Perjantaina 16.9. alkaa jo perinteinen Liikkujan viikko, joka huipentuu Auton vapaapäivään torstaina 22.9. Viikko kannustaa meitä pohtimaan arkisten liikkumisvalintojemme vaikutuksia. Tämän vuoden ykkösteema on energiansäästö. Tässä hengessä on paikallaan muutama sana myös siitä, missä kaikessa voit pihistää, kun kuljet kiskokulkuneuvoilla ja busseilla.
Säästät energiaa
Liikennevälineiden joukossa kiskokulkuneuvot ovat energiansäästössä omassa luokassaan. Olemme aikanamme laskeneet, että yhdellä kilowattitunnilla energiaa pääset lähijunalla lähes 30 kilometrin matkan ja metrolla 10 kilometriä. Raitiovaunu kuljettaa sinua kilowattitunnilla 4,5 kilometriä ja dieselbussi 2,7 kilometriä.
Laskelmien hännänhuippu on bensiinillä kulkeva henkilöauto, jolla pääset kilowattitunnilla vain vajaat puolitoista kilometriä, jos autossa matkustaa vain yksi henkilö.
Säästät ympäristöä
Kun matkustat lähijunalla, metrolla tai raitovaunulla, jälkeesi ei jää ollenkaan lähipäästöjä. Kiskokulkupelien sähkö on pohjoismaissa kestävästi tuotettua tuuli-, vesi- tai aurinkosähköä. Uusiutuvalla energialla kulkee jo yli puolet tilaamamme liikenteen kalustosta.
Osut joukkoliikenteessä yhä useammin myös sähköbussin kyytiin, sillä niiden määrä kasvaa Helsingin seudulla ripeästi. Tavoitteemme on se, että jo vuonna 2023 noin 400 eli kolmannes tilaamamme liikenteen busseista kulkee sähköllä. Myös sähköbussit käyttävät tuuli-, vesi- tai aurinkosähköä.
Luvut puhuvat puolestaan, sillä tilaamamme liikenteen hiilidioksidipäästöt ovat vähentyneet puolella reilun kymmenen vuoden aikana ja käyrä kulkee jatkossakin alaspäin.
Säästät euroja
Vuosi joukkoliikennettä maksaa tuhansia vähemmän kuin vuosi autoilua.
Verohallinto kertoo verkkosivuillaan, että auton käyttö maksaa 0,46 euroa/kilometri. Luvussa ovat mukana kaikki auton kulut, niin ostohinta, vakuutukset, huollot kuin polttoainekin. Jos ajat vuodessa 20 000 kilometriä, maksat sompailusta reilut 9 000 euroa.
Jos ostat ABCD-vyöhykkeiden kausilippumme vuoden säästötilauksena, maksat 118,90 euroa kuukaudessa eli noin 1 426 euroa vuodessa.
Yli 7 500 euroa joukkoliikenteen hyväksi on mojova summa rahaa.
Säästät kaupunkitilaa
Henkilöauto on hurja tilasyöppö joukkoliikenteen kulkupeleihin verrattuna ja kaikki autojen täyttämä tila on muusta käytöstä pois, olisi se sitten asuntoja, puistoja tai vaikka pyöräilyreittejä.
Uusimpaan eli M300-sarjan metrojunaan sopii noin 600 matkustajaa. Juna on noin 90 metriä pitkä. Jos 600 henkeä istuu kukin omassa henkilöautossaan ja keskivertoauto vie tilaa noin 4,5 metriä, autoista kertyy yli kahden ja puolen kilometrin pituinen jono.
Säästät hermojasi
Harva kai varsinaisesti rakastaa jarru- ja kaasupolkimien pumppaamista, jota ajaminen on varsinkin kehäteiden ja muiden isojen väylien aamu- ja iltaruuhkissa. Verenpaine nousee, kun viereisen kaistan autoilija töppäilee, puhumattakaan siitä, että parkkipaikan etsimiseen kuluu aikaa ja parkkimaksut vievät vuoden mittaan ison kasan euroja.
Joten teille kaikille, jotka jo joukkoliikenteellä kulkevat: olette tehneet fiksun valinnan. Ja kaikkien muidenkin kattaa sitä kokeilla, vaikka viehättymisen riski on suuri.
Tarjolla on kyytiä, jonka aikana voi tehdä etätöitä tai vaikka selata puhelinta ilman että on vaarassa ajaa tieltä. Kaupan päälle tulee ammattikuljettaja, joka vie tasaisesti perille.
Kommentointiaika päättyi 28.09.2022 klo 23:59.