Reittioppaan rajapinnoissa otetaan käyttöön tunnistautuminen syyskuussa

HSL:n reittioppaan kartta- ja reittihakupalveluiden ohjelmistorajapinnoissa otetaan käyttöön syyskuussa 2022 tunnistautuminen eli API-avaimen käyttö.

HSL:n reittioppaan kartta- ja reittihakupalveluiden ohjelmistorajapinnoissa otetaan käyttöön syyskuussa 2022 tunnistautuminen eli API-avaimen käyttö. Muutos ei vaikuta suoraan HSL:n asiakkaiden käyttämiin palveluihin eikä vaadi siis asiakkailta toimenpiteitä. Muutos on suunnattu HSL:n dataa hyödyntäville toimijoille ja sen tavoitteena on parantaa palveluiden käyttöä jatkossa.

Rajapintapalvelut tarjotaan edelleen maksuttomina avoimen datan periaatteiden mukaisesti. Palveluiden käyttö kuitenkin edellyttää API-avaimen liittämistä rajapinnan palvelupyyntöihin. API-avaimen avulla HSL pystyy seuraamaan avoimien rajapintapalveluiden käyttöastetta ja tarvittaessa ottamaan palvelujen käyttäjiin yhteyttä. Näin voimme jatkossa tarjota parempaa palvelua ja myös kerätä käyttäjiltä esimerkiksi kehitysehdotuksia.

Tunnistautumisen käyttöönotossa on kuuden kuukauden siirtymäaika 3.4.2023 saakka, jonka aikana palvelut tulee siirtää käyttämään uutta tapaa. Siirtymäajan palvelut voivat siis käyttää joko uutta tai vanhaa tapaa. Suosittelemme kuitenkin uuteen tapaan siirtymistä mahdollisimman nopeasti.

Lisätietoja muutoksesta Digitransit-hankkeen kotisivuilta (englanniksi) digitransit.fi/en/developers/api-registration/

 

HSL:n avoimet rajapinnat:

HSL:n avoimet rajapinnat tarjoavat runsaasti erilaisia tietoja, joita voi hyödyntää moniin tarkoituksiin. Näitä ovat muun muassa kartta-, reititys- ja osoitehakurajapinnat, joita myös HSL:n omat palvelut kuten Reittiopas hyödyntävät. Lisätietoa aiheesta löydät täältä hsl.fi/avoindata

 

Mikä ihmeen API?

API on ohjelmointirajapinta, jota käyttäen sovellukset kommunikoivat keskenään. Yleistäen API:lla tarkoitetaan mitä tahansa ohjelmointirajapintaa. API voi olla sovelluksen sisäiseen käyttöön tarkoitettu rajapinta tai muille sovelluksille tarkoitettu ulkoinen rajapinta.