U-liikenne

U-linjat ovat linjoja, jotka tulevat HSL-alueen ulkopuolelta, mutta joilla kelpaavat HSL:n liput, jos matka alkaa ja päättyy HSL-alueen sisällä. Jos matka alkaa HSL-alueen ulkopuolelta tai suuntautuu HSL-alueen ulkopuolelle, käytetään liikennöitsijän omia lippuja koko matkalle. 

Jos matkustat liikennöitsijän omalla lipulla, et voi vaihtaa sillä HSL:n muihin liikennevälineisiin.

U-linjat

Kampista lähtevät U-linjat lähtevät kaukoliikenneterminaalin laitureista.

U-linjatunnus on sinipohjainen iso U-kirjain

U-linjatunnus

Tunnistat U-linjan bussin linjanumeron edessä olevasta U-kirjaimesta tai U-kilvestä.

Lasten vai aikuisten lippu?

Kun matkustat HSL:n matkalipulla, noudatetaan HSL:n ikärajoja eli lasten lipulla matkustavat 7–17-vuotiaat ja aikuisten lipulla 18 vuotta täyttäneet. Alle 7-vuotiaat saavat matkustaa maksutta, jos lapsi matkustaa sellaisen henkilön seurassa, joka maksaa matkansa HSL:n matkalipulla. 

Liikennöitsijän omilla lipuilla matkustettaessa ikärajat saattavat olla erilaiset. 

Lastenvaunut ja lemmikkieläimet U-linjoilla

U-linjoille ei yleensä ole mahdollista ottaa mukaan lastenvaunuja tai lemmikkieläimiä maksutta. Näiden osalta noudatetaan liikennöitsijän omia sääntöjä. Lastenvaunuille ei U-linjoilla ole varattu paikkaa matkustamosta.

U-linjoilla ei myöskään ole oikeutta matkustaa ilman matkalippua, jos kuljettaa 0-6-vuotiasta lasta lastenvaunuissa

U-linjat Reittioppaassa

U-linjojen aikataulut näkyvät Reittioppaassa, mutta busseista ei ole saatavilla reaaliaikaista sijaintitietoa. Tästä syystä Reittiopas ja pysäkkien aikataulunäytöt näyttävät U-linjoille aikataulunmukaisia aikoja, eivätkä siis huomioi esimerkiksi myöhästymisiä.

U-linjojen suunnittelu

Pääosa U-linjoista on markkinaehtoisia, joissa liikennöitsijä päättää linjan liikennöinnistä ja aikatauluista. Jotkut linjat (tai osa vuoroista) ovat Uudenmaan ELY-keskuksen tilaamaa liikennettä. 

Tieto muutoksista tulee usein myöhemmin kuin HSL:n omassa liikenteessä.