Opiskelijat

Päätoimiset opiskelijat, jotka asuvat HSL-alueella, voivat ostaa kausilippuja alennettuun hintaan valitsemilleen vyöhykkeille. Alennus on 45 prosenttia vastaavan aikuisten kausilipun hinnasta. Arvo- ja lisävyöhykellipuista alennusta ei myönnetä.

Alennusoikeuden päivittämisestä HSL-sovellukseen ja HSL-kortille kerrotaan tällä sivulla alempana.

Kuka voi saada opiskelija-alennusta

 • Opiskelijat, jotka täyttävät seuraavat ehdot, ovat oikeutettuja opiskelija-alennukseen:
 • Opiskelija on täyttänyt 18 vuotta.
 • Opiskelija asuu vakituisesti HSL-alueella, eli hänen kotikuntansa on Helsinki, Espoo, Kauniainen, Vantaa, Kerava, Sipoo, Tuusula, Kirkkonummi tai Siuntio.
 • Opiskelija opiskelee Suomessa sijaitsevassa peruskoulussa, lukiossa, kansanopistossa, ammatillisessa oppilaitoksessa, ammattikorkeakoulussa tai korkeakoulussa.
 • Opiskelu on päätoimista.
 • Opiskelu johtaa normaalisti jatkuessaan ammattiin tai tutkintoon. Peruskoulun päästötodistukseen tähtäävät opinnot lasketaan mukaan. Myös Opetushallituksen määräämiin valmistaviin koulutuksiin osallistuvat saavat alennusoikeuden, kun päämääränä on tutkintoon johtava opiskelu (VALMA, LUVA, TELMA ja perusopetuksen valmistava koulutus).
 • Opinnot kestävät kokonaisuudessaan arviolta vähintään yhden lukuvuoden. Lukuvuoden pituuden pitää olla vähintään 8 kuukautta, esim. syys–huhtikuu.

Alennushintaisia lippuja ei myönnetä:

 • yliopistojen ja korkeakoulujen jatko-opiskelijoille eli lisensiaateiksi ja tohtoreiksi opiskeleville.
  Huom! lääketieteen lisensiaatiksi opiskelevat suorittavat kuitenkin perustutkintoa ja saavat siten opiskelija-alennusta HSL:n kausilipuista.
 • opiskelijoille, jotka suorittavat tutkintoa täydentäviä sekä pätevyyttä ja kelpoisuutta edistäviä opintoja, kuten esimerkiksi pedagogisia opintoja
 • kansanopistojen vapaan sivistystyön opiskelijoille
 • oppisopimuskoulutuksessa oleville
 • työharjoittelussa oleville

Lipun ostaminen HSL-sovelluksella

Ostaaksesi kausilipun HSL-sovelluksella sinulla pitää olla

 • suomalainen henkilötunnus
 • vakituinen osoite jossakin HSL-kunnassa eli Helsingissä, Espoossa, Kauniaisissa, Vantaalla, Keravalla, Tuusulassa, Sipoossa, Kirkkonummella tai Siuntiossa
 • verkkopankkitunnukset, joita tarvitset vahvaan tunnistautumiseen. Kun olet ostamassa ensimmäistä kausilippuasi HSL-sovelluksella, sinun pitää tunnistautua vahvasti pankkitunnuksilla. Tunnistautumisen avulla saamme tiedon kotikunnastasi. 

Kun ostat opiskelijan kausilipun HSL-sovelluksella, opiskeluoikeus ja sen kesto tarkastetaan sähköisesti Opetushallituksen Koski-palvelusta. Sovelluksen ostopolku vie sinut aluksi Opetushallituksen Omaopintopolku-palveluun, jossa annat HSL:lle luvan nähdä läsnäolotietosi ja oppilaitoksen tiedot. Sinun pitää hyväksyä opiskelijalipun myöntämiskriteerit ja lipun käyttöehdot sovelluksessa.

HSL-sovelluksesta voit ostaa 30 päivän kausilippuja 45 prosentin alennuksella. Kertaliput ovat saman hintaisia kuin aikuisten liput.

Kaikkien opiskelijoiden opiskeluoikeustietoa ei saada sähköisesti. Jos et onnistu vahvistamaan alennusoikeutta suoraan sovelluksessa, voit käydä palvelupisteessä päivittämässä sen HSL-kortille ja ladata sitten alennushintaisen kausilipun kortille.

Ohje: Näin ostat opiskelijan kausilipun sovelluksella

Lukukauden alussa HSL-sovelluksen opiskelijalipun ostamisessa voi olla ongelmia, jos läsnäolotietoa ei ole vielä OPH:n Koskipalvelussa, lue lisää hsl.fi:n uutisesta

Mikäli lipun ostamisessa on ongelmia, kannattaa ilmoittautua läsnä olevaksi oppilaitokseen ja tarkistaa sen jälkeen omat läsnäolotiedot Oma opintopolku -palvelusta vahvalla tunnistautumisella osoitteessa https://opintopolku.fi/oma-opintopolku/

Kaikkien opiskelijoiden opiskelutietoja ei saada sähköisesti. Jos opiskelija ei onnistu vahvistamaan oikeutta opiskelija-alennukseen suoraan sovelluksessa, voi käydä palvelupisteessä päivittämässä sen HSL-kortille ja ladata kortille alennushintaisen kauden. Palvelupisteiden yhteystieodot hsl.fi:n Myyntipaikkahaussa.

Lipun ostaminen HSL-kortilla

Kun hankit opiskelijan HSL-kortin, tarvitset nämä todistukset mukaasi palvelupisteeseen

 • Kortin käyttäjän henkilötodistus (virallinen henkilökortti, passi, ajokortti, kuvallinen Kela-kortti)
 • Enintään kolme kuukautta vanha opiskelijoiden alennuslippuhakemus oppilaitoksen leimalla ja allekirjoituksella varustettuna
  TAI
 • voimassa olevalla lukukausileimalla/-tarralla varustettu SYL:n sininen, SAMOK:n sininen, OSKU ry:n, Suomen Lukiolaisten Liiton, Finlands Svenka Skolungdomsförbund rf:n (FSS rf), AMK-opiskelijakortti tai ISIC International student identity card, jossa SYL, SAMOK tai SLL-logo sekä lukuvuositarra tai edellä mainittujen opiskelijajärjestöjen myöntämä voimassa oleva FRANKin sähköinen opiskelijakortti. Myös SLICE:n ja PIVO:n sekä Tuudon sähköiset opiskelijakortit käyvät opiskelija-alennuksen päivittämiseen.

HUOM. Sakki-kortti ei kelpaa.

Lomakkeet

PDF iconOpiskelijan alennuslippuhakemus (suomi/englanti) pdf
Microsoft Office document iconOpiskelijana alennuslippuhakemus (suomi/englanti) Word


PDF iconOpiskelijan alennuslippuhakemus (suomi/ruotsi) pdf
Microsoft Office document iconOpiskelijana alennuslippuhakemus (suomi/ruotsi) Word

 

Palvelupisteet eivät hyväksy skannattua tai kopioitua eikä älypuhelimesta tai tabletista esitettyä alennuslippuhakemusta.

Asiakasryhmän päivityksen voi tehdä opiskelijan puolesta myös toinen henkilö. Hän tarvitsee mukaansa opiskelijan HSL-kortin sekä yllämainitut todistukset henkilöllisyystodistusta lukuun ottamatta.

Voit ladata kausilippuja HSL-kortille opiskelijahintaan kaikissa myynti- ja palvelupisteissä sen jälkeen, kun olet päivittänyt asiakasryhmän kortillesi. Arvoliput ovat samanhintaisia kuin aikuisille. Saat arvolipun lastenlipun hinnalla, jos olet alle 18-vuotias.

Ohjeita HSL-kortin käyttöön

Alennusoikeuden voimassaoloaika ja uusiminen

HSL-kortilla opiskelijan asiakasryhmän on oltava voimassa yhtä pitkään kuin kausilipun, eli esimerkiksi 15 päivää ennen asiakasryhmän päättymisajankohtaa kausilipun voi ladata vain 15 päiväksi. Jos opiskelu jatkuu koko lukuvuoden (syys- ja kevätlukukauden) tai päättyy kevätlukukauden lopussa, asiakasryhmä on voimassa elokuun loppuun saakka. Jos opiskelu päättyy syyslukukauden lopussa, asiakasryhmä on voimassa tammikuun loppuun.

HSL-kortille alennusoikeus pitää uusia vuosittain palvelupisteessä tai korkeakoulun tilapäisessä päivityspisteessä.

Ulkomaiset vaihto-opiskelijat

HSL-kunnissa tilapäisesti asuvat ulkomaiset vaihto-opiskelijat voivat saada kausilipusta opiskelija-alennusta, jos lipun muut myöntämisperusteet täyttyvät.

Vaihto-opiskelijaksi lasketaan myös kansallisuudeltaan suomalainen tai ulkomaalainen, jolla on suomalainen henkilötunnus. Jos opiskelijan varsinainen oppilaitos, jossa hän suorittaa tutkintoa, on ulkomailla ja hän on Suomessa näihin opintoihin liittyen vaihto-opiskelijana HSL-alueella, hänellä on oikeus alennushintaiseen lippuun.

Vaihto-opiskelijoille myynnissä olevat liput

18 vuotta täyttänyt vaihto-opiskelija saa opiskelija-alennusta, jos hän täyttää seuraavat ehdot.
Alle 18-vuotias vaihto-opiskelija voi ostaa saman hintaisia lasten lippuja kuin HSL-alueella vakituisesti asuva lapsi, jos hän täyttää seuraavat ehdot.

 • Opiskelija asuu tilapäisesti (alle kaksi vuotta) HSL-alueella eli Helsingissä, Espoossa, Kauniaisissa, Vantaalla, Keravalla, Kirkkonummella tai Sipoossa. Tilapäisen asumisen kestolle ei ole asetettu alarajaa.
 • Opiskelija opiskelee HSL-alueella sijaitsevassa peruskoulussa, lukiossa, kansanopistossa, ammatillisessa oppilaitoksessa, ammattikorkeakoulussa, yliopistossa tai korkeakoulussa.
 • Opiskelu on päätoimista ja johtaa opiskelijan kotimaassa ammattiin tai tutkintoon.

Vaihdossa olevalle yliopiston tai korkeakoulun jatko-opiskelijalle (lisensiaatiksi tai tohtoriksi opiskeleva) ei myönnetä opiskelija-alennusta. Poikkeuksena on lääketieteen lisensiaatiksi opiskeleva, sillä hän suorittaa perustutkintoa ja on siten oikeutettu opiskelija-alennukseen. Alennusta ei myönnetä myöskään oppisopimuskoulutuksessa tai työharjoittelussa oleville.

Kun hankit vaihto-opiskelijan HSL-kortin, tarvitset nämä todistukset mukaasi palvelupisteeseen

 • kortin käyttäjän valokuvallinen, virallinen henkilöllisyystodistus (virallinen henkilökortti, passi tai eurooppalainen ajokortti)
 • vaihto-opiskelijan HSL-korttihakemus (alla oleva lomake oppilaitoksen leimalla ja allekirjoituksella varustettuna).

Lomakkeet

Vaihto-opiskelijan matkakorttihakemus (pdf)

Vaihto-opiskelijan matkakorttihakemus (Word)

Takaisin ylös