Joukkoliikenteellä luontoon

Pääkaupunkiseudulla on kymmeniä loistavia luontokohteita. Meiltä kysytään eniten joukkoliikenneyhteyksiä Sipoonkorven ja Nuuksion kansallispuistoihin. Tämä onkin luonnollista, koska kansallispuistot ovat alueeltaan laajoja, ja niihin on useita ”sisäänkäyntejä” eli ”portteja”. Parkkipaikkoja on vähän, erityisesti suosituimpina aikoina niistä on pulaa.

Joukkoliikenteen etu on se, että retken voi suunnitella yksisuuntaisena eli lähteä toisesta paikkaa kuin palata. Joskus retki kannattaa suunnitella niin, että loppupisteessä on parempi joukkoliikennetarjonta. Tämä tuo joustavuutta, jos etukäteen ei tiedä kuinka kauan retki tulee kestämään.

Kuvituskuva

Käsittelemme jäljempänä kansallispuistojen yhteyksiä. Muita kohteita on esimerkiksi Uudenmaan virkistysalueyhdistyksen sivuilla www.uuvi.fi. Näistä moniin on hyvät yhteydet joukkoliikenteellä. Osa on niin harvaan asutuilla alueilla, että tasaista kysyntää joukkoliikenteelle esimerkiksi kouluaikojen ulkopuolella on vähän.

Joukkoliikenteen reitit ja aikataulut löytyvät Reittioppaasta. Määränpääksi voi merkitä ulkoilualueen nimen, alla mainitun portin nimen tai vaikkapa pysäkin numeron. Kannattaa kokeilla eri vaihtoehtoja.

HSL-alueeseen kuuluvat Helsinki, Espoo, Kauniainen, Kerava, Kirkkonummi, Sipoo, Siuntio, Tuusula ja Vantaa. Bussiyhteyksiä HSL-alueen ulkopuolelle voi etsiä esimerkiksi Matkahuollon reittioppaasta reittiopas.matkahuolto.fi

Metsään mennessäsi muista juomavesi, eväät, puhelin (puhelimessa 112 Suomi -sovellus HSL-sovelluksen lisäksi) ja varavirta. Jos lähdet yksin, kerro jollekulle mihin olet menossa ja kuinka kauan arvioit retken kestävän. Kunnioita kansallispuiston sääntöjä.

Sipoonkorven kansallispuisto

https://www.luontoon.fi/sipoonkorpi (Metsähallitus)

Sipoonkorpeen on useita portteja. Parhaiten joukkoliikenteellä saavutettavissa ovat Kuusijärvi, Landbo ja Sotunki.

Nuuksion kansallispuisto

www.luontoon.fi/nuuksio (Metsähallitus)

Etelä-Suomen tunnetuimpaan kansallispuistoon Nuuksioon on yksi portti ylitse muiden: Luontokeskus Haltia ja Haukkalampi. Huono puoli on se, että suosituimpina aikoina täällä on ruuhkaista. Retkeilysesonkien aikaan, erityisesti viikonloppuisin, kannattaa harkita jonkun toisen portin, esimerkiksi Siikaniemen, käyttämistä.