Opiskelija-alennuksen saa jatkossa vain HSL-sovelluksesta

Valmistelemme laajaa Lipputilihanketta, jossa uudistamme lippuja ja maksamista siten, että ostettu lippu tallennetaan asiakkaan käyttäjätilille. Voit valita lipun ostamisen yhteydessä itsellesi sopivimman tavan käyttää lippuja – esimerkiksi HSL-sovelluksen, HSL-kortin tai jonkin muun tunnisteen, vaikkapa pankkikortin. Uudistus mahdollistaa tulevaisuudessa myös uusia hinnoittelumalleja ja maksutapoja.

Lähimaksaminen pankki- tai luottokortilla tulee käyttöön kaikessa joukkoliikenteessä. Voit jatkossa hoitaa kaikki asiointisi digitaalisesti, eikä sinun tarvitse enää asioida palvelupisteessä päivittämässä tietojasi tai alennusoikeuttasi. Tavoitteenamme on yksinkertainen, selkeä ja houkutteleva lippuvalikoima, joka edistää joukkoliikenteen käyttöä ja vastaa muuttuneisiin liikkumistarpeisiin.

Lipun ostaminen siirtymässä digitaalisiin kanaviin

Pyrimme jatkossa ohjaamaan yhä suuremman osan lippujen ostoista digitaalisiin kanaviin. Niiden käyttö on kasvanut nopeasti: HSL-sovelluksen osuus kokonaismyynnistä on jo 50 prosenttia. Vuonna 2023 HSL-sovelluksen, HSL.fi:n ja lähimaksun osuuden ennustetaan olevan 90 prosenttia.

Opiskelijoiden lippualennus siirtyy HSL-sovellukseen vuoden 2022 alussa. Lipun ostaminen sovelluksella on helppoa, sillä oikeus alennukseen tarkastetaan Opetushallituksen digitaalisesta palvelusta, jolloin opiskelijan ei tarvitse käydä palvelupisteessä päivittämässä alennusoikeuttaan. Lue lisää

Lähimaksu ja HSL-sovellus korvaavat tulevassa mallissa arvoliput ja automaatit

HSL-kortille ladattavan arvon merkitys maksutapana jää vähäiseksi, kun lähimaksu tulee käyttöön. Lähimaksu on helppo ja nopea tapa ostaa lippu. Näytät pankki- tai luottokorttia lukijalle samaan tapaan kuin HSL-korttia nyt, mutta maksukorttia ei tarvitse erikseen ladata automaatilla tai myyntipisteessä.

HSL-korttien lataaminen automaateilla päättyy ja automaattiverkkoa supistetaan vaiheittain. Nykyinen, suhteellisen laaja automaattiverkosto on ajalta, jolloin lippuja ei voinut vielä ostaa sovelluksesta eikä verkon HSL-korttipalvelusta.

Lähimaksu ja HSL-sovellus korvaavat kertalippujen myynnin HSL-kortin arvolla ja automaateilla sekä HSL-korttien lataamisen automaateille, kun lähimaksu on saatu laajamittaisesti käyttöön ja nykyinen matkakorttijärjestelmä ajetaan alas. Tämänhetkisen suunnitelman mukaan tämä tapahtuu vuoden 2024 aikana.

Tilipohjaisessa mallissa kertalippuja voi ostaa helposti lähimaksulla ja HSL-sovelluksella, kausilippuja sovelluksella ja netissä. Lippuja voi myös jatkossa ostaa palvelu- ja myyntipisteistä, jos asiakkaan ei ole mahdollista käyttää digitaalisia ostokanavia.

Uutista päivitetty 27.4.2023: lähimaksun laajamittainen käyttöönottovuosi on muutettu 2024:ksi.