Kollektivtrafikförbindelser i Helsingforsregionen baserar sig på stomnätet

Stomnätet har en viktig roll när vi utvecklar kollektivtrafikförbindelser i Helsingforsregionen. Vi bygger ett nät av spårförbindelser och stombusslinjer som täcker alla viktiga centrum i Helsingforsregionen och där det är enkelt att resa tack vare tät trafik och tydliga rutter.

Stomlinjerna erbjuder trafik, på samma sätt som metron, med hög turtäthet. Du kan stiga ombord utan att kolla tidtabeller eller klockor vilket ger dig mer frihet. Tack vare den punktliga trafiken är det inte trångt ombord.

Stombussarna 520 och 530 börjar trafikera hösten 2023

Den 14 augusti 2023 lanseras två nya stomlinjer

  •     520 Mattby (M) – Storåker – Alberga – Myrbacka – Mårtensdal
  •     530 Mattby (M) – Esbo centrum – Jorv – Myrbacka

 

Du känner igen stombussarna och hållplatserna från orange färg.

De nya stombussarna kör mellan Esbo och Vanda utan att köra via Helsingfors. Rutterna förenar tre banor som har hög turtäthet: Metron och kustbanan i Esbo och ringbanan i Vanda. Detta ger flera bytesmöjligheter. Båda linjerna går var 10:e minut på vardagar och lördagar och var 15:e minut på söndagar. Tidtabellerna för de nya linjerna finns i Reseplaneraren efter 1.7.

 

Karta över linje 520 (pdf)
Karta över linje 530 (pdf)

 

Lansering av de nya stombussarna 520 och 530 påverkar även andra busslinjer. Linjerna 134, 136, 531B, 532, 543, 555 och 565(B) läggs ner. Linjerna 224, 531 och 544 får delvis nya rutter. Läs mer om förändringarna. 

Oranssi runkolinjabussi ja mies tien varressa

Köp din biljett i förväg

På stomlinjerna dvs. också på de orange stombussarna gäller öppen betalning. Du kan också stiga på stombussen genom mittdörren utan att visa upp biljetten för föraren. Detta snabbar upp resan - stombussarna behöver inte stanna vid hållplatserna lika länge som de andra bussarna.


Du ska ha en giltig biljett för att kunna resa med stomlinjerna. Köp biljetten i förväg till exempel via HSL-appenLäs mer om biljetter och försäljnigsställen.

Servicen på stomlinjerna

Nainen kävelee runkolinjan 500 bussin vieressä

Nöjda kunder

Enligt våra undersökningar är kunder nöjda med stomlinjerna och tycker att de är attraktiva. Stomlinjenätets höga turtäthet anses vara den viktigaste egenskapen med stomlinjerna. Den höga turtätheten gör så att det inte är nödvändigt att titta på tidtabeller.

Kunderna anser också att det är lätt att byta mellan stomlinjerna och anslutningstrafiken. Dessutom tycker kunderna att den öppna biljettförsäljningen fungerar bra.

Merparten av svararna upplever att det är positivt att vi satsar på stomlinjerna och ersätter andra linjer med stomlinjeförbindelser. Ett välfungerande och omfattande stomlinjenät uppmuntrar att använda kollektivtrafiken.

Stomlinjenätet utvidgas med snabbspårvagnslinje 15

Den nästa stora förändringen i stomlinjenätet kommer att ske antingen på hösten 2023 eller senast 2024 när den nya snabbspårvagnen 15 startar trafiken mellan Östra centrum och Kägeludden.

Lansering av snabbspårvagnen innebär att stombusslinje 550 läggs ner.