K-, I- ja P-junien liikenteeseen huomattavia muutoksia 2.4.2024 alkaen

Ratatyöt vaikuttavat lähijunien K, I, ja P liikenteeseen tiistaista 2.4. alkaen. Junat kulkevat harvemmin osuuksilla Helsinki-Tikkurila-Kerava ja Helsinki-Tikkurila-Lentoasema. Lisäksi asemille kulkevien bussien aikataulut muuttuvat vaihtoyhteyksien takaamiseksi.

Ratatyöt aiheuttavat pääsiäisen jälkeen merkittäviä muutoksia pääradan ja kehäradan liikenteeseen. Lisäksi töistä aiheutuu muutoksia junien lähtöraiteisiin Tikkurilassa.

Kaavio lentoaseman junista

K-, I- ja P-junat

Lähijunien poikkeusjärjestelyt käynnistyvät tiistaina 2.4. ja kestävät sunnuntaihin 27.10.2024 saakka. Junat kulkevat tavallista harvemmin osuuksilla Helsinki–Tikkurila–Kerava ja Helsinki–Tikkurila–Lentoasema. Tarkat aikataulut ovat Reittioppaassa ja HSL-sovelluksessa.

K-junat eli Helsinki-Tikkurila-Kerava

  • K-junat liikennöivät koko osuudella harvennetulla 20 minuutin vuorovälillä. Matka-aika pitenee töiden takia 2–3 minuuttia. Ruuhka-ajan K-junat ajetaan normaalia pidempinä maanantaista torstaihin.

I- ja P-junat (Helsinki-Lentoasema-Helsinki)

  • I- ja P-junat kulkevat osuudella Helsinki–Tikkurila–Lentoasema normaalia harvemmin 20 minuutin välein, ja matka-aika pitenee 2–6 minuuttia.
  • I- ja P-junat kulkevat osuudella Helsinki–Myyrmäki–Lentoasema 10 minuutin välein.
  • Joka toinen I- ja P-juna ajaa koko kehäradan läpi (Helsinki–Lentoasema–Helsinki). Joka toinen I- ja P-juna ajaa vain osuudella Helsinki–Myyrmäki–Lentoasema. Ne junat, jotka kulkevat vain osuudella Helsinki–Myyrmäki–Lentoasema, eivät pysähdy Vehkalassa. Vehkalassa junat kulkevat siis 20 minuutin välein.

Asemien kautta kulkevien bussien aikataulut muuttuvat

Myös bussien aikataulut muuttuvat tiistaina 2.4. lähijunien poikkeusten takia. Muutokset koskevat busseja, jotka kulkevat Tikkurilan ja Myyrmäen sekä Tikkurilan ja Keravan välillä sijaitsevien asemien kautta. Näin varmistamme toimivat vaihtoyhteydet myös ratatöiden aikana.

Tuusulan bussilinjojen 641, 642, 642K, 643K, 665K, 961, 961B ja Keravan bussilinjojen 972, 973, 975, 976, 977, 977V, 978, 978K, 985 sekä Vantaan linjojen 587, 619, 623, 624, 631, 633N, 711, 711K, 721, 731, 734, 736, 738 ja 739 aikataulut muuttuvat vastaamaan lähijunien aikatauluja. Nämäkin tiedot ovat Reittioppaassa ja HSL-sovelluksessa.

R- ja D-junat (VR:n lähiliikenne)

VR:n lähijunien D ja R aikataulut muuttuvat hieman 2.4. alkaen. Muutokset vaikuttavat HSL-alueella etenkin Keravan sekä Jokelan junayhteyksiin. Aikataulut muuttuvat D-, R- ja Z-junilla uudestaan 24.6.2024.

Tikkurilan muutokset ja lisäraiteiden rakentaminen osa laajempaa kokonaisuutta

Tikkurilan ratapihan muutostyöt jatkuvat vuonna 2024 ratapihan pohjoispäässä. Luvassa on vastaavia töitä kuten edellisenä vuonna ratapihan eteläpäässä eli vaihteiden uusimista, muutoksia laitureihin sekä sähkörata- ja turvalaitetöitä.  Tikkurilan muutokset ovat osa vaiheittain toteutettavaa Helsinki–Riihimäki kapasiteetin lisääminen -hanketta. Hankkeen tavoitteena on parantaa Suomen vilkkaimmin liikennöidyn rataosuuden toimintavarmuutta kasvattamalla sen välityskykyä ja parantamalla sen häiriönsietokykyä.

Väyläviraston ratatöillä Tikkurilassa mahdollistetaan tulevaisuudessa neljä raidetta kaukoliikenteen sekä Riihimäen ja Lahden suunnan lähijunien käyttöön nykyisten kolmen laituriraiteen sijasta. Työt painottuvat huhtikuusta lokakuuhun ja niiden aikana Tikkurilan asemalla on suljettuna kaksi raidetta kerrallaan työn eri vaiheissa. Lisäksi junat kulkevat alueella alennetulla nopeudella. Tästä johtuen Tikkurilan kautta kulkevien junien määrää on pakko rajoittaa edellä mainitusti.

Seuraa Väyläviraston hanketta:
http://www.vayla.fi/helsinki-riihimaki