Sinustako matkalippujen tarkastaja?
Matkalippujen tarkastajat tekevät tärkeää asiakaspalvelutyötä. Lippujen tarkastamisen ohessa he neuvovat matkustajia matkantekoon liittyvissä asioissa. Äkillisissä liikenteen häiriötilanteissa tarkastajat jalkautuvat opastamaan asiakkaita, ja aika ajoin he tekevät myös lippulajitutkimuksia.
Syksyn haku on päättynyt 31.10.2023.
Näin syksyn rekrytointi etenee.
Tule mukaan joukkoomme!
Ilmoitamme tällä sivulla, kun uusi lipuntarkastajarekrytointi alkaa.
Kysymyksiä ja vastauksia hausta ja tarkastajan työstä
Järjestämme tarkastajahakuja tarpeen mukaan. Rekrytoimme yhdellä kertaa useita tarkastajia kuusi viikkoa kestävälle tarkastajakurssille. Sinun pitää suorittaa kurssi hyväksytysti, jotta voit toimia matkalippujen tarkastajana. Heti kurssin suorittamisen jälkeen aloitat työsi matkalippujen tarkastajan virassa.
Voit hakea tarkastajaksi täyttämällä sähköisen hakulomakkeen, joka löytyy osoitteesta https://www.kuntarekry.fi/, kun meillä on haku käynnissä. Kerromme hausta tällä sivulla Kysymys-vastaus-osion yläpuolella.
Edellytämme tarkastajaksi hakevalta aikaisempaa asiakaspalvelukokemusta, valmiutta työskennellä vuorotyössä, paineensietokykyä ja neuvokkuutta sekä hyvää terveyttä ja hyvää fyysistä ja psyykkistä kuntoa.
Hyvää terveyttä sekä hyvää fyysistä ja psyykkistä kuntoa edellytämme muun muassa siksi, että tarkastajan työ on liikkuvaa työtä liikkuvissa ja heiluvissa liikennevälineissä. Työvuoron aikana tarkastaja on paljon jalkojensa päällä ja askelia kertyy paljon. Vuorotyö voi myös aiheuttaa joillekin haasteita vuorokausirytmin kanssa. Lisäksi työ on toisinaan haastavaa asiakaspalvelutyötä ja vaatii työntekijältä hyviä tunne- ja vuorovaikutustaitoja, vaikkakin valtaosa tarkastajien ja matkustajien kohtaamisista sujuu myönteisissä merkeissä. Terve itsetunto auttaa selviytymään haastavimmistakin tilanteista.
Hakijat, jotka pääsevät rekrytointiprosessin loppuvaiheeseen, käyvät työterveyshuollon terveystarkastuksessa ja fyysisen työkunnon testauksessa. Fyysisen työkunnon testauksella mitataan tuki- ja liikuntaelimistön sekä hengitys- ja verenkiertoelimistön suorituskykyä.
Odotamme tarkastajalta myös täysi-ikäisyyttä, rehellisyyttä ja luotettavuutta, positiivista asiakaspalveluasennetta ja halua tehdä työtä erilaisten ihmisten parissa.
Koulutusvaatimuksena on toisen asteen koulutus (ylioppilastutkinto, ammatillinen perus-, ammatti- tai erikoisammattitutkinto).
Lisäksi tehtävän hoitaminen vaatii hyvää suomen kielen suullista ja kirjallista taitoa sekä käytännön englannin kielen osaamista. Työssä menestymistä auttaa myös ruotsin ja muiden kielten osaaminen. Suullisen asiakaspalvelutyön lisäksi tehtävässä tehdään myös kirjallisia töitä, siksi hyvä suomen kielen taito on tärkeää.
Helsingin poliisilaitos myöntää uudelle tarkastajalle tarkastusoikeuden sen jälkeen, kun se on todennut, että tarkastaja täyttää laissa asetut vaatimukset. Käytännössä poliisi teettää tarkastajasta suppean henkilöturvallisuusselvityksen tarkastuspassin myöntämistä varten. Suppea henkilöturvallisuusselvitys voi perustua turvallisuusselvityslain 25 §:n kohtien 1–10 tietolähteisiin, lukuun ottamatta Suojelupoliisin toiminnallista tietojärjestelmää ja pääesikunnan turvallisuustietorekisteriä.
Hakemusten käsittely
Käsittelemme hakemuksia jo hakuajan kuluessa, mutta niiden käsittely jatkuu vielä hakuajan päättymisen jälkeen.
Videohaastattelut ensimmäisellä haastattelukierroksella
Jos pääset jatkoon, saat viimeistään viikon kuluttua hakuajan päättymisestä kutsun videohaastatteluun. Lähetämme haastattelukutsun sähköpostiosoitteeseen, jonka olet antanut hakemuksessasi, joten sähköpostia kannattaa seurata, ja varmuuden vuoksi kannattaa seurata myös roskapostikansiota. Kutsussa on linkki haastatteluun.
Voit vastata etukäteen nauhoitettuihin videohaastattelun kysymyksiin milloin ja missä haluat. Tarkistathan viimeisen vastauspäivän videohaastattelukutsusta. Voit vastata kysymyksiin usealla nauhoituskerralla, ja videot siirtyvät eteenpäin vasta, kun painat Lähetä-nappulaa. Haastattelun tekemiseen tarvitset web-kameran tai modernin mobiililaitteen sekä toimivan Internet-yhteyden. Haastattelun tekeminen onnistuu esimerkiksi kännykällä.
Jatkohaastattelut
Jos pääset videohaastattelun jälkeen jatkoon, saat kutsun seuraavalle haastattelukierrokselle. Tämä haastattelukierros voi sisältää ryhmä- ja yksilöhaastattelun sekä mahdollisia kirjallisia tehtäviä. Haastatteluihin kuluu yhden päivän aikana noin kaksi tuntia. Haastattelut järjestetään HSL:n toimipisteessä Helsingin Pasilassa.
Terveystarkastukset ja kuntotestit
Jos pääset yllä kuvatun haastattelukierroksen jälkeen jatkoon, käyt viimeisessä vaiheessa terveystarkastuksessa (sis. huumetestin) ja kuntotestissä työterveyshuollossamme. Fyysisen työkunnon testauksella mitataan tuki- ja liikuntaelimistösi ja hengitys- ja verenkiertoelimistösi suorituskykyä.
Valinnat
Kun olemme saaneet kaikkien loppusuoralla olevien hakijoiden lausunnot työterveyshuollosta, teemme päätökset valittavista matkalippujen tarkastajista ja ilmoitamme sinulle, mihin päätökseen olemme kohdallasi päätyneet.
Matkalippujen tarkastajan tehtävä on virka, johon vaaditaan lakisääteinen koulutus. Koulutus sisältää muun muassa perehdyttämistä asiakaspalveluun, tarkastusalueen joukkoliikenteeseen ja sen matkalippujärjestelmään, tarkastustoimintaa koskevaan lainsäädäntöön, tarkastajan tehtäviin ja toimivaltuuksiin, työturvallisuuteen sekä yhteistyöhön eri toimijoiden kanssa. Kurssin aikana harjoitellaan myös tarkastustyötä liikenteessä jo virassa olevien tarkastajien kanssa.
Kurssi kestää kuusi viikkoa, ja se pidetään maanantaista perjantaihin pääsääntöisesti klo 8–16. Iltaopetusta on muutamia kertoja kurssin aikana. Jaamme tarkemman lukujärjestyksen kurssin ensimmäisenä päivänä.
Kurssin suorittaminen edellyttää läsnäoloa. Jos joudut olemaan kurssilta pois esimerkiksi sairauden vuoksi, sinun pitää esittää työterveydenhuollon tai esimerkiksi kunnallisen terveysaseman todistus. Lyhyen poissaolon pystyt korvaamaan erikseen sovittavalla tavalla. Kurssi pitää suorittaa hyväksytyksi, jotta voit aloittaa tarkastajan virassa.
Kurssin ajalta ei makseta vielä varsinaista palkkaa, mutta sinulle maksetaan kurssirahaa kuudelta viikolta. Sen suuruus on yhteensä 1747 (vuonna 2024). Kurssiraha maksetaan erissä läsnäolopäivien mukaan. Varsinaista palkkaa aletaan maksaa kurssin jälkeen, kun aloitat työsi virassa.
Tehtävän palkkaus koostuu 1) tehtäväkohtaisesta palkasta, jonka suuruus on 2483,88/kk (vuonna 2023), 2) aiemman työkokemuksen perusteella maksettavasta lisästä, 3) henkilökohtaisesta lisästä ja 4) työaikakorvauksista.
Työkokemukseen perustuva lisä lasketaan tehtäväkohtaisesta palkasta. Työkokemuslisään oikeuttavaan palvelusaikaan lasketaan työskentely HSL:ssä ja muun aikaisemman työnantajan tehtävissä, joista on olennaista hyötyä tarkastajan tehtävässä, sekä yritystoiminta (ei virka- tai työsuhteinen tehtävä), josta on olennaista hyötyä tarkastajan tehtävässä. Työkokemuslisä lasketaan seuraavasti:
- työkokemuksen pituus vähintään 5 vuotta: 3 %
- työkokemuksen pituus vähintään 10 vuotta: 8 %
Uuden työntekijän työsuoritus arvioidaan ensimmäisen kerran puolen vuoden kuluttua työssäoppimisjakson päättymisestä.
Työaikakorvauksia maksetaan kunnallisen yleisen virka- ja työehtosopimuksen (KVTES) mukaan ilta-, yö-, lauantai- ja sunnuntaityöstä.
Palkan lisäksi tarjoamme erittäin hyviä henkilöstöetuja, kuten työsuhdematkalipun, lounasedun, liikunta- ja kulttuuriedun sekä työterveyshuollon palveluja. Verovapaa henkilökuntamatkalippu on yksi suosituimpia henkilöstöetujamme. Lounasetu on osin verotettavaa etua.
Tarkastajat työskentelevät aina silloin, kun julkinen liikenne kulkee.
Tarkastajat on jaettu ryhmiin, joiden työajat poikkeavat hieman toisistaan. Tarkastajat tekevät työtä kolmen viikon jaksoissa. Pääsääntöisesti työvuorot sijoittuvat noin klo 06.00–24.00 väliselle ajalle.
Jaksotyössä on kiertävät työvuorot. Niistä voidaan poiketa, jos työnantaja katsoo sen tarpeelliseksi, esim. tarkastuskampanjoiden ja lippulajitutkimusten yhteydessä. Yleensä kolmen viikon jaksossa on vähintään yksi vapaa viikonloppu. Muuten vapaat sijoittuvat arkipäiviin.
Tarkastajilla on tällä hetkellä käytössään sininen virka-asu. Tarkastajat saavat maksutta virkavaatteet sekä työjalkineet.
Tarkastustyötä tehdään säässä kuin säässä. Tästä syystä käytössä on erikseen esim. kesä- ja talvivaatteet. Toisinaan tarkastuksia suoritetaan siviilitarkastuksina, jolloin tarkastajat käyttävät omia vaatteitaan.
Tarkastajan työssä käytetään mahdollisen pandemian aikana kasvomaskia tai -visiiriä. Myös nämä työnantaja tarjoaa.
Kyllä, tehtävässä on kuuden kuukauden koeaika. Koeaika kestää käytännössä
työssäoppimisjakson ajan, joka alkaa heti hyväksytysti suoritetun tarkastajakurssin jälkeen.
Kuuden viikon tarkastajakurssin jälkeen alkaa kuuden kuukauden pituinen työssäoppimisjakso. Koeaika on samanpituinen (6 kk).
Työssäoppimisjakso on opettelua uuteen tehtävääsi. Saat ohjaajaksi vanhemman tarkastajan, jonka kanssa käyt läpi tarkemmin työhösi, työvälineiden käyttöön ja käytäntöihin liittyviä asioita niin teoriassa kuin käytännön työssäsi liikennevälineissä. Ohjauksella varmistamme, että hallitset työtehtävän, käytettävät työvälineet sekä osaat toimia myös häiriö- ja poikkeustilanteissa.
Työssäoppimisjakson aikana käyt myös palautekeskusteluita ohjaajan ja esimiesten kanssa. Jakson aikana toimit normaalisti työtehtävissä. Jakson ajalta sinulle maksetaan normaali matkalippujen tarkastajan palkka, joka koostuu tehtäväkohtaisesta palkasta, mahdollisesta työkokemuslisästä ja työaikakorvauksista.