Matkakortin käyttäminen

Voit maksaa matkakortilla kaikki joukkoliikennematkasi HSL-alueella. Voit käyttää joko kautta tai kortille ladattua arvoa eli rahaa.

Matkakortin hankkiminen

Matkakortteja on kahdenlaisia: henkilökohtaisia ja haltijakohtaisia. Henkilökohtaista matkakorttia voi nimensä mukaisesti käyttää vain kortin omistaja ja haltijakohtaista kuka tahansa, jonka hallussa kortti on: aikuisten korttia aikuiset ja lasten korttia 7–16-vuotiaat. Henkilökohtaiselle matkakortille ladattu kausilippu on edullisempi, jos asut vakituisesti HSL-alueella, sillä HSL:n jäsenkunnat tukevat oman kuntansa asukkaiden kausilippuja.

Henkilökohtaiselle matkakortille ladattu kausilippu on haltijakohtaiselle ladattua edullisempi. Hinnat löydät hintalaskurista tai esitteestä.

Henkilökohtaisen matkakortin voit hankkia palvelupisteestä tai verkkokaupasta. Ota mukaan palvelupisteeseen ajokortti, passi tai henkilöllisyystodistus.

Verkkokaupasta tilaaminen edellyttää tunnistautumista verkkopankkitunnuksilla. Kortti toimitetaan postitse, toimitusaika on noin 5 arkipäivää. Kortti on käyttövalmis, kun olet ladannut siihen kautta tai arvoa. Verkkokauppaan

Haltijakohtaisen matkakortin voit hankkia kaikista HSL-alueen R-kioskeista, monista marketeista, muista myyntipisteistä sekä palvelupisteistä.

Uudesta matkakortista peritään 5 euron korttimaksu.

Myyntipaikkahausta löydät lähimmän automaatin, palvelu- tai myyntipisteen.

Matkakortin lataaminen

Voit halutessasi ladata matkakortille joko kautta eli matkustusaikaa tai arvoa eli rahaa taikka halutessasi molempia yhtaikaa. Kausilippu on edullisin vaihtoehto usein matkustavalle: sillä voit matkustaa lipun voimassaoloaikana niin paljon kuin haluat. Vaikka käyttäisitkin normaalisti kausilippua, kortilla on hyvä olla arvoa niitä matkoja varten, kun matkustat kausilipun voimassaoloalueen ulkopuolelle tai satunnaisia matkoja varten. Matkakortilla maksettu arvolippu on kertalippua edullisempi vaihtoehto.

Voit ladata matkakortin palvelupisteiden lisäksi myyntipisteissä ja osassa HSL:n lippuautomaateissa. Myyntipaikkahausta löydät lähimmän automaatin, palvelu- tai myyntipisteen.

Kortin saldon ja tietojen tarkistaminen

Jos haluat tarkistaa, paljonko matkakortilla on arvoa ja/tai kautta, pidä korttia kortinlukijan lukualueella noin 3 sekuntia. Kortinlukijan näytöllä näytetään kortin voimassa olevat kertaliput, kausiliput sekä jäljellä oleva arvo.

 


Kausilipulla matkustaminen tai vaihtaminen kulkuneuvosta toiseen

Näytä matkakortti lukijalle. Painikkeita ei tarvitse painaa.

 


Arvolipun ostaminen


Valitse matkustusalue

Lisätietoa matkustusalueista


Hyväksy OK-painikkeella

Näytä matkakortti lukijalle
 


Lippu useammalle matkustajalle


Valitse matkustusalue

Paina "lisää matkustajia" -painiketta

Valitse matkustajien määrä.
Laske itsesi mukaan. Paina OK.

Näytä matkakortti lukijalle.
 

Jos kortillasi on voimassa oleva kausilippu, lippusi huomioidaan automaattisesti kausilippuna ja muiden matkustajien liput veloitetaan arvolla. Oma kausilippusi siis hyvitetään lopuksi.

 

Yleistä huomioitavaa

  • Pidä matkakorttia lukijan edessä tasaisesti, jotta lukija ehtii lukea kortin
  • Laite on herkkä koskestusnäyttöllinen laite, sitä ei tarvitse painaa kovaa, lyhyt "näpäytys riittää"
  • Laite toimii yhdellä kädellä ja hanskat kädessä
  • Lipunoston voi keskeyttää punaisella (x) -painikkeella missä vaiheessa ostotapahtumaa tahansa.

 

 

Takaisin ylös