Ukrainalaiset tarvitsevat matkantekoon matkalipun 1.11. alkaen

HSL on luopunut Ukrainan passin haltijoille myönnetystä vapaasta matkustusoikeudesta 1.11. Ukrainalaiset ovat voineet matkustaa maksutta HSL:n joukkoliikenteessä maaliskuusta asti passia näyttämällä, mutta marraskuun alusta lähtien matkantekoon tarvitaan normaalien käytäntöjen mukaisesti matkalippu.

Maaliskuussa halusimme tarjota ukrainalaisille apua täysin ennennäkemättömässä ja poikkeuksellisessa tilanteessa: suuri sota oli juuri käynnistynyt Euroopassa, ja Suomeenkin pakeni tuhansia ihmisiä todella lyhyellä varoitusajalla. Myös useat muut joukkoliikennetoimijat Euroopassa ja Suomessa päätyivät tuolloin tekemään vastaavan ratkaisun.

Vaikka Venäjän hyökkäyssota jatkuu Ukrainassa edelleen, meillä ei ole perusteita tarjota etua ainoastaan ukrainalaisille ilman, että tarjoaisimme sitä samalla myös kaikille muille maailman sota-alueilta Suomeen pakeneville.

Tilapäistä suojelua Suomesta hakevat ovat oikeutettuja yhteiskunnan tarjoamiin etuuksiin, ja heidän välttämätön toimeentulonsa turvataan kaikissa tilanteissa. Suojelua hakevat ovat oikeutettuja myös matkalippuetuihin tietyillä ehdoilla: esimerkiksi opiskelijat, joilla on kotikunta Suomessa, voivat saada koulumatkatukea.