Ylityspaikat

Pikaratikan reitin varrelle katukuvaan on ilmestynyt uudenlaisia ylityspaikkoja.  Ylityspaikka on erilainen kuin suojatie. Ylityspaikka on tiemerkitty kohta, jota ylittäessäsi pyörällä tai kävellen sinun pitää aina väistää lähestyvää pikaratikkaa.

Mikä on ylityspaikka?

Ylityspaikka on raitiotien ylitykseen tarkoitettu kohta, jossa jalankulkija on väistämisvelvollinen raitiovaunuun nähden. Ylityspaikalla tien ylittäjän tulee siis aina väistää raitiovaunua.

Raide-Jokerin reitillä ylityspaikka sijaitsee raitiotien raiteiden kohdalla. Viereisten ajokaistojen kohdalla se jatkuu normaalina suojatienä. Ylityspaikalla ei ole suojatien liikennemerkkejä tai ajoratamaalauksia.

Mistä tunnistan ylityspaikan?

Pikaratikan ylityspaikan tunnistaa siitä, että kadun pinta on ruskeansävyistä betonia. Raiteiden keskellä on valkoinen raitiovaunun kuva. Ylityspaikat sekä pysäkit ovat esteettömiä. Reunakivet ohjaavat kulkua, ja erilaisin materiaalein toteutetut varoittavat alueet varmistavat näköesteisten turvallisen kulun pysäkeillä ja ylityspaikoilla.

 

Pikaratikan ylityspaikka liikennevaloristeyksessä

Ylityspaikka liikennevaloristeyksessä

Jos ylityspaikalla on liikennevalot, ne opastavat turvalliseen ylittämiseen. Jos valo on punainen, rataa ei saa koskaan ylittää.

Pyörämerkintä pikaratikan ylityspaikalla

Pyörätien ylityspaikka

Muista noudattaa varovaisuutta myös pyörällä liikkuessasi. Myös pyöräilijöiden pitää väistää pikaratikkaa. Pyöräilijöiden ylityskohdat on merkitty asfalttiin maalatulla pyöräsymbolilla. 

Koululaiset ja pikaraitiotie

Pikaraitiotien ympäristössä liikkuminen edellyttää tarkkaavaisuutta kaikilta liikkujilta. Olemme viestineet turvallisesta liikkumisesta pikaraitiotien läheisyydessä sijaitseville ala- ja yläkouluille sekä niiden oppilaille, oppilaiden huoltajille ja opettajille erillisellä kampanjalla. Lue lisää turvallisen liikkumisen ohjeista alta!