Työsuhdematkalippu

Tarjoa työntekijöillesi työmatkaetu

Työsuhdelippuedulla kannustat työntekijöitäsi joukkoliikenteen käyttöön. Voit hankkia Työsuhdematkaliput suoraan joukkoliikennöitsijältä tai työntekijäetuja tarjoavien toimijoiden kautta.

Työsuhdematkalippu on työntekijälle veroton etu 300 euroon asti ja 751–3 400 euron osuudelta. Työnantajalle ei koidu näistä osuuksista palkan sivukuluja. Lisäksi työnantaja voi vähentää lippujen hankintakulut tuloverotuksessa.

Etu on henkilökohtainen ja työtekijä voi ladata HSL-kortilleen joko kausilipun tai saldoa arvolippujen ostamiseen. Työsuhdematkalippu on tarkoitettu pääasiassa kodin ja työpaikan välisiin matkoihin, mutta sitä voi käyttää myös vapaa-ajalla.

Lisätietoa:Verohallinnon verkkopalvelu 

Miksi?

+ Työntekijälle verovapaa etu 300 € asti

+ Ei palkan sivukuluja

+ Hankintakulut ovat yritykselle vähennyskelpoisia

+ Lisää työhyvinvointia

+ Autoilijoiden ja julkisilla liikkuvien tasapuolinen kohtelu

+ Vaihtoehto pysäköinti-, liikunta- ja kulttuuriedulle

+ Vaihtoehto työsuhdeautolle

+ Vahva viesti ympäristöystävällisestä yrityksestä

+ Positiivinen työnantajamielikuva

Miten?

Työsuhdematkalippu on luontoisetu, joten sitä ei ole pakko tarjota samoilla ehdoilla kaikille työntekijöille, kuten liikuntaedun kaltaisia henkilöstöetuja. Työmatkaedun (=työsuhdematkalippu) voi rajata esimerkiksi vain niille työntekijöille, joilla ei ole käytössä työsuhdeautoa tai parkkipaikkaa työpaikalla.

Työntekijäetujen kokonaispottia ei välttämättä tarvitse kasvattaa. Etujen houkuttelevuutta parantaa myös se, miten monipuolisia vaihtoehtoja ne tarjoavat työntekijälle. Joukkoliikenteen työmatkaetu on joustava vaihtoehto liikunta- ja kulttuuriedulle, mutta myös parkkipaikalle. Lisäksi siitä on apua rekrytoinnissa, etujen tasapuolistamisessa ja työnantajamielikuvan kehityksessä.

Työnantaja ja työntekijä voivat sopia palkasta maksettavasta osasta tai työnantaja voi tarjota edun kokonaisuudessaan palkan päälle (yleisempi käytäntö).

Työsuhdematkalippu joukkoliikennetoimijalta 

Työnantaja tekee laskutussopimuksen työsuhdematkalipusta joukkoliikennetoimijan kanssa. Työnantaja voi ostaa lipun suoraan työntekijän käyttöön esim. vuodeksi tai työmatkaseteleitä, joilla työntekijät voivat ostaa kyseisen joukkoliikennetoimijan lippuja. 

  • HSL 
  • VR 
  • Matkahuolto 

Työsuhdematkalippu työsuhde-etujen palveluntarjoajalta 

Työsuhde-etuja välittävillä palveluntarjoajilla on valtakunnallisia, sähköisiä ratkaisuja työsuhdematkalipun maksuvälineeksi. Sähköisellä maksuvälineellä työntekijä voi ostaa monipuolisesti eri joukkoliikennetoimijoiden matkalippuja.  

  • ePassi 
  • Eazybreak 
  • Smartum 
  • Edenred

Milloin?

Työsuhdematkalipun voi tilata milloin vain. Etu on verovuosikohtainen. Jos työnantaja tarjoaa seteleitä 300 euron edestä per työntekijä joulukuussa ja tarjoaa seteleitä taas 300 euron edestä tammikuussa, sekä työnantaja että työntekijä saavat molempina vuosina veroetua 300 eurosta.

Lue lisää

PDF iconAskeleet työsuhdematkalipun hankintaan.pdf

PDF iconTyösuhdematkalipun yritysesimerkit.pdf

PDF iconTyosuhdematkalippu: usein kysytyt kysymykset

Työsuhdematkalippulaskuri työntekijälle

 

Kysy lisää: yrityspalvelut@hsl.fi

Lisätietoa: Verohallinnon verkkopalvelu

Työsuhdelippuedun verotus