Reittiopas kertoo, onko bussissa tilaa

HSL.fi-sivuston reittiopas alkaa näyttää ajantasaista tietoa siitä, kuinka paljon busseissa on matkustajia. Aluksi tietoa on tarjolla uusimmista busseista, joiden täyttymistä seurataan laskentalaitteilla. Tällä hetkellä tietoa saadaan yli 400 bussista, ja määrä kasvaa vaiheittain. Kokemusten perusteella saatamme laajentaa palvelua kattamaan myös muut liikennevälineet.

”Älykkään täyttöasteen avulla teemme asiakkaiden arjesta parempaa. Voimme saada enemmän ihmisiä innostumaan ilmastoystävällisestä kulkutavasta, jos julkisilla liikkuminen on kätevää ja luotettavaa", sanoo HSL:n informaatiopäällikkö Joona Packalén.  

Matkustajat voivat hyötyä reaaliaikaisesta täyttöastetiedosta matkan suunnittelussa. Reaaliaikainen tieto voi auttaa matkustajia esimerkiksi valitsemaan kulkuvälineen, jossa on enemmän tilaa, tai lyhentämään odotusaikaa pysäkillä.

Neljän kohdan asteikko kertoo bussin täyttymistä 
 
Matkustajien määrää mitataan erilaisilla teknisillä tavoilla. Ovilla on laskureita tai valosensoreita matkustajamäärän laskemiseen. Järjestelmä käsittelee tiedot sekunneissa ja välittää ne matkustajille tietona siitä, kuinka paljon bussissa on matkustajia. Järjestelmä ei tunnista matkustajien henkilöllisyyttä. 

Reittioppaassa bussien täyttymisestä kerrotaan neliportaisella asteikolla: ei tungosta, ei liikaa tungosta, lähes täynnä ja kova tungos. 

Reittioppaan käyttäjältä ominaisuus ei vaadi erillistä käyttöönottoa. Helpoimmin tiedon voi löytää lähibussinäkymästä tai reittiehdotuksista. Koska tieto perustuu reaaliaikaisuuteen, se näkyy reittiehdotuksissa noin 10 minuuttia ennen kuin bussi saapuu pysäkille. Näin tieto vastaa myös mahdollisimman tarkasti sitä, kuinka paljon bussissa on matkustajia. 

kuvituskuva eri näkymistä reittioppaassa

Yhteistyöhanke 

Toteutukseen on saatu Traficomin Suurten kaupunkiseutujen julkisen henkilöliikenteen tukea vuodelle 2023. Innovaatioita rahoittamalla liikennealalla on mahdollista ottaa käyttöön uusia teknologioita, jotka luovat kasvun mahdollisuuksia joukkoliikenteen suosiolle ja paremmalle asiakaskokemukselle. 

Digitransit on Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymän (HSL), Liikenteenohjausyhtiö Fintraffic Oy:n ja Waltti Solutionsin ylläpitämä palvelu (www.digitransit.fi).