Tallinnan, Tarton ja Helsingin lippuja saa nyt yhdestä sovelluksesta

Tallinna, Tartto ja Helsinki ovat toteuttaneet tiettävästi ensimmäisinä kaupunkeina maailmassa valtioiden rajat ylittävän järjestelmän, joka mahdollistaa yhtenäisen julkisen liikenteen lipun ostamisen kaikissa kolmessa kaupungissa.

Suomi on edelleen virolaisille suurin ulkomainen työmarkkina-alue ja Viro pohjoisnaapureille yksi suosituimmista matkakohteista. Jotta matkustelu ja töissä käynti olisi helpompaa ja ympäristöystävällisempää, lipun voi ostaa itselle tutulla tavalla.

”Rajat ylittävän järjestelmän kehittämisen päätavoite on kannustaa ihmisiä luopumaan autosta ja käyttämään sen sijaan enemmän julkista liikennettä. Jos lipunosto on helppoa ja äidinkielellä, se edesauttaa ympäristöystävällisempien valintojen tekemistä. Tätä projektia suunniteltaessa meillä ei ollut ketään, jolta oppia tai ottaa mallia. Tietojemme mukaan vastaavaa ideaa ei ole toteutettu muualla menestyksekkäästi,” toteaa Tallinna Transpordiametin (Tallinnan liikennevirasto) lippusektorin johtava asiantuntija Tiit Laiksoo.

”Suurimpien kaupunkiemme välinen lippujärjestelmä kertoo, että yhteistyö kahden naapurivaltion välillä on vahvaa. Käyttäjäystävällisyys ei ole ainut avainsana tässä projektissa vaan myös vihreä ja ympäristöystävällinen ajattelu,” sanoi HSL:n asiakkuus ja myynti -osaston johtaja Mari Flink.

Rajat ylittävä järjestelmä mahdollistaa Virosta Helsinkiin matkustettaessa julkisen liikenteen lipun ostamisen Pilet.ee 2020 -sovelluksen kautta. Lipun voi ostaa suoraan sovelluksen kautta jonottamatta kioskilla tai ilman HSL-korttia. HSL-kortille voi ostaa myös Tallinnan tai Tarton päivälippuja verkosta osoitteesta https://tallinn.pilet.ee/buy antamalla palvelussa HSL-kortin numeron. Lisäksi matkan voi maksaa lähimaksulla ja omia lähimaksulla tehtyjä matkoja voi seurata osoitteessa https://tallinn.pilet.ee/tickets/personalcode

”Yksi Tallinnan kaupungin suurimmista prioriteeteista on ollut modernit e-ratkaisut ja niiden kehitys kaupunkilaisille ja kaupungin vieraille. Uusi järjestelmä ei tarjoa vain mukavaa mahdollisuutta käyttää julkista liikennettä vaan myös mahdollisuuden luopua muovikortin tai paperilipun ostamisesta,” sanoi projektin Tallinnan kaupungin apulaiskaupunginjohtaja Andrei Novikov.

”Yhteinen lippujärjestelmä muuttaa julkisen liikenteen käytön tarttolaisille Helsingissä ja suomalaisille Tartossa helpommaksi ja luo näin hyvät edellytykset ympäristöystävällisen liikkumistavan valitsemiseksi. Koronakriisin aikaan matkustajamäärät olivat tavallista pienemmät, mutta rajoitusten poistuttua on Tarton ja Helsingin välillä liikkuminen ollut sekä liike- että vapaa-ajanmatkustajille erittäin tärkeää,” Tarton apulaiskaupunginjohtaja Raimond Tamm sanoo.

Yhtenäiset liput ovat voimassa projektikaupunkien julkisessa liikenteessä (ei maakuntalinjoilla eikä Elronin junissa).

Rajat ylittävä lippujärjestelmä on kehitetty kolmen kaupungin yhteistyössä E-ticketing -projektin puitteissa, jota on rahoittettu Euroopan Union Interreg Keski-Itämeren ohjelman kautta. Sovelluksen Pilet.ee 2020 on kehittänyt AS Ridango.

Piletisüsteem_820x360_FIN0.jpg