Liikennevälineessä

Näytä lippu

Kun nouset bussiin, näytä:

  • HSL-kortti ja pahvinen kertakortti kortinlukijalle
  • paperinen kerta- ja vuorokausilippu sekä HSL-sovelluksen lippunäyttö kuljettajalle.

Lähijunissa, metrossa ja raitiovaunuissa sekä runkolinjojen 500, 510, 550 ja 560 busseissa ja Suomenlinnan lautalla lippu pitää näyttää tarkastajalle, konduktöörille tai kuljettajalle, kun he pyytävät.

HSL-sovelluksen lippu pitää ostaa, ennen kuin matka alkaa. Varmista, että lippu on puhelimessasi, ennen kuin nouset bussiin, raitiovaunuun tai junaan. Metromatkaa varten lipun pitää olla puhelimessa, ennen kuin menet maksualueelle, joka alkaa kortinlukijoiden kohdalta. Suomenlinnan lautalla lipun pitää olla puhelimessa, ennen kuin siirryt lautan laiturialueelle.


Lastenvaunut

Jos kuljetat 0–6-vuotiasta lasta lastenvaunuissa, rattaissa tai pyörätuolissa, saat matkustaa HSL:n joukkoliikennevälineissä ilman lippua. Lapsen ei tarvitse olla vaunuissa.

Matalalattiaisessa raitiovaunussa on tilaa vaunuille ja rattaille kahden etummaisen oven kohdalla, muissa raitiovaunuissa paikka löytyy keskiovien kohdalta. Bussiin rattaat menevät keskiovesta. Metrossa paras paikka on ovia vastapäätä – uusissa metrojunissa väljintä on vaunuparin keskiosassa. Lastenvaunuja saa kuljettaa myös lähiliikenteen junissa. Sisään kannattaa nousta invatunnuksella merkitystä ovesta.

Korkealattiaisten bussien ja raitiovaunujen ovista rattaat nostetaan aina niin, että kädensija on vaunuun päin. Matalalattiaisesta bussista vaunut saa turvallisesti ulos vetämällä ne perässään kädensija edellä. Metroasemalla lastenvaunuja ja -rattaita kuljetetaan hissillä, sillä liukuportaat eivät ole niille turvallinen paikka. Huolehdithan myös matkan aikana, etteivät vaunut tai rattaat pääse liikkumaan tai kaatumaan.

Bussin tai raitiovaunun kuljettajan ei tarvitse ottaa kyytiin enempää vaunuja, rattaita tai pyörätuoleja kuin niille varattuun tilaan mahtuu. 

Busseissa ja raitiovaunuissa on lastenvaununappi, jota painamalla ovet pysyvät pidempään auki. Lastenvaununappia kannattaa käyttää kaikkien niiden matkustajien, joiden liikkuminen ovissa on tavallista hitaampaa. Nappi sijaitsee oven läheisyydessä.

HSL:n lähijunissa (FLIRT-junat) on pyörätuolimerkityillä ovilla liukuaskelma, joka työntyy junan ja laiturin väliin, kun painat pyörätuoli-logolla merkittyä nappia. Liukuaskelma pienentää junan ja laiturin välistä rakoa.

U-linjoilla ei yleensä oteta lastenvaunuja kyytiin maksutta. Lastenvaunuja ei voida ottaa bussiin sisälle, sillä busseissa ei ole niitä varten varattua tilaa. U-liikenteessä noudatetaan lastenvaunujen osalta liikenteenharjoittajan omia määräyksiä. Oikeus kulkea ilman matkalippua, kun kuljettaa 0–6-vuotiasta lasta rattaissa tai vaunuissa, ei koske U-linjojen busseja.

Jos kuljetat lasta polkupyörän lastenkuljetuskärryssä tai pyöräilyvaunussa (ilman polkupyörää), voit matkustaa maksutta. Yksi henkilö saa matkustaa kärryjen ja lapsen kanssa ilman lippua. Tällöin kuljetuskärry tulkitaan lastenvaunuiksi/rattaiksi.  Jos tämä kuljetusvaunu on kiinni polkupyörässä, tällaista liputta matkustamisoikeutta ei ole.


Polkupyörä

Polkupyörää saa kuljettaa metrossa ja lähijunissa kaikkina aikoina, jos vaunussa on tilaa. Kulje pyörän kanssa ovista, jotka on merkitty pyörätunnuksella. Taluta pyörää laiturialueilla ja siirry eri tasojen välillä hissillä.

Busseissa ja raitiovaunuissa pyörän kuljetus ei ole sallittua turvallisuussyistä. Taittopyöriä voi kuitenkin kuljettaa taitettuna kaikissa joukkoliikennevälineissä. Myös alle kouluikäisen lapsen polku- tai potkupyörää saa kuljettaa, jos lastenvaunuille ja pyörätuoleille varatussa paikassa on tilaa.

Suomenlinnan lautoilla polkupyörän kuljettaminen on maksullista.


Matkatavarat

Saat kuljettaa maksutta mukanasi tavanomaisia matkatavaroita. Sujuvasti mukana kulkevat esimerkiksi ostoskassit, matkalaukut, lastenvaunut tai sukset.

Tavaroiden kuljetuksesta ei saa olla haittaa muille matkustajille. Tämän vuoksi kuljettajan ei tarvitse ottaa kyytiin kookasta tavarakuormaa, jos se hankaloittaa muiden matkustajien liikkumista. Kuljettaja voi myös kieltäytyä ottamasta liikennevälineeseen useampia lastenvaunuja tai pyörätuoleja kuin niille varattuun tilaan mahtuu.


Lemmikkieläimet

Koiria, kissoja ja muita lemmikkieläimiä voi kuljettaa mukanaan joukkoliikenteessä, jos niistä ei ole haittaa muille matkustajille. Lemmikeistä ei peritä maksua. Metrossa ja lähijunissa lemmikkejä voi kuljettaa vain vaunuissa, joissa ei ole kieltoa osoittavaa merkintää oven ulkopuolella.

Pienet lemmikit on paras kuljettaa sylissä, isot matkustavat jalkatilassa. Asemilla lemmikkiä on turvallisinta kuljettaa hissillä.

Näkövammaisen opaskoira, invalidin apukoira ja väestönsuojelukoira otetaan aina liikennevälineeseen.

Lemmikkieläimet U-liikenteen busseissa

Takaisin ylös