Työsuhdematkalippu

Työsuhdematkalippuetu on kätevä kannustin

HSL:n Työsuhdematkalippu on henkilökohtaiselle matkakortille ladattu kausi- tai arvolippu, joka kelpaa sekä työmatkoilla että vapaa-ajalla. Se on kannustava työsuhde-etu, joka suosii verotuksessa sekä työntekijää että työnantajaa. Työsuhdematkalippu on tarkoitettu pääasiassa asunnon ja työpaikan välisiin matkoihin, mutta sitä voi käyttää myös vapaa-ajan matkoilla. Työnantaja voi maksaa lipun kokonaan tai osittain.

Työsuhdematkalippu on valtakunnallinen verotuettu joukkoliikennelipun maksuväline, joka voidaan toteuttaa paikallisesti olemassa olevia matkakortti- ja lippujärjestelmiä hyödyntäen. HSL:n lisäksi se on tarjolla myös esimerkiksi Matkahuollolla ja VR:llä.  Työsuhde-etuja välittävien palveluntarjoajien sähköiset työsuhdelippuratkaisut (Eazybreak, Edenred, ePassi ja Smartum) toimivat valtakunnallisesti.

PDF icon Askeleet työsuhdematkalipun hankintaan.pdf

Työsuhdematkalipun yritysesimerkit.pdf

Tyosuhdematkalippu: usein kysytyt kysymykset

Miksi?

Työsuhde-etu viestii henkilökunnalle, sidosryhmille ja asiakkaille työpaikan arvoista ja asenteesta kestävän liikkumisen edistämiseksi sekä tukee työntekijöiden liikkumista töihin ympäristöystävällisesti, taloudellisesti, sujuvasti ja turvallisesti. Työsuhdematkalippuetu toimii niin työntekijöiden rekrytoinnin kuin sitouttamisen apuvälineenä.

Työsuhdematkalippu on hyödyntämisen arvoinen henkilöstöetu taloudellisesti niin työntekijälle kuin työnantajalle. Työsuhdematkalippu on kokonaan verovapaa luontoisetu, jos edun arvo on korkeintaan 300 euroa vuodessa. Myös 751–3 400 euron osuus on verotonta.

Miten?

Työnantaja voi tarjota työsuhdematkalippuedun työntekijöilleen joko kokonaan tai osittain, osana palkkaa tai palkan päälle. Edun tarjoamiseen on olemassa vaihtoehtoisia tapoja.

Työsuhdematkalipun voi tilata milloin vain. Etu on verovuosikohtainen. Jos työnantaja tarjoaa seteleitä 300 euron edestä per työntekijä joulukuussa 2016 ja tarjoaa seteleitä taas 300 euron edestä tammikuussa 2017, sekä työnantaja että työntekijä saavat molempina vuosina veroetua 300 eurosta.


Verotus suosii sekä työnantajaa että työntekijää

Työsuhdematkalippu on työntekijälle veroton etu 300 euroon asti ja 751–3 400 euron osuudelta. Työnantajalle ei koidu näistä osuuksista palkan sivukuluja. Lisäksi työnantaja voi vähentää lippujen hankintakulut tuloverotuksessa.

Työsuhdematkalippulaskuri

  Työnantaja Työntekijä
1-300 € Ei palkan sivukuluja
Kulujen vähennys verotuksessa
Veroton etu
301-750 Palkan sivukulut
Kulujen vähennys verotuksessa
Vero oman veroprosentin mukaan

751-3 400 €

Ei palkan sivukuluja
Kulujen vähennys verotuksessa

Veroton etu

Kysy lisää: yrityspalvelut@hsl.fi.

Lisätietoa: Verohallinnon verkkopalvelu