Energiavarautuminen

Varaudumme tulevan talven sähkönsäännöstelyyn ja mahdollisiin sähkökatkoksiin yhdessä liikenteen muiden toimijoiden kanssa.

Raideliikenne on määritelty kriittiseksi sähkönkäyttöpaikaksi valtioneuvoston asetuksella. Se tarkoittaa, että sähköverkkoyhtiö pyrkii takaamaan sähkönsaannin myös niin sanottujen kiertävien sähkökatkojen aikana. Bussiliikenteessä lyhytkestoiset sähkökatkot eivät estä bussien kulkemista. Sähkökatko voisi kuitenkin aiheuttaa häiriöitä liikenteeseen esimerkiksi siksi, että liikennevalot ja katuvalot eivät toimisi.

Kerromme tällä sivulla varautumisestamme tulevaan talveen.

Energiansäästön ja mahdollisten sähkökatkojen vaikutukset joukkoliikenteeseen

Joukkoliikenne sähkökatkon aikana

Ennakkovarautumisesta huolimatta on mahdollisuus siihen, että ongelmat sähkönjakelussa aiheuttavat joukkoliikenteen hetkellisen pysähtymisen. Näin voi tapahtua myös normaalitilanteessa esimerkiksi onnettomuuden vuoksi. Näissä tilanteissa matkustajan pitää noudattaa liikennehenkilökunnan ja viranomaisten ohjeita. Junasta tai metrosta ei koskaan pidä poistua rata-alueelle, sillä siellä liikkuminen voi olla vaarallista.

Lisäksi kannattaa seurata häiriöviestintäämme HSL.fi-sivuston tai HSL-sovelluksen kautta.

Säästämme sähköä – säästä sinäkin

Toistaiseksi säästämme sähköä yhteiskumppaneidemme kanssa muun muassa asemien ja liikennevälineiden lämpötiloja ja valaistusta optimoimalla.

 

Jos kantaverkkoyhtiö Fingrid ilmoittaa lähestyvästä sähköpulan uhasta, liikenteen sähkönkulutusta on mahdollista vähentää esimerkiksi metro- tai raitiovaunuliikennettä supistamalla. Tällöin liikenne kulkisi harvemmin, mutta sähköä kuluisi vähemmän.

 

Jotta joukkoliikenne palvelee ja yhteiskunta toimii, kannattaa meidän kaikkien säästää energiaa. Lisätietoa energiansäästöstä ja sähköpulan vaikutuksista löydät esimerkiksi seuraavilta sivuilta: