Ensimmäinen Artic-pikaratikka on ottanut asiakkaat kyytiin

Helsingin seudun ensimmäinen pikaratikka ottaa nyt asiakkaita kyytiin. Vaunu kulkee arkisin Kauppatorin ja Töölön väliä.

Päivitys 12.11.: pikaratikka ei liikennoi tiistaina 16.11. klo. 11.30 - 17.00 yksityistilaisuuden vuoksi.

Asiakkaat pääsevät nyt Artic X54 -pikaratikan kyytiin. Vaunu kulkee Kauppatorin ja Töölön välisellä osuudella linjatunnuksella 4S arkisin noin klo 8-19. Linjan 4S aikataulut löytyvät Reittioppaastamme. 

Artic -pikaratikka on kulkenut testiajossa Helsingin raitioteillä keväästä alkaen. Vaunu saapui tehtaalta maaliskuussa.

Vaunun tunnistaa turkoosista värityksestä sekä siitä, että vaunu on tavanomaista kaupunkiratikkaa pidempi. Lisäksi pikaratikassa on ohjaamo molemmissa päissä ja ovet molemmilla puolilla vaunua.

HKL:n tilaaman pikaratikan on valmistanut Skoda Transtech Otanmäen tehtaalla Kajaanissa. Me olemme vastanneet vaunun muotoilusta ja ulkoasusta. 

Helsingin seudun ensimmäinen pikaraitiovaunureitti on linja 550, joka korvaa nykyisen runkobussilinjan Itäkeskuksen ja Keilaniemen välillä.

Myöhemmin pikaratikalla ajetaan muun muassa uusia Kruunusiltoja pitkin Laajasaloon sekä Vihdintien uudella pikaraitiotiellä.


Tietoja pikaratikasta

• Pikaratikka on koko pituudeltaan matalalattiainen, esteetön raitiovaunu. Vaunun keskimoduulissa ei ole portaita, eikä vaunussa ole lattiakallistuksia.


• Innovatiivisen teli- ja korirakenteen ansiosta ilmastoidussa raitiovaunussa on 78 istumapaikkaa. Matkustajapaikkoja on yhteensä 214.


• Pikaratikka on viisiosainen ja siinä on neljä kääntyvää teliä kuten alkuperäisessä Articissakin. Vaunun älykäs ohjausmekanismi mahdollistaa erittäin tilavan monitoimialueen vaunun keskelle. Alueelle mahtuu kuusi lastenvaunua tai kaksi isoa pyörätuolia. Keskiosassa on kaksi paikkaa opaskoiran tai lemmikin kanssa matkustavalle.


• Pikaratikka on 34 metriä pitkä ja ajettavissa kahteen suuntaan.

Lue lisää vaunun tekniikasta