bättre att återlämna cykeln till en cykelstation, eftersom stationerna ligger tätt och andra kan få tillgång till cykeln, men visst, du kan låsa cykeln för en kort stund även på andra platser än en cykelstation. Inuti cykelstyret finns ett vajerlås vars ena ände är låst vid cykelns framgaffel. Fäst låset runt ett fast föremål, exempelvis en stolpe eller ett staket. Även cykelstyrningen låser sig på samma gång, och låset kan bara öppnas av samma användare som har låst cykeln. För att öppna låset ska du trycka på den gröna knappen på panelen och följa instruktionerna på skärmen.

Vad gör jag om jag på stationen märker att den cykel jag valt är sönder?

Ställ cykeln tillbaka i cykelstället. Du kan också meddela det till kundservicen. Vårt underhåll följer upp cyklarnas skick och reparerar eller byter ut dem om det behövs. Använd inte en cykel som är sönder.

Måste jag använda hjälm när jag cyklar?

Den som använder stadscykel ska följa trafikreglerna, och i enlighet med vägtrafiklagen rekommenderar vi användning av hjälm, men det är inte obligatoriskt. Följ även andra regler. Cykla till exempel inte på trottoarer. Om du är osäker kan du ta del av trafikreglerna för cyklister på Trafikskyddet's sida.

Hur betalar jag periodavgiften och övriga användningsavgifter?

När du registrerat dig och gett uppgifterna för valt betalkort debiteras kortet genast med den valda periodavgiften, och tilläggsavgifter samt eventuella ersättningar debiteras om så behövs.

Jag kommer inte ihåg min PIN-kod, hur kan jag byta den?

Du kan byta PIN-kod på din personliga stadscykelsida om du registrerat dig på webben och skapat dig ett HRT-konto. Du kommer till din stadscykelsida genom att logga inpå adressen hsl.fi/sv och välja ”Stadscykel” i menyn uppe till höger.

Hur ser jag min cyklist-ID?

Du får fram din sjusiffriga cyklist-ID på din personliga stadscykelsida om du registrerat dig på webben och skapat dig ett HRT-konto. Om du ersätter din cyklist-ID med resekort behöver du inte längre någon ID och den syns inte heller på din stadscykelsida. Din cyklist-ID har också skickats till din e-post efter registreringen.

Driftstörningar och problemsituationer

Vem kan jag kontakta i problemsituationer?

Vid problem får du hjälp av stadscykelsystemets kundservice, tfn 09 425 788 10 (mån–fre kl 7–19, lör–sön kl 9–17), e-post info@citybikefinland.fi.

Vad händer om jag använder cykeln utan avbrott i mer än fem timmar, vilket fastställts som maximal användningstid?

Vi kan debitera en ersättning som till sin storlek är densamma som kontrollavgiften för resa utan biljett i ett kollektivtrafikmedel, 80 €.

Och om man inte alls återlämnar cykeln?

Om en cykel inte återlämnas inom ett dygn ser vi det som att den helt försvunnit och vi kan då kräva en ersättning för den, 400 €. Man kan få beloppet tillbaka om man ändå återbördar cykeln till systemet.

Vad händer om jag blir bestulen på cykeln?

Om du tagit hand om cykeln på behörigt sätt men den ändå blir stulen medan du använder den ska du genast göra en anmälan till kundservicen och dessutom göra en polisanmälan inom två dygn. Skicka en kopia av polisanmälan till vår kundservice. Då kräver vi ingen ersättning för cykeln, vilket vi skulle göra om du bara låtit bli att återlämna den.

Jag har ersatt min cyklist-ID med resekort, som jag nu har tappat bort. Hur får jag tillgång till en cykel?

Kontakta stadscykelsystemets kundservice, tfn 09 425 788 10 (mån–fre kl 7–19, lör–sön kl 9–17), e-post info@citybikefinland.fi.

Olyckshändelser

Vad ska jag göra om jag råkar ut för en olycka på stadscykel?

Gör en anmälan till stadscykelsystemets kundservice, tfn 09 425 788 10 (mån–fre kl 7–19, lör–sön kl 9–17), e-post info@citybikefinland.fi.

Cykelsystemet

Hur många stadscyklar och cykelstationer finns det?

Sommaren 2018 finns det 2 550 stadscyklar och 150 cykelstationer i Helsingfors och 105 i Esbo.

Utjämnas antalet cyklar mellan stationerna om en station blir överfull eller töms på cyklar?

Ja, underhållet följer upp situationen via ett bakgrundssystem, och vid behov utjämnas antalet cyklar med hjälp av bilar avsedda för ändamålet.

Vem ansvarar för systemet?

Ansvariga för stadscykelsystemet är affärsverket Helsingfors stads trafikverk och Esbo stad, och i praktiken upprätthålls systemet av CityBike Finland, som är ett dotterbolag grundat i Finland av systemleverantörskonsortiet Smoove och Moventia. För reklamförsäljningen ansvarar ClearChannel och samarbetspartner är HOK Elanto.

HRT svarar för stadscyklarnas webbsidor hsl.fi/stadscyklar och för Reseplanerarens stadscykelfunktioner. HRT svarar också för marknadsföringen av systemet tillsammans med HST och Esbo.

Vem har tillverkat cyklarna?

Cyklarnas tillverkare är den franska sportvaruhusjätten Decathlon. Cykeln har tagits fram för Smoove som stadscykel, och motsvarande cyklar används i deras system även i andra städer.

Vad kostar systemet?

Bakom genomförandet av systemet står affärsverket Helsingfors stads trafikverk och Esbo stad, men en betydande del av utgifterna täcks också med reklamfinansiering och sponsring. Kostnaderna för systemet täcks även med användaravgifter.