Kaupunkipyörät rullaavat taas keväällä 2018!

Vuonna 2018 kaupunkipyörillä voi rullailla entistä useampi. Helsingissä on silloin 150 pyöräasemaa ja Espoossa 105. Pyöriä on yhteensä 2 550. Kausi alkaa Helsingissä jo huhtikuussa. Espooseen pyöräasemat saadaan kahdessa vaiheessa:  noin 70 asemaa (Etelä-Espoo) toukokuussa ja loput 35 asemaa (Leppävaara) kesäkuussa. Uudistettu hsl.fi/kaupunkipyörät-sivusto on käytössäsi maaliskuun puolivälissä, kun koko kauden rekisteröinti avataan. 

Tervetuloa mukaan!

Katso kauden 2017 päätösvideo

Näin käytät kaupunkipyöriä


Katso opastusvideo

Tunnethan liikennesäännöt

1

Rekisteröidy

Osta maksukortilla käyttöoikeutta päiväksi, viikoksi tai koko kaudeksi.

Saat henkilökohtaisen pyöräilijätunnuksen ja PIN-koodin pyörän noutoa varten.

Viidellä pyöräasemalla on maksupääte, jolla voit ostaa käyttöoikeutta päiväksi tai viikoksi: Kaivopuisto, Unioninkatu, Rautatientori/itä, Kiasma ja Hakaniemen metroasema.

2

Nouda

Hyppää kaupunkipyörän selkään miltä tahansa kaupunkipyöräasemalta, jossa on vapaita pyöriä. Asemien sijainnin ja varaustilanteen näet Reittioppaasta.

Pyörän saat syöttämällä pyöräilijätunnuksen ja PIN-koodisi. Jos sinulla on HSL:n matkakortti, voit korvata sillä pyöräilijätunnuksen ohjaustangon käyttöliittymällä. Ohjeet löydät Usein kysyttyä -osiosta Kaupunkipyörien käyttö. Voit tarvittaessa tilata uuden pyöräilijätunnuksen hsl.fi:hin kirjautuneena omalla Kaupunkipyörä-sivullasi.

Näin saat pyörän asemalta

Aja

Voit fillaroida yksittäisiä, enintään 30 minuutin mittaisia matkoja ilman lisäveloitusta valitsemasi kauden aikana niin paljon kuin haluat. Jos käytät pyörää puolta tuntia pidempään palauttamatta sitä telineeseen, sinulta veloitetaan lisämaksu. Palauta pyörä viimeistään viiden tunnin kuluessa telineeseen.

Säädä satula sopivalle korkeudelle ja hurauta menemään. Huomaathan, että pyörässä on vain käsijarrut. Muista reipas mieli ja liikennesäännöt!

Näin lukitset pyörän matkan aikana

4

Palauta

Palauta kaupunkipyörä mille tahansa kaupunkipyöräasemalle, jossa on vapaata. Varmista, että pyörä antaa sinulle ok-kuittauksen palautuksen onnistumisesta ja se on lukittunut telineeseen, jolloin vastuusi pyörästä on päättynyt.

Täydelle asemalle palautus onnistuu, jos pyörän näytöltä on valittavissa Palautus 1.

Näin palautat pyörän

Katso video pyörän oikeaoppisesta palautuksesta

Näin palautat pyörän täydelle asemalle

 

Mitä kaupunkipyörän käyttö maksaa?

 

Kaupunkipyöräilyn hinta koostuu käyttöoikeusmaksusta, johon sisältyy kerralla puolen tunnin käyttöaika, sekä mahdollisesta lisäaikamaksusta.

Käyttöoikeuden kestoksi voit valita päivän, viikon tai koko kauden. Kaikkiin vaihtoehtoihin sisältyy puolen tunnin käyttökertoja niin monta kuin haluat. Valittu kausi (päivä, viikko tai koko kausi) käynnistyy ostohetkestä.

Jos haluat käyttää pyörää yhtäjaksoisesti pidempään kuin puoli tuntia, maksat siitä oheisen taulukon mukaisen lisämaksun. Enimmäiskäyttöaika jokaisella käyttökerralla on viisi tuntia. Enimmäiskäyttöaika koostuu puolen tunnin käyttöajasta, joka sisältyy valitun kauden hintaan, sekä 4,5 tunnin lisämaksullisesta ajasta. Jos enimmäiskäyttöaika ylittyy, veloitamme 80 euron viivästysmaksun.

Täältä löydät kaupunkipyörät

HSL:n Reittioppaasta näet kaupunkipyöräasemien sijainnit ja pyörien saatavuuden eri asemilla, kun kausi on käynnissä. Voit myös valita kaupunkipyörät osaksi matkasi reititystä.

Kaupunkipyöräasemat 2018

Katso myös pääkaupunkiseudun pyöräilykartta.


Usein kysyttyä

Mikä on kaupunkipyörä?

Kaupunkipyörä on yhteiskäyttöpyörä, jonka jokainen Etelä-Helsingissä tai Etelä-Espoossa liikkuva voi lunastaa käyttöönsä. Pyörien käyttöoikeuden voi ostaa päiväksi, viikoksi tai koko kaudeksi. Kaikkiin vaihtoehtoihin sisältyy jokaisella pyörän käyttökerralla puolen tunnin käyttöaika. Lisämaksusta pyörää voi kerralla käyttää pidempäänkin, kuitenkin enintään viisi tuntia. Käytön jälkeen pyörä palautetaan pyöräasemalle.

Kesällä 2018 Helsingissä on 150 pyöräasemaa. Pyöräasemat sijaitsevat kantakaupungin, Lauttasaaren ja Munkkiniemen alueella. Espoossa pyöräasemia on 105. Asemat sijaitsevat Matinkylän, Olarin, Henttaan, Niittykummun, Tapiolan, Otaniemen ja Leppävaaran alueella. Pyöriä on yhteensä 2550.

Kätevimmin käytät kaupunkipyöriä rekisteröitymällä tämän palvelun käyttäjäksi. Rekisteröitymisen jälkeen pyörä on helppo ottaa käyttöön aina, kun sitä tarvitset.

Turisteja varten viidelle Helsingin kaupunkipyöräasemalle on sijoitettu maksupäätteet, joilla pyörän saa käyttöönsä maksukortilla ilman ennakkoon rekisteröitymistä. Nämä asemat ovat Kaivopuisto, Unioninkatu, Rautatientori/itä, Kiasma ja Hakaniemen metroasema. Maksupääteasemilla voi rekisteröityä pyörän käyttäjäksi päiväksi tai viikoksi. Päiväkäyttäjä voi maksaa kerralla 1–4 pyörästä. Muihin kausiin sisältyy vain yksi pyörä.

Rekisteröityminen

Missä voin rekisteröityä kaupunkipyörien käyttäjäksi?

Kaupunkipyörien käyttäjäksi voit rekisteröityä tietokoneella tai mobiililaitteella (hsl.fi/kaupunkipyörät). Lisäksi viideltä kaupunkipyöräasemalta löytyy maksupääte, jolla voi rekisteröityä päiväksi tai viikoksi. Nämä asemat ovat Kaivopuisto, Unioninkatu, Rautatientori/itä, Kiasma ja Hakaniemen metroasema.

Miten rekisteröidyn kaupunkipyörien käyttäjäksi?

 1. Valitse käyttöoikeuden pituus (päivä, viikko tai koko kausi).
 2. Jos valitset käyttökaudeksi koko kauden, tarvitset rekisteröitymiseen HSL-tunnuksen. Jos sinulla on jo HSL-tunnus, voit kirjautua sillä sisään. Jos sinulla ei ole HSL-tunnusta, luot sen helposti sähköpostiosoitteella ja haluamallasi salasanalla. HSL-tunnus pitää vahvistaa sähköpostiisi tulevan linkin kautta, jotta voit jatkaa rekisteröitymistä.
 3. Syötä haluamasi nelinumeroinen PIN-koodi, yhteystietosi ja hyväksy kaupunkipyöräpalvelun käyttöehdot ja rekisteriseloste. Voit halutessasi antaa luvan vastaanottaa kaupunkipyöräpalveluun liittyviä tiedotteita, uutisia ja markkinointiviestejä. Jos valitsit käyttöoikeuden kestoksi päivän, voit valita käyttöösi 1-4 pyörää.
 4. Syötä maksukortin tiedot. Nämä Credit/Debit -maksukortit käyvät maksamiseen: Visa, MasterCard ja American Express.
 5. Saat rekisteröitymisen jälkeen henkilökohtaisen pyöräilijätunnuksen, jota tarvitset pyörän käyttöönottoon yhdessä PIN-koodisi kanssa. Tunnus ja käyttöohjeet lähetetään sähköpostiisi.
 6. Jos valitsit käyttöoikeuden kestoksi koko kauden, löydät pyöräilijätunnuksesi, fillarointihistoriasi sekä muita palvelun käyttöön liittyviä tietoja Oma kaupunkipyörä -sivultasi. Sivulla voit esimerkiksi pidentää käyttöoikeuttasi sekä hallita maksukorttejasi. Pääset kaupunkipyöräsivullesi kirjautumalla sisään osoitteessa hsl.fi ja valitsemalla oikean yläreunan valikosta ”Kaupunkipyörä”.

Maksaminen

Mitä maksukortteja voin käyttää?

Nämä Credit/Debit -maksukortit käyvät maksamiseen: Visa, MasterCard ja American Express.

Sain rekisteröitymisen yhteydessä ilmoituksen, ettei maksukorttiani ole hyväksytty. Miten toimia?

Yritä syöttää maksukorttisi tiedot uudelleen tai syötä toisen maksukortin tiedot. Jos korttiasi ei edelleenkään hyväksytä, ota yhteyttä kaupunkipyörien asiakaspalveluun.

Voinko vaihtaa maksamiseen käyttämääni maksukorttia?

Voit, jos rekisteröidyit verkossa ja loit itsellesi HSL-tunnuksen. Pääset kaupunkipyöräsivullesi kirjautumalla sisään osoitteessa hsl.fi ja valitsemalla oikean yläreunan valikosta ”Kaupunkipyörä”. Lisää uusi maksukortti ”Lisää maksukortti” -painikkeesta.

Kaupunkipyörien käyttö

Kuinka saan pyörän asemalta käyttööni, kun olen jo rekisteröitynyt?

Paina pyörän ohjaustangon keskellä olevan laitteen vihreää enter-nappia ja seuraa pyörän näyttölaitteen ohjeita. Tarvitset pyörän käyttöönottoon pyöräilijätunnuksen, jonka sait rekisteröityessäsi, sekä valitsemasi PIN-koodin. Voit halutessasi korvata pyöräilijätunnuksen matkakortillasi ja käyttää korttia tunnuksen sijaan. 

Voinko käyttää kaupunkipyöriä matkakortilla?

Ennen kuin voit käyttää kaupunkipyöriä, rekisteröidy käyttäjäksi (hsl.fi/kaupunkipyörät). Maksaminen tapahtuu aina pankki- tai luottokortilla, mutta halutessasi voit käyttää matkakorttia tunnistautumisvälineenä, kun otat pyörän asemalta käyttöösi. Ensimmäisellä kerralla tarvitset rekisteröitymisen yhteydessä saamaasi 7-numeroista pyöräilijätunnusta, mutta tämän jälkeen voit korvata sen matkakortillasi. Matkakortin lisäksi tarvitset kuitenkin aina myös itse valitsemasi nelinumeroisen PIN-koodin saadaksesi pyörän käyttöösi.

Kuinka korvaan Pyöräilijätunnuksen matkakortilla?

Toimi näin, kun tunnistaudut pyörän ohjaustangossa olevalla laitteella:

 1. Paina vihreää enter-nappia.
 2. Valitse numero 1.
 3. Näytä matkakorttiasi lukijalle.
 4. Syötä valitsemasi PIN-koodi ja paina enter.
 5. Valitse numero 1, joka on vastaus "Kyllä" kysymykseen "Korvaa pyöräilijätunnus".
 6. Syötä rekisteröityessäsi saamasi 7-numeroinen pyöräilijätunnus.
 7. Näytä uudestaan korttia lukijalle.
 8. Vedä pyörä irti telineestä äänimerkin kuultuasi.
 9. Pyörä on käytössäsi.

Jatkossa et enää tarvitse 7-numeroista pyöräilijätunnusta. Näytät vain matkakorttisi ja näppäilet PIN-koodisi.

Kuinka pitkään saan polkea pyörällä?

Kaupunkipyörää voi käyttää yhtäjaksoisesti puoli tuntia, jonka jälkeen maksukortilta veloitetaan lisämaksuna yksi euro kutakin seuraavaa puolen tunnin jaksoa kohti. Yhtäjaksoisen käytön yläraja on viisi tuntia. Jos aika ylittyy, käyttäjältä veloitetaan 80 euron viivästysmaksu. Summa vastaa liputta matkustamista muissa joukkoliikennevälineissä. Pyörien käyttö on hinnoiteltu näin, jotta se kannustaisi lyhytaikaiseen käyttöön ja pyörät olisivat mahdollisimman monen saatavilla.

Saanko ajaa pyörillä, missä haluan?

Kaupunkipyörillä voi kaudella 2018 ajaa sekä Helsingissä että Espoossa ja halutessaan hurauttaa Espoosta Helsinkiin tai toisinpäin. Lyhyitä matkoja suosivalla hinnoittelulla halutaan kannustaa pyörien käyttöön pääasiassa asemaverkoston alueella. Käytäthän kaupunkipyöriä vain pyörille tarkoitetuilla alueilla kuten kaduilla ja pyöräteillä. Jalkakäytävällä pyörää on talutettava.

Voinko lukita pyörän muualle kuin pyöräasemalle, jos menen esimerkiksi käymään kaupassa?

Voit lukita pyörän hetkeksi myös muualle kuin pyöräasemalle. Paina Enter, kun olet pysähtynyt, ja seuraa näytön ohjeita. Pyörän ohjaustangon sisällä on vaijerilukko, jonka toinen pää lukittuu pyörän etuhaarukkaan. Kierrä vaijeri jonkin kiinteän kohteen, kuten tolpan tai aidan ympäri. Samalla myös pyörän ohjaus lukittuu ja lukon saa auki vain sama käyttäjä, joka sen lukitsi. Seuraa näytön ohjeita, kun haluat avata lukon. Huomaathan, että yleensä on suositeltavaa viedä pyörä pyöräasemalle, sillä asemia on tiiviisti ja näin useammilla halukkailla on parempi mahdollisuus pyörien käyttöön. 

Voinko palauttaa pyörän täydelle pyöräasemalle?

Jos kaupunkipyöräasema, jolle olet palauttamassa pyörän, on täynnä, parkkeeraa pyörä telineen välittömään läheisyyteen, korkeintaan 10–20 metrin päähän telineestä. Paina Enter, jolloin näytölle tulee teksti Palautus: 1 Tauko: 2. Valitse Palautus eli numero 1 ja varmista, että ohjaustanko lukittuu. Lukitse pyörä vielä kiepauttamalla ohjaustangosta tuleva lukitusvaijeri kiinteän kohteen, aseman rakenteen tai toisen kaupunkipyörän ympärille ja napsauta se takaisin palauttamasi pyörän ohjaustangon rungossa olevaan koloon. Oikein palautettu ja lukittu pyörä päättää vastuusi pyörästä.

Jos Palautus-teksti ei ilmesty näytölle, pyörä ei ole tarpeeksi lähellä asemaa.

Jos tulet täydelle pyöräasemalle, jolla on tällainen telineen viereen palautettu kaupunkipyörä, saat sen käyttöösi samalla tavalla kuin telineessä olevan pyörän.

Mitä teen, jos huomaan asemalla, että valitsemani pyörä on rikki?

Palauta pyörä takaisin telineeseen ja ilmoita viasta kaupunkipyörien asiakaspalveluun. Kaupunkipyörien ylläpitotiimi seuraa pyörien kuntoa, korjaa niitä tai vaihtaa tarvittaessa ehjään. Viallisella pyörällä ajaminen ei ole sallittua.

Pitääkö minun käyttää kypärää, kun ajan kaupunkipyörällä?  

Kaupunkipyöräillessä tulee noudattaa liikennesääntöjä, ja Tieliikennelaki suosittelee kypärän käyttöä. Hygieniasyistä kaupunkipyöräpalvelussa ei ole tarjolla yhteiskäyttöisiä kypäriä, mutta voit hyvin kuljettaa mukanasi omaa kypärää. Noudatathan myös muita liikennesääntöjä, kiitos!

Tee liikennesääntötesti!

Ohjeita pyöräilijälle (HePo).

Miten maksan kaupunkipyörän käytön?

Kun rekisteröidyt kaupunkipyörien käyttäjäksi, annat valitsemasi maksukortin tiedot. Kun olet valinnut haluamasi käyttöoikeuden keston, veloitetaan sen hinta saman tien. Mahdolliset käyttö- ja muut maksut veloitetaan tarpeen vaatiessa. Maksukortiksi käyvät Visa, MasterCard ja American Express.

En muista PIN-koodiani, miten voin vaihtaa sen?

Voit vaihtaa PIN-koodin omalta kaupunkipyöräsivultasi, jos rekisteröidyit verkossa ja loit itsellesi HSL-tunnuksen. Pääset kaupunkipyöräsivullesi kirjautumalla sisään osoitteessa hsl.fi ja valitsemalla oikean yläreunan valikosta ”Kaupunkipyörä”.

Mistä näen pyöräilijätunnukseni?

Näet 7-numeroisen pyöräilijätunnuksesi Oma kaupunkipyörä -sivultasi, jos rekisteröidyit verkossa ja loit itsellesi HSL-tunnuksen. Pääset kaupunkipyöräsivullesi kirjautumalla sisään osoitteessa hsl.fi ja valitsemalla oikean yläreunan valikosta ”Kaupunkipyörä”. Pyöräilijätunnuksesi on lähetetty myös sähköpostiisi rekisteröitymisen jälkeen. Jos korvaat Pyöräilijätunnuksesi matkakortilla, et tarvitse enää tunnusta eikä se näy omalla kaupunkipyöräsivullasi. Tarvittaessa voit tilata uuden pyöräilijätunnuksen omalla kaupunkipyöräsivullasi.

Ongelmatilanteet

Mihin voin ottaa yhteyttä ongelmatilanteissa?

Ongelmatilanteissa sinua auttaa kaupunkipyörien asiakaspalvelu, puh. 09 425 788 10 tai contact@citybikefinland.fi. Asiakaspalvelu on auki kaupunkipyöräkaudella ma-pe klo 7-19 ja la-su klo 9-17.

Mitä tapahtuu, jos käytän pyörää yhtäjaksoisesti pidempään kuin viisi tuntia, joka on määritelty enimmäiskäyttöajaksi?

Veloitamme 80 euron viivästysmaksun. Maksu on suuruudeltaan sama kuin tarkastusmaksu liputta matkustamisesta joukkoliikennevälineessä.

Entä jos pyörää ei palauta ollenkaan?

Jos pyörää ei palauta vuorokauden kuluessa, katsomme sen kadonneen, ja voimme veloittaa korvauksen pyörästä, 400 euroa.

Mitä jos pyörä varastetaan minulta?

Jos olet pitänyt pyörästä asianmukaisesti huolta, mutta se kuitenkin sinulta käyttösi aikana varastetaan, ilmoita heti kaupunkipyörien asiakaspalveluun ja tee kahden vuorokauden kuluessa rikosilmoitus, josta toimitat kopion asiakaspalveluumme. Tällöin emme vaadi korvausta pyörästä.

Mitä teen, jos joudun onnettomuuteen kaupunkipyörällä?

Toimi ensin kuten missä tahansa liikenneonnettomuudessa. Ilmoita tämän jälkeen tapahtuneestä kaupunkipyörien asiakaspalveluun.

Olen korvannut pyöräilijätunnukseni matkakortilla, jonka olen kadottanut. Miten saan pyörän käyttööni?

Tilaa uusi pyöräilijätunnus omalla kaupunkipyöräsivullasi.

Unohdin omaisuuttani kaupunkipyörän koriin tai pyöräasemalle. Mistä voin tiedustella löytötavaroita?

Ota yhteyttä Suomen Löytötavarapalveluun. Helsingin toimipiste sijaitsee osoitteessa Mäkelänkatu 56 ja on avoinna normaalisti ma-pe klo 10-18 ja la klo 10-14. Maksullinen puhelinpalvelu toimii numerossa 0600 41006 (24 h).

Kaupunkipyöräjärjestelmä

Miten paljon kaupunkipyöriä ja pyöräasemia on?

Kaudella 2018 pyöriä on 2550. Helsingissä on 150 pyöräasemaa ja Espoossa 105 pyöräasemaa.

Kuka vastaa kaupunkipyöräjärjestelmästä?

Kaupunkipyöräjärjestelmästä vastaavat Helsingin osalta HKL eli Helsingin kaupungin liikennelaitos –liikelaitos ja Espoon osalta Espoon kaupungin Tekninen ja ympäristötoimi. Palvelun ylläpidosta vastaa CityBike Finland, joka on järjestelmän toimittajakonsortion Smooven ja Moventian Suomeen perustama tytäryhtiö. Järjestelmän mainosmyynnistä vastaa ClearChannel ja pääyhteistyökumppanina toimii HOK Elanto.

HSL vastaa kaupunkipyörien markkinoinnista, hsl.fi/kaupunkipyörät-verkkopalvelusta ja kaupunkipyöristä osana HSL-sovellusta sekä Reittioppaan kaupunkipyörätoiminnallisuuksista.

Kuka maksaa kaupunkipyöräjärjestelmän?

Järjestelmän toteutuksen takana ovat HKL eli Helsingin kaupungin liikennelaitos –liikelaitos ja Espoon kaupungin Tekninen ja ympäristötoimi. Osa kuluista katetaan mainosrahoituksella ja sponsoroinnilla. Järjestelmän kustannuksia katetaan myös käyttäjämaksuilla. Digipalveluiden ja markkinoinnin kustannukset jaetaan HSL:n, HKL:n ja Espoon kesken.

Kenen tekemiä kaupunkipyörät ovat?

Kaupunkipyörien valmistaja on ranskalainen urheilukaupan jättiläinen Decathlon. Pyörä on suunniteltu Smooven kaupunkipyöräksi, ja vastaavia pyöriä on käytössä monissa kaupungeissa Euroopassa ja myös Pohjois-Amerikassa.

Mitä tapahtuu, jos joku pyöräasema ruuhkautuu tai tyhjenee?

Ylläpitotiimi seuraa teknisen järjestelmän avulla tilannetta asemilla ja tasaa tarvittaessa pyöriä tähän tarkoitettujen autojen avulla. Ruuhka-aikoina tulee välillä kuitenkin tilanteita, jolloin jokin asema täyttyy tai tyhjenee hetkellisesti. Pahoittelemme tätä. Kiitos ymmärryksestäsi!