U-liikenne

U-liikenteen merkkiU-liikenteeksi kutsutaan bussilinjoja, joiden reitti jatkuu HSL-alueen ulkopuolelle. U-linjan bussin tunnistaa keulassa olevasta merkistä. Kaikki U-linjat PDF-tiedostona

 


Matkaliput

U-linjojen busseissa kelpaavat HSL-alueella HSL-kortille ladatut kausi- ja arvoliput, HSL-sovelluksella ostetut liput, kertakortille ladatut vuorokausiliput ja kahden tunnin liput sekä paperiset kerta- ja vuorokausiliput. Busseissa ei ole matkustajien käytössä kortinlukijoita, vaan HSL-kortti annetaan kuljettajalle, joka veloittaa kortilta arvolipun, rekisteröi vaihdon tai kausilipun.

U-liikenteen busseissa ei kuitenkaan yleensä myydä HSL:n kertalippuja.

Poikkeuksena ovat nämä Pohjolan Liikenteen tai Nurmijärven Linjan linjat: 192*, 280*, 346*, 455, 456, 457, 465, 953 ja 955, joilla myydään HSL:n kertalippuja.
*Linjalla on lisäksi muita liikennöitsijöitä, jotka eivät myy HSL:n kertalippuja.

Liikennöitsijöiden omilla kausi-, sarja- ja kertalipuilla ei ole vaihto-oikeutta HSL:n joukkoliikenteeseen. 


Lasten vai aikuisten lippu?

Kun matkustat HSL:n matkalipulla (huomioi poikkeukset kertalippujen myynnissä), noudatetaan HSL:n ikärajoja eli lasten lipulla matkustavat 7–17-vuotiaat ja aikuisten lipulla 18 vuotta täyttäneet. Alle 7-vuotiaat saavat matkustaa maksutta, jos lapsi matkustaa sellaisen henkilön seurassa, joka maksaa matkansa HSL:n matkalipulla.

Kun matkustat muulla, kuin HSL:n matkalipulla U-linjoilla lasten kertalipulla voivat matkustaa 4–11-vuotiaat, eli 12-vuotiaasta alkaen matkaan tarvitaan aikuisten kertalippu.


Koululaisryhmien matkat U-liikenteen busseissa

Opettajan kantakortti ei kelpaa U-liikenteen busseissa, koska korttia ei voida rekisteröidä niissä. HSL maksaa U-liikenteen liikennöitsijöille nousukorvauksia, eikä niiden maksaminen onnistu ilman rekisteröintiä. Suositus onkin, että opettaja ja oppilaat käyttäisivät koulun retkillä HSL:n muuta joukkoliikennettä. Mikäli U-liikenteen bussi on ainoa vaihtoehto, koulun täytyy tilata kertakortteja HSL:n yritysmyynnistä (yritysmyynti@hsl.fi) oppilasryhmän matkaa varten 2 viikkoa ennen suunniteltua matkaa. Oppilasryhmä voi matkustaa kertakorteilla vain klo 9–15. Lue lisää koululaisryhmien matkoista ja opettajan kantakortista.


Lastenvaunut ja lemmikkieläimet bussissa

U-linjoilla ei yleensä oteta lastenvaunuja tai lemmikkejä kyytiin maksutta. Lastenvaunuja ei voida ottaa bussiin sisälle, sillä busseissa ei ole niitä varten varattua tilaa. U-liikenteessä noudatetaan lastenvaunujen ja lemmikkieläinten osalta liikenteenharjoittajan omia määräyksiä. Oikeus kulkea ilman matkalippua, kun kuljettaa 0–6-vuotiasta lasta rattaissa tai vaunuissa, ei myöskään koske U-linjojen busseja.

Takaisin ylös