Ratikoille poikkeusreittejä Kalliossa, Alppiharjussa ja Töölössä 17.5.2021 alkaen

Helsinginkadulla tehtävät katutyöt vaikuttavat merkittävästi raitioliikenteeseen maanantaista 17.5. alkaen. Kasin katutyöt eli Helsinginkadun, Caloniuksenkadun ja Runeberginkadun katuremontti ulottuu raitiolinjojen reiteille Kalliossa ja Töölössä. Hanke alkoi 11.1.2021 ja jatkuu kevääseen 2023 saakka.

Helsinginkadulla tehtävät katutyöt vaikuttavat merkittävästi raitioliikenteeseen maanantaista 17.5. alkaen. Kasin katutyöt eli Helsinginkadun, Caloniuksenkadun ja Runeberginkadun katuremontti ulottuu raitiolinjojen reiteille Kalliossa ja Töölössä. Hanke alkoi 11.1.2021 ja jatkuu kevääseen 2023 saakka.

Katuremontin jälkeen kävely ja pyöräily on entistä turvallisempaa ja mukavampaa. Samalla uusitaan kadun alla kulkevat, jopa yli sata vuotta vanhat vesiputket ja muu kunnallistekniikka. Katutyö on järkevää tehdä kolmella alueella samassa hankkeessa, jotta raitiovaunujen kulku häiriintyy mahdollisimman lyhyen aikaa. Tarkoitus on myös nopeuttaa raitioliikenteen kulkua.

Lisätiedot hankkeesta ja aikataulusta löydät urakan verkkosivulta: www.kasinkatutyot.fi (linkki johtaa tämän sivuston ulkopuolelle)

Alla on esitetty poikkeukset raitioliikenteeseen syyskuuhun 2021 saakka. Lisäksi pieniä muutoksia tulee myös Helsinginkatua liikennöiville bussilinjoille 51 ja 70. Tarkemmista järjestelyistä tiedotetaan erikseen myöhemmin kun suunnitelmat tarkentuvat. Poikkeukset löytyvät myös HSL.fi Reittioppaasta noin 4 viikkoa ennen muutosta.

Linjakohtaiset muutokset 17.5.-11.7.
Linjakohtaiset muutokset 12.7.-29.8.
Linjakohtaiset muutokset 30.8.-3.10.
Muita poikkeuksia raitioliikenteessä kesällä 2021

Linjakohtaiset muutokset 17.5. - 11.7.

Katutyöt vaikuttavat aluksi raitioliikenteeseen Kaarlenkadun ja Helsinginkadun risteyksessä. Oopperalta ei pääse ratikalla suoraan Sörnäisiin ja Kallio sekä Aleksis Kiven katu jäävät vaille raitioliikennettä. Linkki huhtikuun lopussa julkaistuun tarkempaan tiedotteeseen ensimmäisen vaiheen poikkeuksista 17.5.-11.7.

Poikkeukset linjoittain:

  • Linja 1 ajetaan Hattulantieltä Urheilutalolle Sturenkadun kautta. Ajamatta jää osuus Mäkelänkadulta Sörnäisten kautta Urheilutalolle.
  • Linja 8 ajetaan Paavalinkirkolta Urheilutalolle Sturenkatua. Ajamatta jää osuus Hämeentie Sörnäisten kautta Helsinginkadulle

Metrosta Töölön ja Oopperan suuntaan kulkijoita eli poikittaisissa yhteyksissä palvelee Hakaniemestä bussilinja 502 muun muassa Töölön kisahallille ja Meilahteen.

  • Linja 3 ajetaan Ylioppilastalolta Oopperan kautta Urheilutalolle. Ajamatta jää osuus Ylioppilastalolta Hakaniemen kautta Urheilutalolle. Kallioon pääsee Hakaniemestä bussilla 51 ja Alppiharjuun bussilla 23.
  • Linja 9 ajetaan Hakaniemestä Toiselle linjalle. Ajamatta jää osuus Kallio, Alppila ja Pasila. Korvaavana yhteytenä Pasilasta Aleksis Kiven kadulle toimivat runkolinjat 500 ja 510. Ne palaavat omalle reitilleen Aleksis Kiven kadulle myös lännen suuntaan 14.5. Linkki erilliseen tiedotteeseen.

Poikkeusreittikartta 17.5.-12.7.

Linjakohtaiset muutokset 12.7. - 29.8.

Heinäkuusta alkaen katutyöt vaikuttavat Helsinginkadulla Urheilutalolta länteen. Oopperan ja Kaarlenkadun sekä Urheilutalon ja Eläintarhan välillä ei ole ratikkaliikennettä. Raitiovaunut 1, 3 ja 8 eivät siis voi liikennöidä normaaleja reittejään. Liikennettä Helsinginkadun korvataan bussilla 8X. Linja 9 palaa taas normaalille reitilleen.

Poikkeukset linjoittain:

  • Linja 1 ajetaan Helsinginkadulta Kallion, Hakaniemen ja Rautatiaseman kautta Ylioppilastalolle. Osuus Urheilutalolta Töölön kautta Lasipalatsille jää ajamatta.
  • Linja 3 ajetaan Hakaniemestä Toiselle linjalla. Osuus Hakaniemi-Kallio-Alppila-Meilahti jää ajamatta
  • Linja 8 ajetaan Oopperalta Mannerheimintietä Kuusitielle. Osuus Ooppera-Arabia korvataan bussilla 8X Ooppera (Mäntymäki) – Sörnäinen – Arabianranta.

Korvaavia yhteyksiä tarjoavat lisäksi Pasilasta Alppiharjuun bussi 23 sekä Aleksis Kiven katua kulkevat ratikka 9 ja runkolinjat 500 ja 510.Poikkeusreitit 12.7-29.8.

Linjakohtaiset muutokset 30.8. - 3.10.

Syyskuussa katutyöt siirtyvät Helsinginkadulla Urheilutalon ja Mannerheimintien väliselle osuudelle. Poikkeukset raitioliikenteessä koskettavat linjoja 1 ja 8. Linja 3 voi taas liikennöidä normaalia reittiään.

Poikkeukset linjoittain:

  • Linja 1 jatkaa poikkeusreitillään Rautatieaseman, Hakaniemen ja Kallio kautta.
  • Linja 8 ajetaan normaalisti osuudella Jätkäsaari-Ooppera. Korvaava bussi 8X Ooppera (Mäntymäki) – Sörnäinen – Arabianranta jatkaa liikennöintiä.

Kasin katutöistä aiheutuvat poikkeusjärjestelyt päättyvät 3.10.

Poikkeusreittikartta 30.8. alkaen

Muita poikkeuksia raitioliikenteessä kesällä 2021

Myös muista työmaista aiheutuu poikkeuksia raitioliikenteessä:

Linja 2 poikkeusreitillä 7.6. - 11.7.
Ilmalan ratikan rakennustyöt Länsi-Pasilassa vievät linjan 2 poikkeusreitille. Se ajetaan Oopperalta Urheilutalon ja Sturenkadun kautta Paavalin kirkolle. Korvaava bussi 2X reitillä Postitalo – Ooppera – Pasila. Linkki erilliseen tiedotteeseen.

Linja 4 poikkeusreitillä 26.7. - 15.8.
Mm. Paciuksenkadun siltatyö aiheuttaa poikkeuksen linjalle 4. Linjaa liikennöidään Pikku Huopalahteen Munkkiniemen asemesta. Korvaava bussi 4X Ooppera (Mäntymäki) – Töölöntulli – Munkkiniemi.

Kesällä on tulossa myös muita katu- ja kiskotöitä, jotka aiheuttavat pienempiä poikkeuksia. Kaikista poikkeuksista julkaistaan tarkemmat tiedotteet lähempänä ajankohtaa.