Työmatkaetu on kaikkien etu

Hirvittävätkö työmatka-autoilun kustannukset henkilöstöäsi? Parkkitila on jo nyt kallista yrityksellesi ja paikkoja on silti liian vähän? Mietittekö keinoja työpaikkasi päästöjen pienentämiseksi? Tässä muutamia pulmia, joihin ratkaisukeinona toimii HSL-työmatkaetu!

Polttoaineen hinta on keikkunut yli kahden euron jo useita viikkoja eikä nopeaa laskua ole heti luvassa. Joukkoliikenne on jo aikaisemmin ollut useille edullisin vaihtoehto työmatkaliikkumiseen. Nyt kustannusero joukkoliikenteen hyväksi on kasvanut entisestään. HSL:n 30 päivän kausilippu AB-alueella maksaa 65,30 €. Bensatankkiin samalla summalla jää bensan lisäksi tyhjää ilmaa. Lipun hinnalla ei saa edes yhtä tankkia täyteen. Nopealla pohdinnalla viisain valinta liikkumiseen on helppo tehdä. 

Tavatessani työnantajia viimeisen vuoden aikana moni on kertonut, että etätyön myötä yhä useampi työntekijä on tullut työpaikalle autolla. Ei siksi, etteikö joukkoliikenteellä pääsisi. Oma peltiseireeni on kuitenkin kuiskutellut pihalla, kun yrityksen parkkihallissakin on ollut väljempää. Kun lähityöt ovat jälleen lisääntyneet, parkkihallitkin ovat täyttyneet. Etenkin keskustoissa parkkipaikat ovat iso kuluerä työnantajille ja parkkipaikojen määrää ei haluta lisätä, päinvastoin. Mikä avuksi? 

Me HSL:ssä olemme tehneet pitkään työtä kestävien liikkumisratkaisujen edistämiseksi myös työnantajille. Tarjoamme yrityksille ja työnantajille palveluja, joilla helpotetaan työmatkaliikkumista erilaisin avuin.  
HSL-työmatkaetu on kätevä tapa helpottaa henkilöstön työmatkaliikkumista ja samalla kestävämmän kulkutavan valintaa. Työntekijällä säästyy rahaa, kun työnantaja tukee lipun hankintaa osittain tai kokonaan. Työmatkaetu on palkan päälle tarjottuna myös hyvä rekrytointivaltti.  

Kun henkilöstö kulkee töihin kestävämmillä kulkutavoilla, työpaikan työmatkaliikenteen päästöt vähenevät. Työantaja voi luopua kalliista parkkipaikoista ainakin osittain tai niitä ei tarvitse ainakaan lisätä. Työntekijät saavat työmatkoilla enemmän hyötyliikuntaa: joukkoliikenteellä kulkeva ottaa noin 2000 askelta päivässä enemmän kuin autoilija. 

Monilla työpaikolla pohditaan myös vastuullisuutta ja keinoja vähentää hiilijalanjälkeä. Aina ei huomata työmatkojen päästövähennyspotentiaalia.  
Vuonna 2018 Helsingin seudulla 44 % kodin ja työpaikan välisistä matkoista tehtiin yksityisautolla (HSL:n liikkumistutkimus 2018). Näiden työmatkalaisten kulkutapavalintaan vaikuttamalla on potentiaalia alentaa työmatkaliikkumisesta syntyviä päästöjä. Mikä saisi henkilöautoilevan työntekijän harkitsemaan liikkumistapaansa uudelleen? 

Työmatkaetu, jos mikä, on oiva vastuullisuusteko. Se on henkilöstöetu, jolla kannustat henkilöstöäsi tekemään vastuullisempia liikkumisvalintoja. 

Jos sinä vastaat työpaikkasi henkilöstöetuasioista ja haluat kuulla lisää työmatkaedusta, jätä yhteystietosi niin otamme sinuun yhteyttä ja autamme löytämään parhaan vaihtoehdon sinunkin työpaikallesi! 

Niina Takaluhta 
Asiakasvastaava 
HSL Yritysmyynti