Näin käytät joukkoliikennettä

HSL:n liput kelpaavat Helsingin, Espoon, Kauniaisten, Vantaan, Keravan, Sipoon, Tuusulan, Kirkkonummen ja Siuntion joukkoliikenteessä.  Lippuja voi käyttää busseissa, lähijunissa, raitiovaunuissa, metrossa ja Suomenlinnan lautalla. Voit vaihtaa lipun voimassaoloaikana kulkuvälineestä toiseen.

HSL-alueella on neljä vyöhykettä, jotka on nimetty kirjaimin ABCD. Osta lippu kaikille niille vyöhykkeille, joiden kautta kuljet.

Vyöhykkeillä ABC pitää ostaa aina vähintään AB-, BC- tai ABC-lippu, koska lippuja ei myydä yksittäisille vyöhykkeille A, B tai C.

 

vyöhykekuva teksteillä

Liput ja vyöhykkeet

Ennen kuin ostat lipun, katso, minkä vyöhykkeiden kautta matkustat. Valitse lippusi niin, että se on voimassa kaikilla niillä vyöhykkeillä.

Mistä tietoa vyöhykkeistä?

  • Tietoa vyöhykkeiden rajoista saat parhaiten Reittioppaasta. Näet reitti- ja aikatauluhausta myös sen, minkä lipun matkalle tarvitset.
  • Pysäkillä vyöhykekirjain on merkitty pysäkkikilpeen ja pysäkkikatoksen julisteeseen. 
  • Kortinlukija tietää, millä vyöhykkeellä olet, kun matka alkaa. Se tarjoaa ostettavaksi vain niitä lippuja, joita siltä vyöhykkeeltä voi ostaa. 
  • •    Esimerkiksi kun olet vyöhykkeellä A, kortinlukijan näytöllä näkyvät liput AB, ABC ja ABCD. Et siis voi ostaa BCD-, CD- tai D-lippua, kun olet A-vyöhykkeellä.
  • Palvelupisteistä saat painetun kartan, jossa näkyvät vyöhykerajat ja bussilinjat.

Matkaliput

Tarjolla on erilaisia lippuja erilaisiin matkustustarpeisiin. Lippu kannattaa valita sen perusteella, kuinka usein matkustat joukkoliikenteellä.

Kertalippuja myydään HSL-sovelluksessa ja automaateissa sekä R-kioskeissa, mutta ei raitiovaunuissa eikä lähijunissa. Bussinkuljettajat eivät toistaiseksi myy lippuja koronavirustilanteen vuoksi. Normaalisti lippuja voi ostaa myös bussinkuljettajalta. Kun ostat lipun bussinkuljettajalta, varaa sitä varten pientä rahaa. Kuljettajilla on pieni vaihtokassa, eivätkä he sen vuoksi ole velvollisia ottamaan vastaan 20 euroa suurempaa seteliä. Busseissa ei voi maksaa pankki- tai luottokortilla.
 
Kuljettajalta lippua ostaessasi kerro, mihin olet matkalla. Automaatilla sinun täytyy valita oikea lippu automaatin valikosta.

U-liikenteen busseissa ei yleensä myydä HSL:n kertalippuja, vaan ainoastaan liikennöitsijöiden omia kausi-, sarja- ja kertalippuja, joilla ei ole vaihto-oikeutta HSL:n joukkoliikenteeseen.

HSL-sovelluksella voit ostaa aikuisten ja lasten kertalippuja, aikuisten ja lasten vuorokausilippuja (1-7 vrk) sekä aikuisten 30 vuorokauden lippuja joko jatkuvana tilauksena tai kertaostona. Myös yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen opiskelijat voivat ostaa HSL-sovelluksesta kertaostona 30 vuorokauden lippuja. HSL-sovellus toimii Android ja IPhone -älypuhelimissa.  Lue lisää

Tarkastusmaksu

Jos sinulla ei ole oikeanlaista lippua, sinulta peritään tarkastusmaksu ja kertalipun hinta. 

Metrossa sinulla pitää olla voimassaoleva lippu, kun siirryt maksualueella, joka alkaa metroaseman portaiden yläpäässä kortinlukijoiden luona. HSL-sovelluksen lipun pitää olla puhelimessa ennen kuin siirryt metron maksualueelle tai nouset lähijunaan.

Takaisin ylös