Lapset

Kuka voi matkustaa lastenlipulla?

7–16-vuotiaat voivat matkustaa lastenlipulla, jonka hinta on 50 % aikuisten lipun hinnasta. Jotta saa lasten matkakortin, pitää asua HSL-alueella: Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Kauniaisissa, Kirkkonummella, Siuntiossa, Keravalla, Sipoossa tai Tuusulassa.

17 vuotta täyttäneet tarvitsevat aikuisten lipun, ja asiakasryhmä tulee päivittää myös matkakortille palvelupisteessä.

Alle 7-vuotiaat lapset pääsevät kyytiin maksutta. Alle 7-vuotiaatkin voivat kuitenkin saada oman lipun, ilmaisen pahvisen lasten HSL-kortin, joita on jaossa kaikissa matkakortin palvelupisteissä.


Nämä todistukset tarvitset, kun hankit lasten matkakortin  

  • Jos 7-16 -vuotias hakee matkakorttia, riittää alaikäisen henkilökortti tai kuvaton Kela-kortti. Jos huoltaja tai lähiomainen hankkii, tarvitaan huoltajan tai lähiomaisen oma henkilöllisyystodistus, mutta ei molempia. 

U-liikenteessä käytössä olevat ikärajat

U-linjoilla lasten kertalipulla voivat matkustaa 4–11-vuotiaat, eli 12-vuotiaasta alkaen matkaan tarvitaan aikuisten kertalippu. Kuitenkin esimerkiksi HSL:n matkakortilla matkustettaessa noudatetaan HSL:n ikärajoja.

Lue lisää U-liikenteen käytännöistä


Koululaislippu

Koululaisen matkakortti on tarkoitettu koulumatkoja varten. Kortit myöntää koululaisen kotikunta, jos koulumatkan pituus ylittää tietyn rajan. Ehdot vaihtelevat kunnittain. Lisätietoja saat oman koulun koulusihteeriltä.

Kortille on ladattu valmiiksi kausi, joka on voimassa tavallisina koulupäivinä klo 4.30–18.00. Lauantaille osuvia koulu- ja päättäjäispäiviä varten kortille on ladattu arvoa.

Perheet voivat halutessaan itse ladata koululaisen matkakorttiin arvoa, jolloin korttia voi käyttää myös iltaisin, viikonloppuisin ja loma-aikoina.

Koululaisryhmät joukkoliikenteessä

Vuoden 2019 alusta lähtien HSL-kuntien koululaisryhmien matkoista ei peritä maksua kuntien opetustoimelta, kun opettaja tekee oppilaittensa kanssa koulun retkiä HSL:n joukkoliikenteessä.  Opettajalla pitää olla opettajan kantakortti, ja matkoja voi tehdä lukuvuosien aikana arkisin klo 9–15. Lue lisää

Takaisin ylös