Kuulutukset tulevat busseihin ja raitiovaunuihin – HSL testaa ääntä liikennevälineissä

HSL-alueen bussi- ja raitiovaunumatkustajat pääsevät nauttimaan entistä paremmasta informaatiosta, kun kuulutukset ja seuraavasta pysäkistä kertovat näytöt tulevat käyttöön kaikissa HSL-alueen bussi- ja raitiovaunuissa vuonna 2016. Näin matkustajan on helpompi seurata reittiä ja jäädä oikealla pysäkillä pois kyydistä.

Bussi- ja raitiovaunukuulutukset ovat olleet käytössä jo vuosien ajan useissa eurooppalaisissa suurkaupungeissa. Kansainvälisessä vertailussa Helsinki on ollut tässä asiassa poikkeus.

Kuulutukset käsittävät HSL-alueella yhteensä 8000 pysäkkiä. Myöhemmin järjestelmään on tarkoitus lisätä myös poikkeustiedotteita. Kuulutukset tehdään sekä suomeksi että ruotsiksi.

Ääntä testataan todenmukaisessa ympäristössä

HSL kutsuu nyt asiakkaansa osallistumaan HSL:n kuulutusäänen valintaan. Koeäänityksiä on tehty kolmella naisäänellä. Naisääneen on päädytty, sillä sen on jo aiemmin todettu soveltuvan miesääntä paremmin kaupunkiliikenteen kuulutuksiin.

”Kuulutukset auttavat oikealla pysäkillä pois jäämisessä ja helpottavat näin matkustamista. HSL:n tavoitteena on löytää ääni, joka kuuluu selkeästi ja miellyttää asiakkaita”, kertoo HSL:n viestintä- ja markkinointijohtaja Mari Flink.

Koska kuulutuksia on luotettavinta arvioida niiden oikeassa äänimaisemassa, HSL järjestää asiakkailleen tilaisuuden päästä kuuntelemaan kuulutusvaihtoehtoja sekä bussin että raitiovaunun kyytiin. Raitiovaunuajelu alkaa torstaina 7.5. kello 17.30 Mikonkadun tilausajopysäkiltä Casinon edustalta, ja mukaan mahtuu 15 ensimmäisenä ilmoittautunutta. Bussin testiajelu lähtee tiistaina 12.5. kello 17.30 samasta paikasta, ja sinne pääsee 30 ensimmäisenä mukaan ilmoittautunutta.

Ilmoittautua voi lomakkeella, joka sijaitsee internetissä osoitteessa www.hsl.fi/kuulutustestaus. Koematkoilla kyydissä on myös kuljettajia ja asiantuntijoita.

Uusi lippu- ja informaatiojärjestelmä parantaa matkustajainformaatiota

Seuraavan pysäkin nimen kertovat kuulutukset ja näytöt ovat yksi HSL:n uuden lippu- ja informaatiojärjestelmän tarjoamista uudistuksista. Lisäksi kaikille pysäkeille aletaan laskea reaaliaikaisia lähtöaikoja, jotka perustuvat ajoneuvojen kulloiseenkin sijaintiin. Aikoja voi seurata joko pysäkeille asennetuista sähköisistä aikataulunäytöistä tai HSL:n Reittiopas-palvelusta. Kaikki uudistukset tähtäävät siihen, että joukkoliikenteen käyttö olisi mahdollisimman helppoa, sujuvaa ja luotettavaa.

Lisätietoja:
Mari Flink, viestintä- ja markkinointijohtaja, p. 040 715 0440
Pirkko Lento, osastonjohtaja, Matkustajapalvelut, p. 050 380 7033