Vi kommer att öka antalet civilklädda kontrollanter på alla kollektivtrafikmedel under 2025. Jämfört med tidigare år kommer civilklädda biljettkontrollanter att utföra biljettkontroller i HRT:s kollektivtrafik betydligt oftare i år.
De civilklädda biljettkontrollanterna kontrollerar biljetter som vanligt med den skillnaden att de inte är klädda i uniform. De har alltid med sig ett kontrollpass på en synlig plats och kan också utföra biljettkontroll med ordningsvakter. Kontrollpasset utfärdas av polisen och det bevisar rätten att kontrollera biljetter. Kontrollanterna ska alltid vid behov visa upp sitt kontrollpass för passageraren.
Vi ökar antalet civilklädda kontrollanter eftersom fuskåkning, baserat på både insamlad data och kontrollanternas observationer, är tydligt högre jämfört med kontroller utförda av uniformerade biljettkontrollanter. Detta förklaras delvis av att de resenär som reser utan biljett ofta upptäcker uniformerade biljettkontrollanter på avstånd och lämnar fordonet före kontrollen. Målet med civil biljettkontroll är inte bara att förebygga och minska tjuvåkning, utan också att få en mer realistisk bild av antalet resenärer som reser utan biljett. Enligt den senaste uppskattningen förloras ca 40 miljoner euro per år på grund av tjuvåkning.
”Syftet med biljettkontroller är att minska fuskåkning och därigenom säkra HRT:s biljettintäkter. Målet är alltså inte att utfärda så många kontrollavgifter som möjligt. Biljettkontrollanterna arbetar för passagerarna. De ger stöd och hjälper med frågor om resandet och bidrar också till säkra kollektivtrafikresor," säger Satu Koskinen, chef för biljettkontrollenheten.