Vahvistamme joukkoliikennettä 16.8. alkaen neljällä uudella runkobussilinjalla

Runkobussilinjat 20, 30, 40 ja 570 aloittavat liikenteen maanantaina 16.8. Olemme suunnitelleet runkolinjat nykyisten reittien pohjalle, mutta runkolinjoiksi päivittämisen ansiosta matkustaminen on entistä sujuvampaa. Kyytiin voi nousta myös keskiovista ja bussien kulku on nopeaa ja täsmällistä esimerkiksi liikennevaloetuuksien ansiosta.

Vahvistamme Helsingin seudun joukkoliikenneverkosto maanantaista 16.8. alkaen uusilla runkobussilinjoilla 20, 30, 40 ja 570. Reitit ovat:

  • Linja 20: Eira - Kamppi - Munkkivuori
  • Linja 30: Eira - Kamppi - Munkkivuori - Pitäjänmäki - Myyrmäki
  • Linja 40: Elielinaukio - Haaga - Kannelmäki
  • Linja 570: Mellunmäki - Tikkurila - Aviapolis - Lentoasema

Runkolinjoilla matkustaminen on helppoa ja sujuvaa. Kaikilla uusilla linjoilla on avorahastus, joten voit nousta bussiin myös keskiovista näyttämättä lippua kuljettajalle.

Runkolinjojen liikenne on metromaisen täsmällistä ja tiheää, joten pääset kyytiin ilman pitkää odotusta ja aikatauluja katsomatta. Jotta runkobussien kulku on joutuisaa, kaikille uusille linjoille tulee liikennevaloetuuksia.

Runkolinjoiksi päivittämisen yhteydessä linjoilta vähennetään paikoin pysäkkejä, jotta liikenne olisi entistä nopeampaa. Poistettavat pysäkit ovat vähän käytettyjä ja kävelymatkat pysäkeille pysyvät edelleen kohtuullisina kaikkialla.

Kartta: runkoverkko elokuusta 2021 alkaen (pdf)

Runkolinjoilla kulkee sähköisiä nivelbusseja

Runkolinjoja 20, 30 ja 40 ajetaan uusilla nivelbusseilla. Nivelbussit ovat lähes 19 metriä pitkiä, joten niissä on väljää matkustaa ja busseissa on mukavasti tilaa myös lastenvaunuille. Nivelbussit kulkevat sähköllä, joten runkolinjojen liikenne on myös ympäristöystävällistä.

Runkolinjalle 570 tulee uusia sähköisiä nivelbusseja elokuusta 2022 alkaen.

Tunnistat runkolinjojen bussit ja pysäkit tutusta oranssista tilaajavärityksestämme.

Matkustaminen selkeytyy

Olemme suunnitelleet uudet runkolinjat sellaisille alueille, joissa busseilla on paljon käyttäjiä.

Runkolinja 20 korvaa linjat 18 ja 18N. Linja 30 korvaa linjat 39 ja 39N ja reitti jatkuu eteläpäässä Kampista Eiraan ja pohjoispäässä Myyrmäestä Honkasuolle​. Linjojen N-muunnosten poistuminen selkeyttää matkustamista.

Linjojen 20 ja 30 aikataulut olemme suunnitelleet suhteessa muihin linjoihin niin, että busseja kulkee jatkossa entistä tasaisemmin niin reittien etelä- kuin pohjoispäässäkin.

Linjojen 20 ja 30 ansiosta Kampin ja Eiran välinen bussiliikenne tihenee niin, että pääset eteläisessä Helsingissä jatkossa ruuhka-aikoina kyytiin viiden minuutin välein.

Runkolinja 40 noudattaa nykyisen linjan 40 reittiä Pohjois-Haagaan asti, mutta jatkuu Kannelmäkeen ja Pelimannintielle.

Vantaan runkolinja 570 korvaa linjan 562, mutta reitti jatkuu Aviapoliksesta lentoasemalle.

Lue lisää kaikista reittimuutoksista 16.8.:
Reittimuutokset Helsingissä
Reittimuutokset Vantaalla

Runkoyhteydet muodostavat joukkoliikenneverkoston perustan  

Helsingin seudun runkoverkko koostuu kiskoliikenteestä sekä runkobussilinjoista, joita on tällä hetkellä viisi, bussit 200, 500, 510, 550 ja 560.

Raideyhteyksistä ja runkobussilinjoista muodostuu Helsingin seudun ydinalueet yhdistävä verkosto, jossa matkustajan on vaivatonta kulkea tiheän liikenteen ja selkeiden reittien ansiosta.

Tutkimustemme mukaan asiakkaamme toivovat matkustamiselta yksinkertaisuutta ja riippumattomuutta aikatauluista. Runkolinjat selvästi vastaavat näihin tarpeisiin, sillä asiakkaamme ovat niihin tyytyväisiä.

Lue lisää runkoverkostamme