Olisiko työmatkaetu työpaikkasi uusi rekrytointivaltti?

10.2.2022

Koronarajoitusten purkaminen tuo optimismia kevääseen ja yhteiskunnan toimeliaisuuden virkistymiseen. Muun muassa palvelu-, ravintola- ja hoiva-aloilla kisa työvoimasta käy kiivaana. Palkan ja yrityksen sijainnin lisäksi työnhakijan vaakakupissa painavat edut. Houkuttelisiko työnhakijaa palkan päälle tarjottu työmatkaetu? Eli etu, joka on työmatkojen lisäksi käytettävissä vapaa-ajalla.

Kiinnostus HSL:n työmatkaetuun kasvoi viime vuonna ilahduttavasti koronarajoituksista huolimatta. Tänä vuonna teemme lujasti töitä, että saamme kasvatettua tietoisuutta työmatkalipusta entistä laajemmalle joukolle, sillä selvät merkit edun kiinnostavuudesta ja toimivuudesta ovat näkyvillä.

HSL-alueella työnantaja voi tarjota työmatkalipun jopa koko vuodeksi siten, että etu on työntekijälle verovapaata. Työnantajalle se on kustannustehokas tapa antaa työntekijälle palkan lisäksi jotakin arjessa tuntuvaa etua. Työnantajan ei tarvitse maksaa palkan lisäkuluja, kun se tarjotaan palkan päälle tulevana luontoisetuna. Ja päälle päätteeksi yritys voi vähentää hankintakulut verotuksessaan.

Kohdennetut edut voivat olla toimiva ratkaisu esimerkiksi tehtävissä, joissa on työntekijäpulaa.

Koska työmatkaetu on luontoisetu, sitä voi tarjota myös rajatusti osalle henkilöstöä. Tässä voisi olla ratkaisu, jolla voi houkutella työntekijöitä esimerkiksi syrjäisempään toimipisteeseen, laajennetun aukioloajan työpaikkoihin tai sinne, missä työntekijöiden vaihtuvuus on suurta.

Pienen palkankorotuksen sijasta työmatkaedun tarjoaminen on työantajalle edullisempi ratkaisu, josta myös työntekijä hyötyy. Työntekijä saa palkan päälle matkalipun työpaikan ja kodin välisille matkoille ja lippu on käytössä myös vapaa-ajan matkoihin. Työsuhdematkalippu tuo siten työntekijälle arvokasta arjen helppoutta, kun lippu on aina voimassa, eikä lipunostoa tarvitse miettiä.

Rajoitusten purkaminen tuo pohdittavaa myös asiantuntijavetoisille aloille. Mistä narusta nykäistä etätyöläiset takaisin konttorille? Helsingin seudulla henkilöautolla liikkuminen on paikoin hidasta ja pysäköinti kallista. Työmatkaetu paitsi helpottaa työntekijän arkea, tekee myös työ- ja vapaa-ajan yhdistämisestä helpompaa. Työntekijät arvostavat työnantajaa, joka pitää huolta työntekijästään. Työmatkaetu tukee myös työpaikan kestävyystavoitteita, koska auttaa työntekijöitä tekemään kestäviä liikkumisvalintoja mahdollisimman joustavasti. Työmatkaetu on vastuullinen valinta henkilöstöeduksi.

Niina Takaluhta
asiakasvastaava 

Lue lisää työmatkaedusta