Joukkoliikenne Kalasatamassa

Kalasataman liikennejärjestelyt nyt

Kalasatama on tulevien vuosien ajan yksi Helsingin voimakkaimmin kasvavista alueista. Uuden kauppakeskus Redin rakentaminen on vaikuttanut myös joukkoliikenteen reitteihin Kalasataman ympäristössä.

Kalasataman liikenne tulevaisuudessa

Kalasatamaa rakennetaan seuraavien vuosikymmenten aikana yli 20 000 asukkaan kodiksi, ja alue tulee olemaan työpaikka yli 8000 kaupunkilaiselle. Kalasatamasta syntyy suuri palveluiden keskittymä, kun kauppakeskus Redi sekä sen ympärillä monet muut palvelut houkuttelevat kävijöitä lähiseuduilta.

Monet esikaupunkien bussilinjat tulevat kulkemaan Kalasataman läpi jo lähivuosina, ja kourallinen Vantaan bussilinjoja tulee päättymään sinne. Raitioliikenne alkaa kulkea 2020-luvun puolivälissä Kruunusiltoja pitkin Hakaniemeen ja Korkeasaaren kautta Laajasaloon.

Pasilan, Kumpulan kampuksen ja Kalasataman välille suunnitellaan nopeaa ja suoraa raitioliikenteen yhteyttä. Vallilanlaaksossa raitiotie kulkee vanhan satamaradan paikalla. Raitiotieyhteys on nopea ja luotettava, koska se kulkee omalla väylällään ja eikä siksi juutu ruuhkiin. Uutta raitiotietä Kalasatamaan ja Vallilanlaaksoon tulisi noin viisi kilometriä. Pasilassa käytetään pääosin nykyisiä raitioteitä. Vallilanlaaksossa radan viereen tulee uusi pyöräliikenteen baanayhteys.

Kalasataman raitiotie on poikittainen raideyhteys, joka yhdistää junat, metron sekä Kruunusillat-pikaraitiotien. Merkittävimmät vaihtopaikat tulevat olemaan Pasila, Kalasatama ja Sompasaaren eteläkärjessä sijaitseva Nihti. Tämän hetken arvion mukaan Kalasataman raitiotiellä kulkee Pasilan ja Nihdin välillä noin 24 000 matkustajaa päivässä sitten, kun Kruunusillat-yhteys on käytössä.

Nyt laaditaan Kalasataman raitioteiden yleissuunnitelmaa, jossa hahmotellaan raitiotien reitit, toteuttamisaikataulu ja alustava kustannusarvio. Suunnitelman hyväksymisen jälkeen alkaa tarkempi hankesuunnittelu, jonka perusteella voidaan tehdä varsinainen päätös toteuttamisesta.

Lisätietoja:

http://www.uuttahelsinkia.fi/fi/uutiset/2017-10-02/kalasataman-ja-pasilan-valille-suunnitellaan-raitiotieyhteytta
http://www.uuttahelsinkia.fi/fi/kalasatama

Joukkoliikenne on Kalasatamassa ykkösvalinta

Kalasataman alueella joukkoliikenne tarjoaa liikkumisen vapautta. Joukkoliikenteen luotettavuus varmistetaan järjestämällä tarvittavat kaistat ja liikennevaloetuudet. Joukkoliikenne on houkutteleva vaihtoehto yhdessä kävelyn ja pyöräilyn kanssa. Auton omistaminen tai päivittäinen käyttäminen ei ole Kalasatamassa välttämätöntä.

PDF iconKalasataman raitiotiet

PDF iconYleiskartta Kalasataman ympäristön raitioteistä

PDF iconKalasataman rakentamisaikataulu

Lisätietoa Kalasatamasta Uutta Helsinkiä -sivustolla