Peruskorjaukset vaikuttavat raideliikenteeseen vuonna 2024 – Rautatientorin metroasema suljetaan kesäksi

Vuonna 2024 Helsingin seudun joukkoliikenteessä on merkittäviä työmaiden aiheuttamia poikkeuksia. Kesäkuun alusta syyskuun alkuun Rautatientorin metroasema on suljettu, ja metro liikennöi Kampin asemalta länteen ja Helsingin yliopiston metroasemalta itään. Lisäksi poikkeuksia on Mellunmäen-metrohaaralla. Myös junaliikenteessä on vuonna 2024 poikkeusjärjestelyjä. Tarjoamme työmaiden aikana kattavat korvaavan liikenteen yhteydet.

Peruskorjaus- ja kunnossapitotyöt ovat välttämättömiä metrojärjestelmän ikääntyessä. Töiden avulla joukkoliikenne kulkee myös tulevaisuudessa ja entistä paremmin. Metron työmaista vastaa Pääkaupunkiseudun Kaupunkiliikenne Oy, jonka vastuulle kuuluvat metron liikennöinti ja kunnossapito.

Metrolinja katkeaa Rautatientorin kohdalla, poikkeuksia myös Mellunmäen-haaralla

Metrossa kaikkein suurin muutos liittyy Rautatientorin metroaseman paloturvallisuustöihin. Töissä parannetaan Rautatientorin metroaseman paloturvallisuutta, ja samalla varmistetaan entistä sujuvampi liikennöinti. Samassa yhteydessä Rautatientorin metroasemaa ehostetaan muiltakin osin.

Töiden takia metroliikenne keskeytyy kokonaan Rautatientorin metroaseman kohdalla 3.6.–1.9., ja Rautatientorin metroasema on suljettu. Metro kulkee Helsingin yliopiston ja Itä-Helsingin sekä Kampin ja Kivenlahden välillä. Helsingin yliopiston ja Kampin välisellä osuudella kulkevat vain raitiovaunut. Vahvistamme raitiovaunuliikennettä tällä osuudella.

Itä-Helsingissä metro ei liikennöi Mellunmäkeen 3.6.–8.9. Normaalisti Mellunmäkeen kulkevien junien pääteasema on joko Itäkeskus, Myllypuro tai Kontula työmaatilanteesta riippuen. Metroa korvaavat bussit liikennöivät väleillä Itäkeskus–Mellunmäki tai Kontula–Mellunmäki riippuen siitä, millä osuudella metro kulkee.

Itä-Helsingin poikkeusjärjestelyt johtuvat useista työmaista. Mellunmäen metrosilta peruskorjataan, ja Kontulan metroaseman laituria kunnostetaan osana koko aseman peruskorjausta. Lisäksi metroradalla tehdään Mellunmäen-haaralla samassa yhteydessä vaihdetöitä ja muiden siltojen kunnostusta.

Metroasemat ovat poissa käytöstä seuraavina ajankohtina:

 • Rautatientori 3.6.–1.9.
 • Mellunmäki 3.6.–8.9.
 • Kontula 24.6.–4.8.
 • Myllypuro 8.7.–4.8.

Metro kulkee kesäkaudella seuraavasti (järjestämme korvaavaa liikennettä Itä-Helsingissä ja vahvistamme raitioliikennettä Helsingin yliopiston ja Kampin välisellä osuudella):

3.6.–23.6.: Rautatientorin ja Mellunmäen asemat suljettu

 • Helsingin yliopisto – Kontula (10 min vuoroväli), Helsingin yliopisto – Vuosaari (10 min vuoroväli), osuudella Helsingin yliopisto – Itäkeskus 5 min vuoroväli.
 • Kamppi–Kivenlahti (6 min vuoroväli, ruuhkan ulkopuolella 7,5 min)

24.6.–7.7.: Rautatientorin, Mellunmäen ja Kontulan asemat suljettu

 • Helsingin yliopisto – Myllypuro (10 min vuoroväli), Helsingin yliopisto – Vuosaari (10 min vuoroväli), osuudella Helsingin yliopisto – Itäkeskus 5 min vuoroväli.
 • Kamppi–Kivenlahti (6 min vuoroväli, ruuhkan ulkopuolella 7,5 min)

8.7.–4.8.: Rautatientorin, Mellunmäen, Kontulan ja Myllypuron asemat suljettu

 • Helsingin yliopisto – Itäkeskus (10 min vuoroväli), Helsingin yliopisto – Vuosaari (10 min vuoroväli), osuudella Helsingin yliopisto – Itäkeskus 5 min vuoroväli.
 • Kamppi–Kivenlahti (6 min vuoroväli, ruuhkan ulkopuolella 7,5 min)

5.8.–1.9.: Rautatientorin ja Mellunmäen asemat suljettu

 • Helsingin yliopisto – Kontula (10 min vuoroväli), Helsingin yliopisto – Vuosaari (10 min vuoroväli), osuudella Helsingin yliopisto – Itäkeskus 5 min vuoroväli.
 • Kamppi–Kivenlahti (6 min vuoroväli, ruuhkan ulkopuolella 7,5 min)

2.9.–8.9.: Mellunmäen asema suljettu

 • Kontula–Tapiola (normaali aikataulu)
 • Vuosaari–Kivenlahti (normaali aikataulu)

 

Junaliikenteessä poikkeuksia Rantaradalla, Pääradalla ja Kehäradalla

Junaliikenteessä suurin poikkeus on Leppävaarasta länteen, missä junat eivät kulje lainkaan juhannuksesta 24.6. alkaen viiden viikon ajan. Junia korvataan busseilla. Lisäksi Leppävaaran ja Kirkkonummen sekä Siuntion välisessä junaliikenteessä on joitain 1–2 vuorokauden mittaisia katkoksia viikonloppuisin toukokuussa ja syyskuussa. Junayhteydet korvataan busseilla. Työt johtuvat Espoon kaupunkiradan rakennustöistä, jotka kestävät useita vuosia. Tulevaisuudessa kaupunkirata kulkee nykyisen Leppävaaran sijaan Kauklahteen asti.

Pääradalla ajetaan 2.4.–26.10. harvennetuin vuorovälein Tikkurilassa tehtävien vaihdetöiden takia. Vaikutukset kohdistuvat etenkin K-juniin. Tiedotamme junien muutoksista tarkemmin lähiaikoina.

Mannerheimintien uudistus pitää ratikat poikkeusreiteillä

Mannerheimintien uudistus jatkuu myös vuonna 2024 ja pitää raitiovaunut nykyisillä poikkeusreiteillä. Varaudumme myös uusiin poikkeusreitteihin kesällä Oopperan kohdalla ja syksyllä 2024, kun Mannerheimintien työmaa siirtyy toiseen vaiheeseensa Helsinginkadun ja Reijolankadun väliselle osuudelle.

Mistä saan tietoa?

Kerromme kaikista liikenteen poikkeuksista ja korvaavasta liikenteestä tiedotuskanavissamme hsl.fi:ssä ja HSL-sovelluksessamme. Omia reittejäsi voit hakea Reittioppaassa, jonka pidämme kaikissa tilanteissa ajan tasalla.