Upplev ett nytt sätt att resa

Snabbspårvagn 15 tar dig på en fantastisk resa mellan Östra centrum och Kägeludden. Upplev en helt ny nivå av resekomfort och njut av bekvämare resor med mer utrymme. Snabbspårvagnen trafikerar var 12:e minut till en början, men i framtiden går spårvagnarna med 6 minuters mellanrum. I och med den nya snabbspårvägen får helt nya områden spårvagnstrafik. Den erbjuder också bytesförbindelser till metron och närtåg.

Bekanta dig med snabbspårvagnens rutt i Reseplaneraren och hoppa ombord!

Har du observationer vid snabbspårvägen?

Det händer något märkligt vid snabbspårvagnshållplatserna. Den mystiska snabbspårvagnen har lämnat efter sig mystiska ord vid sina hållplatser. Genom att samla in minst åtta mystiska ord som finns på hållplatserna mellan den 23 oktober och den 5 november 2023 är du med i en utlottning av fina produktpriser.

Åk snabbspårvagn till ett kosmiskt lågt pris

​Om du ofta åker snabbspårvagn lönar det sig att välja den förmånliga sparbiljetten. Genom att köpa sparbiljetten för ett år får du ett års resor till priset av tio månader.

Teleportera dig fram i en hastighet på till och med 70 km/h!

 • Högre hastighet än någonsin! Enligt våra observationer kan snabbspårvagnen köras med en hastighet på till och med 70 kilometer i timmen på de längre sträckorna.
 • Glöm rusningstrafiken! Snabbspårvagnen garanterar en smidigare trafik på grund av att spårvagnar går på ett eget körfält och inte fastnar i rusningstrafiken.
 • Astronomisk resekomfort! De nya spårvagnarna är speciellt tillverkade för snabbspårvagnstrafiken. De erbjuder ett bekvämt resande och kan transportera tre gånger så många passagerare som en vanlig buss.

Snabbare resor med en maxhastighet upp till 70 km i timmen

 • Snabbspårvagnen är snabbare än spårvagnarna i innerstaden och kan köras med en maxfart på 70 kilometer i timmen på raksträckorna. Snabbspårvagnen garanterar en smidig trafik på grund av att den kör i sitt eget körfält, vilket innebär att rusningen inte orsakar fördröjningar i spårvagnstrafiken.
 • Den nya Artic XL-spårvagnen är speciellt tillverkad för snabbspårvagnstrafiken och erbjuder ett bekvämt resande med mer utrymme än spårvagnarna i innerstaden.

Bekvämare resor

 • I början kommer snabbspårvagnens turtäthet att vara 10 minuter, så du kan slippa långa väntetider.
 • Snabbspårvagnen kan nå en toppfart på 70 kilometer i timmen på raksträckorna, vilket möjliggör snabba resor.
 • Den största delen av sträckan körs i ett eget körfält. Detta innebär att snabbspårvagnen inte fastnar i rusningen eftersom den inte behöver dela utrymme med den övriga trafiken.
 • De nya snabbspårvagnarna har högre passagerarkapacitet: en vagn har till och med 210 platser varav 78 är sittplatser.
 • Snabbspårvagnen trafikerar på vardagar kl. 4.30–1.15 och under veckosluten kl. 5.30–1.15.

Från Östra centrum till Kägeludden

 • Snabbspårvägen sträcker sig ända från Östra centrum till Kägeludden och det finns 34 hållplatser på sträckan.
 • Det blir enkelt att byta till tåg och metro på grund av att det finns tre tågstationer (Åggelby, Hoplax och Alberga) samt tre metrostationer (Kägeludden, Aalto-universitetet och Östra centrum) längs rutten.
 • Längs rutten finns det gott om möjligheter att hitta på något trevligt att göra, allt från naturdestinationer till kulturupplevelser. Läs mer om snabbspårvägens hållplatser och planera en utfärd.