Näin käytät joukkoliikennettä

Helsinki, Espoo, Kauniainen, Vantaa, Kerava, Sipoo, Kirkkonummi, Siuntio ja Tuusula muodostavat yhtenäisen joukkoliikennealueen, jolla on helppoa ja edullista liikkua. Koko alueella on käytössä yhteinen lippujärjestelmä, ja HSL:n lippu kelpaa kaikissa busseissa, lähijunissa, raitiovaunuissa, metrossa ja Suomenlinnan lautalla.

Lippuvyöhykkeet ABCD

HSL-alue on jaettu neljään vyöhykkeeseen. Helsinki, Espoo, Vantaa ja Kauniainen muodostavat A, B, ja C-vyöhykkeen. Kerava, Kirkkonummi, Sipoo ja Siuntio kuuluvat D-vyöhykkeelle. 

Lippu on ostettava kaikille vyöhykkeille, joiden kautta kuljet. A, B ja C-alueilla on aina ostettava vähintään kahden vyöhykkeen lippu, eikä lippuja ei ole pelkästään A-, B-, tai C-alueelle. D-vyöhykkeelle voi ostaa myös yhden vyöhykkeen lipun, jonka hinta on sama kuin AB- ja BC-lippujen.

 

vyöhykekuva teksteillä

Liput ja vyöhykkeet

Apua lipun valintaan saa Reittioppaasta ja HSL-sovelluksesta, jotka kertovat paitsi reitin myös sen, minkä lipun reitille tarvitset. Pysäkeillä vyöhyketieto näkyy pysäkkikilvissä ja asemilla julisteissa ja muissa opasteissa. Kortinlukijan käyttöliittymä tarjoaa vain niitä lippuja, jotka kyseisestä lähtöpisteestä voi ostaa. Palvelupisteissä on jaossa linjakarttoja, joissa näkyvät bussilinjat ja vyöhykerajat.

Matkaliput

Tarjolla on erilaisia lippuja erilaisiin matkustustarpeisiin. Lippu kannattaa valita sen perusteella, kuinka usein matkustat joukkoliikenteellä.

Kertalippuja myydään HSL-sovelluksessa, automaateissa, busseissa sekä R-kioskeissa, mutta ei raitiovaunuissa eikä lähijunissa. Kun ostat lipun bussinkuljettajalta, varaa sitä varten pientä rahaa. Kuljettajilla on pieni vaihtokassa, eivätkä he sen vuoksi ole velvollisia ottamaan vastaan 20 euroa suurempaa seteliä. Busseissa ei voi maksaa pankki- tai luottokortilla.
 
Kuljettajalta lippua ostaessasi kerro, mihin olet matkalla. Automaatilla sinun täytyy valita oikea lippu automaatin valikosta.

U-liikenteen busseissa ei yleensä myydä HSL:n kertalippuja, vaan ainoastaan liikennöitsijöiden omia kausi-, sarja- ja kertalippuja, joilla ei ole vaihto-oikeutta HSL:n joukkoliikenteeseen.

HSL-sovelluksella voit ostaa aikuisten ja lasten kertalippuja, aikuisten ja lasten vuorokausilippuja (1-7 vrk) sekä aikuisten 30 vuorokauden lippuja joko jatkuvana tilauksena tai kertaostona. Myös yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen opiskelijat voivat ostaa HSL-sovelluksesta kertaostona 30 vuorokauden lippuja. HSL-sovellus toimii Android ja IPhone -älypuhelimissa.  Lue lisää

Tarkastusmaksu

Matkustajalta peritään tarkastusmaksu 80 euroa ja kertalipun hinta, jos hänellä ei ole matkaan oikeuttavaa lippua.

Metrossa matkustajalla pitää olla voimassaoleva lippu maksualueella, joka alkaa metroaseman portaiden yläpäässä kortinlukijoiden luona. HSL-sovelluksen lipun pitää olla puhelimessa ennen maksualueelle tai lähijunaan siirtymistä.

Takaisin ylös