Till naturen med kollektivtrafik

Det finns tiotals utmärkta friluftsområden i Helsingforsregionen. Våra kunder är mest intresserade av kollektivtrafikförbindelser till Sibbo storskogs och Noux nationalparker.

Fördelen med kollektivtrafiken är att man inte behöver börja och sluta sin resa på samma plats. Vanligtvis lönar det sig att planera utfärden så att det finns bättre kollektivtrafikförbindelser i destinationen. På så sätt får man flexibilitet om man inte exakt vet hur länge utfärden kommer att ta.

HSL-appen gör ditt resande smidigt. Köp biljetter, kolla dina rutter och håll dig uppdaterad om eventuella störningar. Ladda ner HSL-appen gratis från din appbutik.

app-store-badge.pnggoogle-play-badge.png

Noux nationalpark

utinaturen/noux (Forststyrelsen)

Noux nationalpark är Finlands tredje populäraste nationalpark. Den ligger på tre kommuners område: Esbo, Kyrkslätt och Vichtis. Den mest populära porten till Noux nationalpark är Naturcentrum Haltia och Haukkalampi. Särskilt under säsongstider kan det förekomma trängsel i området. Då lönar det sig att använda en annan port, till exempel Siknäs.

I år fyller Noux nationalpark 30 år och detta kommer att firas med många olika evenemang under hela året. Läs mer om festligheterna (Visit Espoo, på finska och engelska)

Det finns tillfälliga ändringar i tågtrafiken på kustbanan. Det finns ingen tågtrafik väster om Alberga 24.6-28.7 samt under vissa veckoslut i maj och augusti-september. Under avbrotten ersätts tågen av bussar. Läs mer

Sibbo storskogs nationalpark

www.utinaturen.fi/sibbostorskog (Forststyrelsen)

Det finns flera portar till Sibbo storskog. Hanaböle träsk, Landbo och Sottungsby har de bästa kollektivtrafikförbindelserna.

Kuvituskuva

Andra friluftsområden hittar man till exempel på Föreningen Nylands friluftsområdens webbplats www.uuvi.fi/sv. Flera av dessa områden kan enkelt nås med kollektivtrafiken.

HRT-området omfattas av Helsingfors, Esbo, Vanda, Grankulla, Sjundeå, Kyrkslätt, Sibbo, Kervo och Tusby. Rutter och tidtabeller hittar du i Reseplaneraren. Som destination kan man ange områdets eller portens namn eller hållplatsnumret.

Kom ihåg att ta med dig vatten, något att äta, telefonen (med appen 112 Finland vid sidan om HRT-appen) och ett reservbatteri till telefonen när du ger dig ut i skogen. Om du åker ensam, berätta för någon vart du ska och när du tror att du kommer tillbaka. Följ nationalparkens regler.