Robottibussikokeilu käynnissä linjalla 90R Vuosaaressa

Helsingin Vuosaaressa on 27.9.2021 avattu uusi linja 90R, joka toteutetaan robottibussikokeiluna. Linjaa operoi itseajava sähköinen robottibussi, joka liikkuu muun liikenteen seassa. Kokeilu kestää 21.11.2021 saakka.

Helsingin Vuosaaressa on 27.9.2021 avattu uusi linja 90R, joka toteutetaan robottibussikokeiluna. Linjaa operoi itseajava sähköinen robottibussi, joka liikkuu muun liikenteen seassa. Ajoneuvossa on mukana turvakuljettaja, joka valvoo toimintaa. Tavoitteena on parantaa Aurinkolahden saavutettavuutta ja ajaa aiempia kokeiluja suuremmilla keskinopeuksilla eli lähestyä nykyisen joukkoliikenteen matkustusnopeutta. Kokeilu kestää 21.11.2021 saakka. Palvelu on matkustajille ilmainen.

Kokeilun operoivalla Roboridella on valmiudet muokata tarvittaessa robottibussin reittiä ja palvelukokemusta aiempia kokeiluja nopeammin. Esimerkiksi reagointi robottibussin reitin ympäristössä tapahtuviin muutoksiin, kuten uusiin liikennejärjestelyihin tai työmaihin, on aiempia kokeiluja joustavampaa.

Arkisin (ma-pe) robottibussi ajaa reittiä linjanumerolla 90R klo 8-12 ja 16-20 (välissä 4 tunnin lataustauko)  Reittioppaassa näkyvien kiinteiden aikataulujen mukaan. Kyydissä pyydetään noudattamaan joukkoliikenteen koronasuosituksia, muun muassa käyttämään kasvomaskia. Linjan aikataulut löydät Reittioppaasta.

Viikonloppuisin robottibussin voi kutsua pysäkille

Robottibussin voi viikonloppuisin (la-su) tilata ennalta määritellyn reitin varrella sijaitseville pysäkeille klo 9-12 ja 15-18 välillä (välissä 3 h lataustauko). Kutsutoiminnon tarkoituksena on tarjota tarpeeseen tilattava palvelu, jolloin kuusipaikkainen robottibussi ei aja turhaan. Kutsutoiminto vaatii älylaitteella tapahtuvan sovelluksen käyttöä. Kutsuttavan bussin kyydissä on myös turvakuljettaja.

Kokeilut vaativat yhteistyötä monien tahojen välillä

Pilotti on osa EU:n Horisontti 2020 puiteohjelman Ride2Rail -hankkeen toimintaa. Ajoneuvo on virolaisen Auve Techin valmistama ja pilottia operoi suomalainen Roboride. Kokeilu toteutetaan yhteistyössä Helsingin kaupungin, Forum Virum Helsingin ja Metropolia ammattikorkeakoulun älykäs liikkuminen -innovaatiokeskittymän kanssa.

Matkustajilla on mahdollisuus antaa kokeilusta palautetta, joko suoraan turvakuljettajille tai Tampereen yliopiston VERNE tutkimusryhmän tekemän kyselyn kautta.

Lisätietoja kokeilusta (ulkoinen sivusto)

Kartta linjan pysäkeistä ja reitistä

Linjan 90R reittikartta Vuosaaressa