Teemme päivityksiä lähijunien linjakarttoihin - tutustu ja kommentoi

Päivitämme lähijunaliikenteen linjakarttojen ulkoasua ja sisältöä kevään 2022 aikana. Laajenevan lähijunaverkoston lisäksi parannuksia karttoihin on tehty myös asiakkaiden palautteiden perusteella. Keräämme nyt kommentteja materiaaleista ennen viimeistelyvaihetta.

Päivitämme lähijunaliikenteen linjakarttojen ulkoasua ja sisältöä kevään 2022 aikana. Linjakartat ovat tärkeä osa matkustajainformaatiota asemilla ja junissa. Ne ovat myös tutkitusti keskeinen tekijä lähijunien tunnistettavassa ilmeessä.

Esitämme jatkossakin HSL:n sekä VR:n lähijunat samassa kartassa, vaikka junien liikennöintialue on laajentunut. VR:n osalta lähiliikenne jatkuu nykyään aina Nokialle ja Kotkaan saakka ja HSL-alueella lähivuosina esimerkiksi Espoon kaupunkirata voi muuttaa junaliikennettä. Ajatuksena on palvella matkustajia yhteisellä linjakartalla siitä riippumatta, käyttääkö hän HSL:n tai VR:n lähijunia.

Edellisen kerran karttoihin tehtiin päivityksiä 2015 kun valmistauduimme Kehäradan ja runkolinja 560:n käyttöönottoon. Samalla myös HSL:n lähijunien ilme uudistui. Uusien lippuvyöhykkeiden käyttöönotto 2019 muutti myös karttoja, joten perusteellisempi läpikäynti on paikallaan. Tavoitteena on, että matkustajat löytävät tarvitsemansa tiedon jatkossakin helposti linjakartoista.

 

Muutokset asiakkaiden palautteiden ja tulevaisuuden tarpeiden perusteella

Yleistavoitteenamme on ollut keventää kartan ilmettä aiemmasta. Lisäksi värien käytössä otetaan jatkossa nykyistä tarkemmin huomioon saavutettavuus. Laajenevan lähijunaverkoston lisäksi parannuksia on tehty myös asiakkaiden palautteiden perusteella.

Erityisesti keskeisillä asemilla lähtöraiteiden sijainti on tärkeä asia ja esimerkiksi Helsingin päärautatieasemalla matkustajien kannattaa hahmottaa lähijunien lähtöpaikka jo ennakkoon. Tätä on helpotettu sijoittamalla linjoja aiempaa enemmän maantieteellisesti.

Runkobussilinjojen määrä on lisääntynyt ja yhdessä junien kanssa nämä muodostavat yhä vahvemmin verkoston, joka kattaa ison osan HSL-alueesta. Runkobussilinjat voivat tarjota lähijunia täydentävää palvelua ja siksi näiden tietojen esittämistä asemilla halutaan myös kehittää.

Uusiin materiaaleihin voi tutustua ja niitä kommentoida oheisesta linkistä Linkki lomakkeeseen

linjakartta_netti.jpg