1. Hybridityön malli ei toteudu itsestään – ainakaan sellaisena kuin haluaisit
Tiedät, että organisaation kulttuuri ei ole irrallinen kokonaisuus, vaan se muovautuu arjen päätösten ja valintojen mukaan. Sama koskee myös hybridityön käytäntöjä.
Hybridimallin kohdalla on kuitenkin ollut helppo jäädä katselemaan sivusta, millaiseksi tavat vakiintuvat ilman ohjausta. Jos organisaatio ei määrittele selkeitä linjauksia, työnteon mallit muotoutuvat itsekseen – ja lopputuloksesta saattaa myöhemmin olla hyvin vaikeaa irrottautua järjestäytyneempään malliin.
Älä kuitenkaan erehdy kopioimaan otsikoihin nousseen organisaation hybridimallia sellaisenaan. Sen sijaan, että pakottaisit yrityksesi Amazonin tai Googlen muottiin, tehtäväsi on miettiä millainen monipaikkainen työ tukee juuri teidän strategisia tavoitteita? Esimerkiksi:
- Jos strategian ytimessä on innovaatio, läsnätyötä kannattaa ohjata spontaaneja kohtaamisia, tiimityötä ja luovuutta tukeviin keinoihin.
- Jos tavoite on osaamisen kehittäminen, läsnätyön linjaukset voivat perustua uusien työntekijöiden perehdytykseen ja kokeneiden työntekijöiden osaamisen jakamiseen.
- Jos haluat maksimoida tuottavuuden, hybridimallin täytyy painottaa autonomiaa ja yksilön tehokkuutta siten, että se ei tapahdu työyhteisön tai kulttuurin kustannuksella.
Vaikka hybridityön reunaehtojen määrittely on työnantajan pöydällä, siinä pitää luonnollisesti ottaa huomioon työntekijöiden toiveet. Varsinkin arjen sujuvuus on ratkaisevassa asemassa, kun työntekijä miettii lähteäkö toimistolle vai ei.