Kakor

Uppdaterad 13.7.2023

Vad är kakor?

Kakor är små textfiler som lagras på din webbläsare. Med hjälp av dem kan du spara till exempel dina favoriter eller se personifierat innehåll. Med hjälp av kakorna förbättrar vi användarupplevelsen och kakorna hjälper oss att utveckla upplevelsen. Kakorna skadar inte din enhet och de kan inte användas för att sprida virus eller skadeprogram.

Förutom kakorna kan vi använda också andra motsvarande teknologier. Sådana är till exempel uppgifter som sparas i enheten och som endast kan användas när appen är aktiv. I fortsättningen använder vi termen ”kakor” för alla dessa teknologier.

Kakinställningar och hantering av kakor

De nödvändiga kakorna hjälper till så att appen fungerar som den ska och de går inte att stänga av eftersom våra tjänster inte fungerar korrekt utan dessa.  Det är frivilligt att godkänna kakor som mäter och förbättrar tjänsten och då ber vi ditt samtycke för att använda dem. Du kan redigera dina samtycke via appens inställningar genom att välja Mer > Inställningar > Dataskyddsinställningar > Kakor.

Hur använder vi kakor och motsvarande teknologier?

Vi använder kakor samt motsvarande teknologier i appen. Med hjälp av kakor samlar vi in information om hur du använder våra tjänster samt om din enhet. Syftet med kakorna är att ge en bättre användarupplevelse samt att utveckla våra tjänster. Vi använder kakorna också för att rikta kommunikation till våra kunder.

Vi kan inte identifiera dig personligt endast med hjälp av kak- eller enhetsidentifikator. Om du har loggat dig in i våra tjänster med ditt HRT-konto och du har angett ditt samtycke, kan vi kombinera uppgifter om kakor som vi samlat in i samband med användning av våra digitala tjänster med kunduppgifter om dig som vi har om dig, såsom tidigare köp.

Kakor som vi använder delas in i nödvändiga, funktionella, statistiska samt marknadsföringskakor. Genom att godkänna alla kakor säkerställer du den bästa möjliga användarupplevelsen.

Förstapartskakor är sådana som sätts av den webbplats du är inne på. Tredjepartskakor är kakor som sparas på din enhet och som skapats av någon annan än de hemsidor du besökt. Tredjepartskakor är kakor som vår partner eller en annan part placerar i din dator eller mobil genom vår tjänst. Vi använder tredjepartskakor bland annat för att sammanställa besöksstatistik och för marknadsföring. Vi kan även komma att använda kakorna för olika innehåll på vår webbplats såsom flöden från sociala medier eller videor.

Aktören inom sociala media, reklambransch och analys kan kombinera uppgifter som samlas in med kakor med övriga uppgifter som du lämnat dem eller som har samlats in när du har använt deras tjänster.  Vi ansvarar enbart för de behandlingar vi utför och är således inte personuppgiftsansvarig för de behandlingar som en tredjepart utför. Du kan läsa om hur tredjepart använder kakor och behandlar insamlad data via cookieinställningar.

Hur kan jag hantera kakor?

Du kan när som helst ändra dina kakinställningar i appen.

Nödvändiga kakor

Nödvändiga kakor behövs för att webbplatsen ska fungera och de kan inte väljas bort.

 

Nödvändiga kakor används till exempel för att spara inställningar såsom inloggning medan du navigerar och språkval samt för att vi ska komma ihåg vilka produkter du har lagt till i din varukorg eller hur långt du har kommit i en blankett. Vissa kakor är nödvändiga för att upprätthålla säkerheten och tillgängligheten så att webbplatsen fungerar som den ska.

Funktionella kakor

Funktionella kakor ökar och förbättrar funktionaliteten på vår webbplats. I motsats till nödvändiga kakor är funktionella kakor inte absolut nödvändiga för att du ska kunna använda webbplatsen. Vi använder funktionella kakor till exempel för att dölja HSL-appens banner som visas i mobilwebbläsare.

Statistikkakor

Vi använder statistikkakor för att mäta användningen och funktionaliteten av våra tjänsters innehåll. Med hjälp av data som samlas in med statistikkakor kan vi utveckla våra tjänster så att de bättre motsvarar användarnas behov. Vi samlar in endast enhets- eller webbläsarspecifik information.

Marknadsföringskakor

Marknadsföringskakor hjälper oss att visa innehåll som intresserar dig i våra tjänster och i olika reklamnätverk. Med hjälp av dem kan vi också mäta hur effektiv marknadsföringen och kommunikationen är. Vi kan förmedla information om hur användarna besöker och rör sig på webbplatsen till våra samarbetspartner för att rikta marknadsföring till våra kunder och mäta dess effektivitet.

 

Om du har loggat in på vår webbplats eller ger dina kontaktuppgifter genom att fylla i en blankett eller svara på en enkät, kan vi kombinera information om bläddring som insamlats med hjälp av marknadsföringskakor med andra kunduppgifter. Denna information överlåter vi inte till våra samarbetspartner.