Kertalippu

Satunnaisia joukkoliikennematkoja varten voit ostaa kertalipun HSL-sovelluksella, automaatista, monista kioskeista ja marketeista. Voit vaihtaa kertalipun voimassaoloaikana liikennevälineestä toiseen. Automaatista ostetut liput ovat voimassa heti. Kioskeista ja muista HSL:n myyntipisteistä hankitut, ennakkoon ostettavat kertaliput tulevat voimaan, kun aktivoit kortin kortinlukijalla. Lippu pitää käyttää kahden vuoden kuluessa siitä, kun olet ostanut lipun.

Lapset (7–17 vuotta) voivat ostaa kertalippuja 50 prosentin alennuksella.

Lipun ostaminen

Bussista

Bussinkuljettajat eivät toistaiseksi myy lippuja koronavirustilanteen vuoksi. Normaalisti bussinkuljettajat myyvät kertalippuja, jotka maksavat muista myyntipaikoista ostettuja kertalippuja enemmän. Kun ostat lipun bussissa, varaa pientä rahaa ja mieluiten tasaraha. Kuljettajalla ei ole velvollisuutta ottaa vastaan 20 euroa suurempaa seteliä. Busseissa ei voi maksaa pankki- eikä luottokortilla.

 

Automaatista

Kertalippuja voi ostaa HSL:n automaateista ja Helsingin pysäköintiautomaateista. Automaatilla voit maksaa sirullisella pankki- tai luottokortilla tai kolikoilla. Seteleillä maksaminen on mahdollista joillakin automaateilla. Kertalippujen maksamiseen voit käyttää myös HSL-kortin arvoa.

Myyntipaikkahaku

Kertalippujen voimassaoloaika

Kuvituskuva

AB-, BC- ja D-lipuilla vaihtoaika on 80 minuuttia, ABC- ja CD-lipuilla 90 minuuttia, BCD-lipuilla 100 minuuttia ja ABCD-lipuilla 110 minuuttia.

Automaatista ostetun lipun voimassaoloaika on 10 minuuttia pidempi kuin muista myyntipaikoista ostettujen lippujen.

Busseista ja automaatista ostettujen lippujen voimassaolo alkaa ostohetkestä. Viimeinen voimassaoloaika tulostuu lippuun.

Myynti- ja palvelupisteistä ennakkoon ostettujen, kertakortille ladattujen kertalippujen voimassaolo alkaa ensimmäisestä käyttökerrasta, kun aktivoit kortin kortinlukijalla. Lippu pitää käyttää kahden vuoden kuluessa siitä, kun olet ostanut lipun.

Lipuilla voi niiden voimassaoloaikana vaihtaa liikennevälineestä toiseen. Liikennevälineeseen saa nousta voimassaoloaikana ja jatkaa perille asti, vaikka lipun voimassaoloaika päättyisi matkan aikana.


 

U-linjat

U-liikenteen busseissa ei yleensä myydä HSL:n kertalippuja, vaan ainoastaan liikennöitsijöiden omia lippuja, joilla ei voi vaihtaa HSL:n joukkoliikenteeseen.

Poikkeuksena ovat nämä Pohjolan Liikenteen tai Nurmijärven Linjan linjat: 192*, 280*, 346*, 455, 456, 457, 465, 637, 765, 937, 953 ja 955, joilla myydään HSL:n kertalippuja.
*Linjalla on lisäksi muita liikennöitsijöitä, jotka eivät myy HSL:n kertalippuja.

U-liikenteen busseihin voi kuitenkin vaihtaa kaikilla HSL:n lipuilla.