Blogi 1: Laajasalon bussilinjojen suunnittelu jatkuu

Jatkamme yhdessä Laajasalon asukkaiden ja Helsingin kaupungin kanssa alueen bussireittien suunnittelua. Katseemme on 2020-luvun lopussa asti. Alueella asuu vuosikymmenen lopussa huomattavasti enemmän väkeä kuin nykyään ja raitiovaunut kulkevat Kruunusiltoja pitkin.

Kruunusiltojen raitiovaunuliikenne muodostaa tuolloin joukkoliikenteen runkoyhteyden suureen osaan Laajasaloa ja myös bussiliikenteen rooli alueella muuttuu. 

Suunnittelu oli tauolla loppuvuodesta 2020 lähtien vuoden 2022 alkuun asti. Nyt se käynnistyy uudelleen, sillä hallitus hyväksyi joulukuuussa 2021 Kruunusiltojen raitiovaunuliikenteen reitit ja vuorovälit. On aika sovittaa yhteen raitiovaunujen ja bussien liikenne.  

 

Linjastosuunnittelun tavoitteet

  • Suunnitelemme bussien reitit tilanteeseen, jossa Kruunusiltojen raitiovaunuliikenne on käynnistynyt ja raitioliikenne tarjoaa uuden runkoyhteyden suureen osaan Laajasaloa. Raitiovaunuliikenteeseen sovitetut bussien reitit tulevat käyttöön, kun Kruunusiltojen raitiovaunuliikenne käynnistyy arviolta vuoden 2027 alussa. 

  • Kehitämme nykyistä bussilinjastoa vaiheittain raitiovaunuliikenteen aloittamiseen saakka sitä mukaa, kun liikenteen kysyntä kasvaa asukasmäärän lisääntyessä. 
Kruunusiltojen raitiovaunujen reitit noin vuonna 2027
Kruunusiltojen raitiovaunujen reitit, kun liikenne käynnistyy arviolta vuonna 2027. Linja 11 liikennöi Kruunuvuorenrannasta Kalasataman ja Vallilanlaakson kautta Pasilaan. Linjan 12 liikenne käynnistyy reitillä Hakaniemi – Yliskylä. Linjan reitti jatkuu 2030-luvun alkupuolella Hakaniemestä katkoviivan mukaista reittiä Hakaniemestä Helsingin keskustaan ja alustavien suunnitelmien mukaan edelleen kohti Länsisatamaa.
Suunnitelussa mukana olevat linjat84, 85, 85B, 86, 87, 88, 88B ja 89.
Laajasalon bussilinjat nykytilanteessa. Laajasalon linjastosuunnitelma kattaa koko saaren. Mukana suunnittelussa ovat linjat 84, 85, 85B, 86, 88, 88B ja 89.

Suunnittelun aiemmat vaiheet

Toteutimme Laajasalon liikkumiskyselyn syys-lokakuussa 2020. Lisäksi järjestimme syksyllä 2020 ja keväällä 2021 asukastyöpajat. Liikkumiskyselyn ja asukastyöpajojen tuloksista teemme oman blogikirjoituksen huhtikuun lopulla pääsiäisen jälkeen.

Olemme hyödyntäneet liikkumiskyselyn tuloksia ja asukastyöpajoista kerättyjä lähtötietoja, kun olemme laatineet luonnosta Laajasalon bussilinjoista siihen tilanteeseen, kun Kruunusiltojen raitiovaunuliikenne on alkanut.

Miten sinä voit osallistua suunnitteluun?

Paras keino osallistua on keskustella suunnitelmasta tässä blogissa sekä vastata linjastoluonnoksen julkaisun yhteydessä avattavaan erilliseen kyselyyn. Hienoa, että olet löytänyt tänne! Me joukkoliikennesuunnittelijat kirjoitamme tänne säännöllisesti. Tervetuloa keskustelemaan!

Julkaisemme Laajasalon bussilinjojen luonnoksen pääsiäisen jälkeen täällä blogissa ja toivomme runsaasti palautetta luonnoksesta blogissa julkaistavan kyselyn kautta! Järjestämme mahdollisesti Laajasalon asukkaille ja siellä muuten liikkuville myös työpajoja, joissa keskustellaan linjastoluonnoksesta.