Pyöräilyviikon teemana Tervetuloa pyöräilijä

Pyöräilyviikko järjestetään pääkaupunkiseudulla 28.8.–5.9.2021. Maksuttomiin matalan kynnyksen tapahtumiin ja opastetuille pyöräretkille ovat tervetulleita kaikenikäiset ja kaikentasoiset pyöräilijät ja pyöräilystä kiinnostuneet. Et tarvitse omaa pyörää, vaan pääset mukaan vaikka kaupunkipyörällä.

Jalan ja pyörällä on liikuttu aikaisempaa enemmän korona-aikana. Moni on ryhtynyt pyöräilemään pitkän tauon jälkeen. Pyöräilyviikon tämänkertainen teema Tervetuloa pyöräilijä on monella tavalla ajankohtainen.

”Pyöräilyviikon tapahtumissa saat tietää, miten kaupunkejamme on viime vuosina kehitetty. Pyörällä liikkuminen on koko ajan houkuttelevampaa”, kertoo Helsingin seudun pyöräilijöiden toiminnanjohtaja Henni Ahvenlampi.

Myös kaupat, ravintolat ja kahvilat ovat tiedostaneet pyörällä saapuvat asiakasryhmänä entistä konkreettisemmin. ”On upeaa, miten pyörällä liikkumisesta on tulossa luonteva osa kaupunkiliikennettä ja kaupunkilaisten arkea kaikkina vuodenaikoina. Pyöräily on monille tärkeä liikuntaharrastus, mutta sen rooli on merkittävä myös kaupunkiliikenteen kehittymisessä”, Ahvenlampi jatkaa.

Voit osallistua kaikissa Pyöräilyviikon tapahtumissa Helsingin seudun pyöräilijöiden jäsenhankintakampanjaan, jossa arvotaan 12.9. mennessä jäseneksi liittyvien kesken Helkaman sähköavusteinen polkupyörä (arvo jopa 3049 euroa).

Pyöräilyviikkoa koordinoi pääkaupunkiseudulla Helsingin seudun pyöräilijät ry (Hepo). Viikon tapahtumat järjestetään yhteistyössä Helsingin, Vantaan ja Espoon kaupunkien, HSL:n sekä muiden pyöräalan toimijoiden kanssa. Tapahtumassa ovat mukana myös HePon vapaaehtoiset.

”Lisääntyneen pyöräilyinnostuksen myötä on tärkeää, että pyöräilijä kokee itsensä tervetulleeksi niin liikenteessä kuin eri palveluiden äärellä. Positiiviset kokemukset pyöräily-ympäristöstä ja pyöräilijät huomioivista palveluista kannustavat jatkamaan pyöräilyä ja jakamaan pyöräilyn iloa myös muille’’, korostaa Tuija Mikkonen Pyöräilykuntien verkostosta. Pyöräilykuntien verkosto koordinoi Pyöräilyviikkoa valtakunnallisella tasolla.

Polkaise Pyöräilyviikon tapahtumiin

Lauantaina 28.8.

Ihana Helsinki - koko perheen pyöräretki

Koe yhdessä pyöräilemisen ilo ja osallistu maksuttomalle, ohjatulle 30 kilometrin Ihana Helsinki -pyöräretkelle, joka lähtee Helsingin Kalasatamasta osoitteesta Capellan puistotie 15. Kokoontuminen on klo 10.30 ja lähtö klo 11.00. Retkellä tutustutaan sekä luonto- että kulttuurikohteisiin ja pidetään useita taukoja. Pidempi pysähdys on Haltialassa, jossa voi syödä omia eväitä tai käyttää ravintolan palveluita. Retki kestää noin 3,5 tuntia ja päättyy Olympiastadionille. Retkelle voi osallistua myös kaupunkipyörällä.

Sunnuntai 29.8.

Tule viettämään Pyöräilyviikon avajaisia Helsingin Kansalaistorille klo 12–16.

Oletko epävarma, onko pyöräsi turvallisessa ajokunnossa? Tuo se maksuttomaan katsastukseen, jossa ystävällinen katsastaja Hiltusen pyörähuollosta tarkastaa pyöräsi kunnon ja merkitsee mahdolliset korjaustarpeet katsastuskorttiin.

Hävikkikukkakauppa Kukkis ohjaa maksuttoman pyöränkoristelutyöpajan, jossa voit kaunistaa pyöräsi leikkokukilla klo 12 lähtien ja osallistua myös Kaunein pyörä -kisaan, jonka voittajat julkistetaan klo 15.

Kansalaistorin tapahtumasta saat myös vinkkejä ja tietoa niin pyöräilystä, liikennesäännöistä kuin kaupungin pyöräliikenneinfrastakin ja voit kokeilla onneasi onnenpyörässä.

Avajaisten yhteyteen suunniteltu pyöräparaati on valitettavasti peruttu koronatilanteen vuoksi.

Tiistai 31.8.

Opi, mitä kaikkea pääkaupunkiseudun kunnat ja HSL ovat tehneet parantaakseen työ- ja asiointimatkojen pyöräilyolosuhteita. Pyörällä liikkumisen parhaat infrakohteet esitellään omalla verkkosivullaan ja niihin pääsee tutustumaan osallistumalla infrasuunnistukseen. Tänä vuonna osallistujat pääsevät äänestämään parhaat kohteet. Infrasuunnistuksen kohteet julkaistaan 31.8. Pyöräilyviikon verkkosivuilla.

Torstai 2.9.

Polkaise Espoon Leppävaaran urheilupuistoon (Veräjäpellonkatu 17, Espoo) pop-up-tapahtumaan klo 14–18. Osallistu kilpailuun, joka kannustaa liikunnalliseen elämäntapaan ja jossa voit voittaa hyödyllisiä palkintoja.

Perjantai 3.9.

Piipahda Pop up -tapahtumassa kauppakeskus Redissä ruokakaupan edustalla klo 15–18. Pisteellä on esillä tavarapyörä, johon on lastattu viikon ostokset. Palkinnot voittavat ne, jotka arvaavat ostosten arvon lähimmäksi.

Lauantaina 4.9.

Tule piipahtamaan Vantaan Tikkurilaan klo 14–18 pyörämatkailun pop-up -tapahtumaan. Osallistu kilpailuun, joka kannustaa liikunnalliseen elämäntapaan ja jossa voit voittaa hyödyllisiä palkintoja.

Lisätietoa Pyöräilyviikon tapahtumista

 

Pyöräilyviikon ohjelmakokonaisuus on toteutettu siten, että siihen voi osallistua turvallisesti. Pyöräilyviikko tulee kaikissa olosuhteissa noudattamaan viranomaisten määräyksiä ja suosituksia koronatilanteen huomioon ottaen. Pyöräilyviikkoa vietetään perinteistä poiketen kevään sijaan syksyllä, sillä valtakunnallinen tapahtumaviikko siirrettiin toukokuulta syyskuulle koronatilanteen vuoksi.

 

Helsingin seudun pyöräilijät ry (Hepo) - aikaisemmalta nimeltään Helsingin Polkupyöräilijät ry - on pyöräilyn edistämiseen keskittynyt kansalaisjärjestö, jolla on 1 500 jäsentä. Järjestö on pääkaupunkiseudulla pyörällä liikkuvien yhteisö ja edunvalvoja. Tavoitteena on parantaa pyöräilyn edellytyksiä ja tehdä pääkaupunkiseudusta viihtyisämpi paikka elää ja liikkua. Liity jäseneksi: hepo.fi/liity

Pyöräilykuntien verkosto koordinoi valtakunnallista Pyöräilyviikkoa, joka on Suomen laajin ja monimuotoisin pyöräilytapahtumien kokonaisuus. Pyöräilyviikko liikuttaa tuhansia suomalaisia ja houkuttelee mukaan uusia pyöräilijöitä. Pyöräilykuntien verkosto haluaa kaksinkertaistaa pyöräilyn määrän Suomessa sekä laadukkaat ja turvalliset pyöräilyolosuhteet kaikille. Keskeinen tavoite on myös pyöräilyn edistäjien ja pyöräilijöiden yhteisön vahvistaminen.

Kuva: HePo, Simo Pitkäniemi